$
רכב

בחסות נגיף קורונה: גריטת המכוניות חוזרת

בארה"ב קוראים לחידוש תוכנית הגריטה כדי לעודד את יצרני הרכב. החזרת הגריטה בארץ תצמצם את אובדן הכנסות האוצר ממסי קנייה

אודי עציון 08:2006.04.20

בכל העולם נסגרים כעת פסי ייצור למכוניות, ובסין שבה הם מתחילים להיפתח מחדש מגלים שללקוחות יש כעת דברים דחופים יותר מאשר לקרוע ניילונים מרכב חדש. הסינים דחו בחצי שנה כניסה של תקני זיהום אוויר מחמירים שהיו מייקרים את המכוניות, ובוחנים צעדים נוספים לעידוד השוק, שמכירותיו קרסו ב־90% בפברואר.

 

 

 

גם בארצות הברית בוחנים כיצד להחזיר את הלקוחות לאולמות, כשהמלחמה בקורונה תתחיל להראות הצלחות, כדי לשמר מאות אלפי מקומות עבודה שמייצרת תעשיית הרכב.

 

ריי לה הוד, מי שהיה שר התחבורה בממשל אובמה והוביל את תוכנית הגריטה במשבר הכלכלי של 2008, אמר אתמול: ”התוכנית שיצרנו ב־2008 סיפקה חבל הצלה חשוב לתעשייה. אם אפשר להתאים אותה לתנאים העכשוויים, אני בעד”.

 

גריטה גריטה צילום: בלומברג

 

הממשל העניק אז לרוכשי רכב חדש 4,500 דולר תמורת רכבם הישן, כל עוד היה בן פחות מ־25 שנה, וצרך פחות מליטר ל־7 ק”מ. תקציב פדרלי של 3 מיליארד דולר הביא בתוך חודשים ספורים למכירות רכב חדש בשווי 13 מיליארד דולר, אף שההחזר מהמדינה היה שווה רק כשליש ממכירה של מכונית משפחתית קטנה חדשה. תוכניות גריטה מקבילות הושקו באירופה ב־2009, והעניקו 1,500־2,500 יורו לרוכשי רכב חדש שהחזיקו רכב בן 9־13 שנה, עצרו את הירידה במכירות רכב. כאשר תמו התקציבים ב־2010, נעצרה לזמן קצר גם העלייה במכירות, עד שהשיפור במצב הכלכלי יצר תמריצי רכישה חדשים.

 

גם בישראל היתה אז תוכנית גריטה. היא נוהלה בידי המשרד להגנת הסביבה בנימוק של הורדה מהכביש של מכוניות מזהמות ולא בטוחות. היא הושקה ב־2010 והתשלום היה מגוחך יחסית לעולם, רק 3,000 שקל למי שהחזיק ברכב בן 15 עד 20 שנה. אבל השקעה של 84 מיליון שקל הספיקה כדי להוריד מהכבישים 28 אלף מכוניות שהיו צריכות לרדת מהם מזמן.

 

עם תשלום של אלפי שקלים בודדים אי אפשר לדבר על תמרוץ ישיר לרכישת רכב חדש, אבל ההערכה אז של האוצר והגנת הסביבה היתה שהוא יאפשר למחזיקי רכבים ישנים מאוד לרכוש כאלה משומשים פחות, והבעלים של המשומשים פחות ירכשו בתורם רכב חדש. זה נראה קצת מסובך, אבל בפועל 2010 היתה שנת שיא במכירות רכב חדש, הראשונה שבה עברו המכירות את רף ה־200 אלף ונעצרו ב־2016 אלף מכוניות חדשות. ב־2010 הופסקה התוכנית מחוסר מימון, וכאשר הוא התחדש ב־2013 בתקציב מופחת של 5 מיליון שקל, הוא אזל בתוך יום אחד, והתוכנית לא חודשה. כיום משקיע המשרד להגנת הסביבה 100 מיליון שקל בתוכנית גריטה, אך רק למשאיות ולטנדרי דיזל.

 

מי שעשוי להיות לו עניין בחידוש הגריטה, לבד מיבואני הרכב וחברות הליסינג, הוא משרד האוצר שתוכניותיו להכנסות של 40 מליארד שקל משוק הרכב ב־2020 קרסו. האוצר מכניס כ־10 מיליארד שקל ממס קנייה לבדו, אך עם ירידה של 28% במסירות רכב במרץ, שהעבירה את שוק הרכב לירידה של 8% מתחילת השנה, הוא יתקשה לעשות זאת. המס הממוצע על רכב חדש, מס קנייה ומע”מ, עומד על 35 אלף שקל לפי נתוני רשות המסים. אם תשלום של 3,000 שקל, או קצת יותר כי בכל זאת עברו עשר שנים, יוכל שוב להתניע את השוק ואת הכנסות המדינה, יכול להיות שכדאי שוב לעשות את החשבון הזה.

x