$
משפט

פרשנות

סמוטריץ' לא לבד: על ספין השופטים המושחתים

את התזה השקרית שעל פיה בית המשפט העליון נגוע בשחיתות ויש להקים ועדת חקירה פרלמנטרית שתבחן זאת מקדמים ח"כים רבים. הם אינם טרודים ב"פייק" ניגוד עניינים, אלא משתמשים בו כדי לרסק את מערכת המשפט

משה גורלי 11:0512.07.20

1

 

הקטטה בכנסת סביב הצעת ח"כ בצלאל סמוטריץ' (ימינה) להקים ועדת חקירה פרלמנטרית לבדיקת ניגודי עניינים של שופטים, חשפה תמונה מטרידה בהרבה מהנחמה שאפשר לשאוב מהפלתה. היא חשפה את עומק השטנה שרושפת מבית המחוקקים הישראלי כלפי מערכת המשפט. שטנה שמכוונת כלפי הפרקליטות, היועץ המשפטי לממשלה, ועתה השופטים.

 

הסיפור מתחיל בכתבות של קלמן ליבסקינד על ניגודי עניינים של שופטים. ליבסקינד וסמוטריץ' לא באמת מעוניינים בניגודי העניינים, אלא בהדבקת שחיתות לשופטים, שכביכול פוסקים לטובת מקורביהם. הטרגדיה היא שחלקים נרחבים בציבור ובכנסת משוכנעים באמיתותה של עלילת הדם הזו.

 

 

במהלך היכרותי ארוכת השנים עם המערכת נתקלתי בשופטים מרושעים — אבל לא מורשעים. נתקלתי בשופטים עצלים ומתעמרים, אבל לא מושחתים. היו מקרים בודדים ששופטים נידונו בבית הדין המשמעתי ואף הורחקו בגלל עבירות שגבלו בשחיתות. אבל לא מבית המשפט העליון, לא בשנים האחרונות, ומספרם במשך יותר מ־70 שנות קיומה של המדינה הוא מזערי. לא משהו שמתחיל להתקרב לצורך בהקמת ועדת חקירה פרלמנטרית.

 

אגב, תחקיריו של ליבסקינד לא מתרוממים בתקשורת ולא מקבלים הד לא בגלל טענתו כאילו כתבי המשפט "עסוקים יותר מכל בהגנה על מושאי הסיקור שלהם", אלא בגלל שהם לא קונים את טיעון השחיתות, ולא מתרגשים מניגודי העניינים שמוצגים בהם. מי שקונה את הסחורה הזאת — הוא סמוטריץ'. 

ח"כ בצלאל סמוטריץ'. האמנם שופטים יפגעו בעצמם כדי לקדם אינטרס של אחרים? ח"כ בצלאל סמוטריץ'. האמנם שופטים יפגעו בעצמם כדי לקדם אינטרס של אחרים? צילום: אלכס קולומויסקי

 

2

 

וסמוטריץ' לא לבד. הוא מייצג רק את אחד הזרמים בכנסת ישראל שקונה ומאמין בתזה שעל פיה שופטי העליון נגועים בשחיתות. הנה מפת המאמינים המלאה ב"פייק" הזה, ככלי לרסק את מערכת המשפט.

 

החרדים: יש להם הרבה סיבות לשנוא את בתי המשפט. החל מההרשעות המרובות לפוליטיקאים החרדים, מאריה דרעי ומטה וכלה בפסיקות שאיימו על כיסם ואורחותיהם — גיוס בחורי ישיבות, תקציבים לישיבות, שוויון ללהט"בים, לגויים, לנשים וגרוע מכל, לרפורמים.

 

הימין האידיאולוגי הדתי: סמוטריץ' למשל, הזכור מהתבטאויותיו ההומופוביות אבל גם מהכמיהה העזה שהביע להשבת ההלכה ותורת ישראל כמקורות למשפט מדינת ישראל.

הימין האידיאולוגי החילוני: איילת שקד למשל, שרוצה לסלק את בית המשפט מהשטחים כדי לאפשר למתנחלים לעשות שם כרצונם.

 

הימין הביביסטי תומכי נתניהו: שופריו הנרצעים של ראש הממשלה, האב והבן, שמפמפמים את שחיתות המשפטנים והשופטים כדי לחסל את הלגיטימציה שלהם בבואם לטפל בנאשם. בחקירות עתידיות, במשפטו הפלילי, בבג"צים שעוסקים בכשירותו ובמעמדו הפוליטי. לקבוצה זו אפשר להוסיף אופורטוניסטים כמו גדעון סער (ליכוד) וצבי האוזר (דרך ארץ) שמבינים היטב את ספין השחיתות, אבל מעדיפים לשתף עמו פעולה. 

