$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

מדען אקלים בכיר: "חייבים להפחית את ההשקעה בדלקי מאובנים"

לטענת פרופ' יוהאן רוקסטרום מאוניברסיטת שטוקהולם, אחד ממדעני האקלים המובילים בעולם, משתתפי הוועידה של האו"ם במדריד כמעט ולא עוסקים בסוגייה הקריטית ביותר: צמצום מהיר ומשמעותי של פליטות גזי החממה בכל העולם

עומר כביר 00:0209.12.19

ועידת האקלים של האו"ם במדריד לא מתייחסת למשבר האקלים בחומרה ובדחיפות הראויים, ומתמקדת בפרטים במקום קידום הסכמות לביצוע קיצוצים נרחבים בהיקף פליטות הפחמן - כך מתריע פרופ' יוהאן רוקסטרום מאוניברסיטת שטוקהולם, מנהל Institute for Climate Impact Research בפוטסדאם, ואחד ממדעני האקלים המובילים בעולם.

 

 

השיחות בוועידת COP25 נסובות סביב הכללים ליישום הסיכום של הסכם פריז מ-2015. בסוף השבוע ניפקו השיחות טיוטה ראשונה, שעדיין לא זוכה לקונסנזוס, בנושא שוקי פחמן, כלי כלכלי שנועד לסייע להפחתת פליטות באמצעות קביעת מגבלות על כמות הפחמן המרבית שמדינות או ארגונים יכולים להפיק, ויצירת זירת מסחר שבה גופים עם יתרת פליטות יכולות למכור את אותה יתרה לגופים שאינם עומדים במכסה. בימים הקרובים, שרי אוצר וסביבה מיותר מ-190 מדינות יקיימו סבבי מפגשים שיסתיימו בשישי.

 

ואולם, לדברי רוקסטרום, משתתפי הוועידה כמעט ולא עוסקים בסוגייה הקריטית ביותר: הצורך לצמצם משמעותית ובמהרה את פליטות גזי החממה בכל העולם. "אנחנו מסתכנים בהתבססות בהתקדמויות טכניות הדרגתיות, ומרוב עצים אנחנו לא רואים את היער", הוא אמר לגארדיאן. "יש סיכון לאכזבה מהתהליך של האו"ם, בגלל חוסר היכולת לזהות שיש מצב חירום".

פליטת גזי חממה (ארכיון) פליטת גזי חממה (ארכיון) צילום: Martin Divisek

 

 

רוקסטרום הוסיף שוועידת האו"ם חייבת להתמודד עם המשך העלייה בפליטות גזי חממה, ולהתייחס ברצינות הראויה לאזהרות מדענים, שפעם אחר פעם מתבררות כמדויקות: "אנחנו חייבים לשנות את העקומה בשנה הבאה. השנה הבאה היא שנת האמת. השנה שבה אנחנו חייבים לעבור בהחלטיות לכלכלה שבאמת מתחילה להפחית את ההשקעה בדלקי מאובנים".

 

מצב החירום גם מחייב ממשלות לשקול ברצינות השקעה בפיתוח של טכנולוגיות הנדסת אקלים (מכונות גם Geoengineering), כמו זריעת עננים, שיאפשרו לבצע שינויים דרסטיים באקלים העולמי. "צריך לבצע הערכת של טכנולוגיות אלו, אולי אפילו לבצע פיילוטים", הוא אמר לגארדיאן. "זה מלחיץ אותי. זה לשחק עם תהליכים ביולוגיים באופן שיכול לפעול נגדנו בדרכים בלתי-צפויות. אבל אני לא חושב שאנחנו צריכים לפסול משהו - מקרה חירום הוא מקרה חירום".

x