$
משפט

פלמור נתקלת במכשול בדרך לקיצור הצינון

מנכ”לית משרד המשפטים לשעבר מבקשת לקצר את תקופת הצינון כדי לעבוד בחברת ייעוץ שהיא אישרה התקשרות עמה בהיקף של מעל 2 מיליון שקל. בית המשפט מסרב בינתיים להיות חותמת גומי

תומר גנון ואמיתי גזית 06:5616.06.20

מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר עו"ד אמי פלמור, תעבור לעבוד בחברת הייעוץ הארגוני לוטם, אשר זכתה בתקופתה כמנכ"לית במכרז בשווי של למעלה מ־2 מיליון שקל לייעוץ למשרד המשפטים ומייעצת למשרד גם כיום. כך עולה מבקשה לקיצור תקופת הצינון שלה שהגישה פלמור בשבוע שעבר לוועדה למתן היתרים בבית המשפט המחוזי בירושלים.

 

 

על פי מסמכים שצורפו לתיק, פלמור חתמה אישית על חוזה העסקה של חברת לוטם עם משרד המשפטים ב־21.11.18. החוזה של משרד המשפטים עם לוטם הוארך ביוני 2019. פלמור טוענת שלא היתה מעורבת במכרז או בקשר עם לוטם. נציבות שירות המדינה הודיעה לבית המשפט כי היא תומכת בקיצור הצינון הקבוע בחוק של פלמור משנה ל־10 חודשים, כך שפלמור תתחיל את עבודתה בלוטם בחודש הבא (11.7).

מימין: מנכ”לית משרד המשפטים לשעבר אמי פלמור, נציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ, ראש חטיבת רגולציה במשרד הבריאות לשעבר מוריס דורפמן מימין: מנכ”לית משרד המשפטים לשעבר אמי פלמור, נציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ, ראש חטיבת רגולציה במשרד הבריאות לשעבר מוריס דורפמן צילומים:תומי הרפז, חיים צח, עמית שאבי

 

אלא שלא כולם מקבלים בשלוות נפש את הבקשה של פלמור לקצר את תקופת הצינון, כדי לעבוד בחברה שבתקופתה כמנכ"לית זכתה במכרז של משרד המשפטים. השופט שדן בבקשה, משה יועד־הכהן, הורה שלשום לפלמור להתייחס לפער שעולה בין טענתה כי לא היתה מעורבת בבחירת חברת לוטם למתן שירותי ייעוץ למשרד המשפטים, לבין העובדה שהיא היתה העובדת הבכירה במשרד ובעלת השפעה רבה.

 

השופט הפנה את פלמור לתגובת הנציבות שבה נכתב כי: "שיקול מרכזי לחומרא (כלומר לאי קיצור תקופת הצינון) אשר יש להתחשב בו הוא בכירותה, היקף סמכויותיה ותפקידה של פלמור כמנכ"לית המשרד. המבקשת מתוקף תפקידה כמנכ"לית המשרד נמנית על הדרג הבכיר ביותר במשרד, היא הממונה הישירה והנושאת באחריות על יחידות המטה השונות".

 

השופט כתב בהחלטה לקבלת התייחסות נוספת כי פלמור "מתבקשת להתייחס לפער שבין המשקל המצומצם שהיא מייחסת למידת השפעתה על ההתקשרות עם חברת לוטם, לבין עמדת נציבות שירות המדינה". פלמור התבקשה להתייחס לדברים עד מחר.

 

בפנייתה לבית המשפט טוענת פלמור שאת תקופת הצינון שלה יש להתחיל מהיום שבו הודיע לה שר המשפטים לשעבר, אמיר אוחנה, על סיום תפקידה (22.7), וזאת על אף שהמשיכה לעבוד תקופה נוספת במשרד. המדינה מתנגדת לעמדתה זו וטוענת שהמועד הקובע הוא חודשיים לאחר מכן (11.9), כאשר מונתה לה ממלאת מקום - עו"ד סיגל יעקבי.

 

פלמור כתבה בבקשה מה התפקיד שתבצע וכיצד נוצר הקשר בינה ללוטם. "המבקשת מבקשת להיות מועסקת כיועצת עצמאית על ידי חברת לוטם. בתפקיד יוטל עליה ללוות תהליכים ארגוניים, הנהלות וצוותים כחלק ממכלול השירותים שמספקת חברת לוטם ללקוחותיה". החוזה של פלמור, כך נודע ל”כלכליסט”, נוגע לייעוץ הן למגזר הפרטי והן למגזר הציבורי.

 

”הצעת עבודה באקראי”

 

"לגבי חתימת המבקשת על התקשרות חוזית בין משרד המשפטים ללוטם", כתבה פלמור, "למבקשת לא היו קשרי עבודה עם לוטם, היא לא הכירה אישית את מנהליה ומייסדה (עופר לוי). המבקשת פגשה באקראי את השותף המייסד של חברת לוטם במסגרת עבודתה כמרצה מן החוץ במרכז הבינתחומי בהרצליה, בחודש ינואר 2020, וקיבלה ממנו הצעה בחודש מרץ 2020 לאחר שחדלה לשמש בתפקיד מנכ"לית משרד המשפטים".