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות צילום: יאיר שגיא

 

הקבוצה הזו של חברי הכנסת שרוצה ללכלך את השופטים בשחיתות הפסידה בשבוע שעבר בהצבעה על הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית לא בגלל שאין אין מספיק ח"כים שמאמינים בה, או שאין לה רוב בכנסת. אלא רק בגלל הסיכון שהיה טמון בה לפירוק הממשלה — סיכון אשר ממש ברגע האחרון לא התאים לראש הממשלה בנימין נתניהו. אין ספק שבקואליציית הימין־חרדים שהיה מקים אילו היה יכול, הצעה כזו היתה עוברת.

 

3

 

ממש במקרה, ובלי שום קשר, שלח היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט להתייחסות ראש הממשלה נתניהו את טיוטת חוות הדעת להסדר ניגוד העניינים שיחול לגביו.

 

"טיוטת חוות הדעת", נכתב בתגובה המקדמית שהוגשה לבג"ץ בעתירת התנועה לאיכות השלטון, "מתייחסת לניגוד העניינים המתעורר בהיבטים הנוגעים למינויים במשטרת ישראל ובתפקידי מערכת אכיפת החוק במשרד המשפטים; בהיבטים הנוגעים למעמדם, למילוי תפקידם ולתקציבם של היועץ המשפטי לממשלה, פרקליטות המדינה, ואגף החקירות והמודיעין במשטרה, וכן גורמים אחרים במשרד המשפטים בהקשר של מניעת שחיתות וטוהר המידות; בעניינים הנוגעים לוועדה לבחירת שופטים; בהחלטות הנוגעות לעדים ונאשמים במשפט; בחקיקה הנוגעת לעבירות טוהר המידות או למשפט; ובהחלטות בתחום התקשורת שיש להן זיקה למשפט".

 

קשה לראות את נתניהו לא מתפוצץ אל מול הרשימה הזאת שמוציאה מידיו את היקר לו מכל — מינוי מפכ"ל ופרקליט מדינה, בחישה במינוי שופטים, בחקיקה ובתקשורת שנוגעים לטוהר מידות ולמשפטו. מה יישאר לו בלי זה? הקורונה, הכלכלה, זוטות מסוג זה? ומה תהיה התשובה הרשמית: שמדובר באינטרסים חיוניים של הליכוד, שלא ניתן להגבילם.

היועמ"ש אביחי מנדלבליט. שלח לנתניהו הסדר ניגודי עניינים היועמ"ש אביחי מנדלבליט. שלח לנתניהו הסדר ניגודי עניינים צילום: יאיר שגיא

 

4

 

והערה על ניגודי העניינים של השופטים. שופטים נמנים על עובדי הציבור שכפויה עליהם התנהלות פומבית — בניהול התיק ובהנמקת פסיקתם. שופטים, להבדיל מראש הממשלה והשרים, כפופים לכללי אתיקה, וגם לחוק בתי המשפט, לדין משמעתי, לנציב תלונות, לערכאות ערעור, וגם לביקורת האקדמיה שתקרע אותם לגזרים על טעויות עקרוניות.

 

הם גם כפופים לאינטרס האישי שלהם, ליוקרתם ולכבודם. יותר משדחוף להם לפסוק לטובת מקורביהם, חשוב להם שלא להתבזות ולחתום על פסק דין שגוי, או כזה שאינם מאמינים בו. האם הם סוג של "מתאבדים" שיפגעו בעצמם כדי לקדם אינטרס של אחרים?

 

האם נשיאת העליון אסתר חיות תפסוק בעד או נגד ההחלטה להקים ועדה לבדיקת התנהלות מח"ש רק בגלל שעו"ד גיורא ארדינסט היה בין העותרים? האם השופטת דפנה ברק־ארז תפסוק בעד המדינה כי היא "חייבת" לעו"ד יובל רויטמן בגלל שהעיר הערות לספרה? רק אוויל מוחלט, משוטה או מוסת יחשבו שכן.

 

שופטים, כמו כל אדם, נתונים ב"ניגודי עניינים". יש להם חשבונות בנק, יש להם קרובי משפחה שמתגרשים, יש שמתגוררים בשטחים ויש דתיים. האם יפסלו עצמם מתיקים שעוסקים בבנקים, בבתי הדין הרבניים, בפינוי מאחזים, בעבודה בשבת? לפי ההיגיון הזה יש בכל רגע נתון עשרות שופטים בניגודי עניינים. אם תעלה השאלה על תשלום שכירות בתקופת הקורונה האם יפסלו עצמם בגלל מכר קרוב ששכר או השכיר נכס ונקלע לבעיה?

 

נכון עשה שר המשפטים אבי ניסנקורן ממפלגת כחול־לבן, בהשיבו להצעת סמוטריץ', שלא טרח להסביר את הבלי ניגודי העניינים האלה, אלא אחז את השור בקרניו והוקיע את מטרת ההצעה — מיטוט המשפט והדמוקרטיה וגלגול השופטים בזפת השחיתות. כי כך רוצים החרדים, המתנחלים, הביביסטים ובצלאל סמוטריץ', שאילו זה היה תלוי בו נדמה כי מחר היה מפזר את בית המשפט העליון וממנה תחתיו מחדש את הסנהדרין.

x