 

לגבי ההתקשרות של לוטם עם משרד המשפטים כתבה פלמור כי “הבחירה בחברת ייעוץ בהתקשרויות מעין אלה מתבצעת כדבר בשגרה ללא כל מעורבות של מנכ"ל משרד המשפטים, או מי מעובדי לשכת המנכ"ל, ואף לא תוך עדכונה או בידיעתה". פלמור הוסיפה כי "החתימה על החוזה עם לוטם מבטאת את הפעלת אחריות וסמכות כמי שמוסמכת לחתום בשם המשרד על התקשרות מסוג זה, אך לא מעורבות בהליכי המכרז שקדמו לחתימה החוזית שבהם התקבלה ההחלטה המהותית לבחור בלוטם".

 

פלמור לא מסרה תגובה.

 

ממטה הדיור לחברת בנייה

 

עו"ד מירי כהן שהפכה בשנים האחרונות לדמות החזקה במטה הדיור של משרד האוצר ופרשה בתחילת השנה, מבקשת לקצר את תקופת הצינון כדי שתוכל להתחיל לעבוד כבר עתה כסמנכ”לית בחברת נדל”ן של האחים צחי וחן נוימן. בנוסף היא מבקשת לאפשר לה לקצר את הצינון כדי שתוכל לספק ייעוץ משפטי להתאחדות בוני הארץ, הגוף שמייצג את חברות הבנייה ואת היזמים.

 

 

 

מבקשתה של כהן עולה כי היא מבקשת תקופת צינון של 4 חודשים במקום 12 כך שתוכל להתחיל לעבור בחברת הנדל"ן של האחים נוימן החל מתחילת יוני, כמו כן היא מבקשת תקופת צינון של 6 חודשים כך שתוכל לתת שירותים משפטיים להתאחדות החל מאוגוסט.

 

כהן כיהנה ב־4 השנים האחרונות כסגנית ראש מטה הדיור ופרשה בתחילת השנה משום שכהונתה קצובה. בבקשתה היא מסבירה כי תכננה להקים משרד עורכי דין פרטי, אך בעקבות משבר הקורונה החליטה להיענות להצעות העבודה שהגיעו אליה. אחים נוימן הציעו במרץ השנה כי תשמש סמנכ”לית במשרה חלקית בחברת הנדל”ן שלהם, ואילו מנכ"ל התאחדות בוני הארץ פנה אליה ב־26 לאפריל והציע שתספק שירות יעוץ משפטי.

 

בתגובה לבקשתה המליצה נציבות שירות המדינה כי תקופת הצינון הראויה במקרה של עבודתה בחברת הנדל”ן תהיה 7 חודשים מיום פרישתה, כלומר צינון ארוך ב־3 חודשים מבקשתה של כהן, ו־10 חודשים ביחס להתאחדות בוני הארץ.

 

על פי עמדת הנציבות הסיבה לתקופת צינון קצרה יחסית לצורך תחילת עבודה בחברת הנדל”ן של נוימן היא העובדה שכהן לא טיפלה בסוגיות הנוגעות לחברות בנייה ספציפיות. כחברה במועצה הארצית לתכנון ובנייה הצביעה נגד אישור תוכנית להקמת ישוב בנגב, תוכנית שאישורה היה מיטיב עם האחים נוימן שמחזיקים במחצית מהזכויות בקרקע.

 

באשר לבקשה לעבוד בהתאחדות בוני הארץ כתבו בנציבות כי הם ממליצים על תקופת צינון ארוכה משום ש"מתעורר באופן מובנה חשש לפגיעה בטוהר המידות ובאמון הציבור וזאת לנוכח מהות תפקידה של המבקשת ורמת בכירותה".

 

מנציבות שירות המדינה נמסר כי “עמדת נציבות שירות המדינה בבקשה הוגשה לוועדה למתן היתרים, אשר בהתאם לחוק שירות הציבור בסמכותה להחליט בדבר קיצור תקופת הצינון”.

 

מהמהתאחדות הקבלנים בוני הארץ נמסר: “בכפוף לאישור המדינה על סיום תקופת הצינון שלה, נשמח לעשות שימוש בידע ובניסיון של עורכת הדין מירי כהן”.

מירי כהן מסרה בתגובה: “ככל עובדת מדינה המכבדת את החוק בכוונתי לכבד כל החלטה שתתקבל ולפעול על פיה”.

 

ממשרד הבריאות למכבי

 

בכיר נוסף בשירות הציבורי שמבקש לקצר את תקופת הצינון שלו הוא מוריס דורפמן, ראש חטיבת רגולציה ומחשוב במשרד הבריאות. דורפמן, לשעבר כלכלן בכיר במועצה הלאומית לכלכלה ועובד ציבור 10 שנים, מבקש להתחיל לעבוד כסמנכ"ל הכספים בקופת חולים מכבי. דרגתו דורשת צינון של 9 חודשים.

 

על פי הבקשה שהגיש לוועדה למתן היתרים, הוא הודיע למנכ"ל המשרד על רצונו לעזוב כבר בפברואר 2020, ומאז גזר על עצמו צינון פנימי בכל הקשור למעורבות בנושאים הקשורים למכבי.

 

על פי הבקשה שהוגשה נאלץ דורפמן להמשיך לעבוד כפרויקטור במשרד הבריאות לאור התפרצות נגיף הקורונה. מבית המשפט מבקש דורפמן להכיר ב"צינון הפנימי", לקצר את תקופת הצינון בכללותה ולקבוע שהיא תסתיים ב־5.9. נציבות שירות המדינה טרם הגישה את תגובתה.

x