$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מסלול הייסורים בדרך לאישור הקיצוץ

בוועדת הכספים הזמנית אין לפי שעה רוב להצעת האוצר לביצוע קיצוץ רוחבי של 1.28 מיליארד שקל בתקציבי המשרדים; מעבר לכך: רק בשביל שהוועדה תתכנס לדון בנושא, יש לעבור עוד כברת דרך

צבי זרחיה 07:1906.08.19

בוועדת הכספים הזמנית אין לפי שעה רוב להצעת האוצר לביצוע קיצוץ רוחבי של 1.28 מיליארד שקל בתקציבי המשרדים. מעבר לכך, ל"כלכליסט" נודע כי בשביל שוועדת הכספים תתכנס יש לעבור עוד כברת דרך: לצורך כינוסה של הוועדה, תידרש קודם לכן הסכמתה של ועדת ההסכמות המשותפת לקואליציה ולאופוזיציה שבה חברים ח"כ מיקי זוהר (ליכוד), יו"ר הוועדה המסדרת בכנסת, ויו"ר סיעת כחול לבן ח"כ אבי ניסנקורן.

 

גם לאחר שתושג הסכמתה של ועדת ההסכמות, ועדת הכספים לא תתכנס לפני אמצע השבוע הבא. וגם בוועדה עצמה מצפה להצעת הקיצוץ דרך לא קלה.

 

מעבר לכך, בפני ועדת הכספים מונחת גם ההצעה הקודמת של הממשלה לקיצוץ רוחבי של 1.1 מיליארד שקל בתקציב שנועד לממן את ההסכם למתן תוספת שכר לשוטרים. אתמול נערכו גישושים בקרב חברי ועדת הכספים על ידי מזכירות הוועדה האם בזמן פגרת הבחירות יסכימו לדון בקיצוץ שנועד לממן את תוספת השכר לשוטרים.

  

יו"ר הוועדה משה גפני. "הקיצוץ יפגע בשכבות החלשות" יו"ר הוועדה משה גפני. "הקיצוץ יפגע בשכבות החלשות" צילום: אלכס קולומויסקי

 

רוב לאופוזיציה

 

הקיצוץ הרוחבי נועד להעברת הכסף למטרות הבאות: 800 מיליון שקל יוקדשו למימון שלב נוסף בהקמת מכשול תת־קרקעי בעזה, 400 מיליון שקל ייועדו לסבסוד צהרונים ו־83 מיליון שקל לשיקום נזקי השריפה ביישובי מבוא מודיעין.

 

בוועדת הכספים הזמנית יש, נכון לעכשיו, רוב לאופוזיציה: בוועדה יושבים תשעה ח"כים מהאופוזיציה ושמונה ח"כים מהקואליציה. אבל גם בקואליציה יש מתנגדים להצעת הקיצוץ.

 

יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) כבר הכריז לפני חודשיים בעת שהצעת הקיצוץ אושרה בממשלה כי יתנגד לבקשה, אף שהוא חבר בקואליציה. "אני מתנגד לקיצוץ רוחבי", אמר גפני. "לא נעביר את בקשת הקיצוץ כחותמת גומי. אנו נבחן כל קיצוץ לגופו. הקיצוץ יפגע בשכבות החלשות", הזהיר.

 

הוועדה תתבקש לדון בבקשת הקיצוץ כמקשה אחת. היא לא יכולה לאשר רק חלק מסעיפי הקיצוץ, ולדחות סעיפים אחרים. עם זאת, הוועדה יכולה לדחות את בקשת הקיצוץ ולדרוש מהממשלה לשגר בקשה חדשה עם פירוט אחר של סעיפי הקיצוץ במשרדי הממשלה.

 

הקואליציה היוצאת ומשרד האוצר ילחצו על כל חברי הקואליציה בוועדת הכספים לתמוך בקיצוץ. כך, למשל, ח"כ בצלאל סמוטריץ' שמונה לוועדה בטרם מינויו כשר התחבורה יוחלף בחבר כנסת אחר מהקואליציה. זאת משום שמרגע שחבר ועדה מתמנה להיות שר, הוא לא יכול להמשיך להיות חלק מהוועדה.

 

בקואליציה מקווים שחלק מנציגי האופוזיציה ייעדרו מההצבעה כדי שיהיה ניתן לגייס רוב. חברת הוועדה סתיו שפיר התפטרה מהכנסת, ובאופוזיציה יצטרכו למנות לה מחליף ממפלגת העבודה. ח"כ רועי פולקמן (כולנו) הודיע שלא יתמודד לכנסת הבאה, ובליכוד ילחצו עליו לתמוך בקיצוץ שהוגש על ידי ראש מפלגתו לשעבר משה כחלון.

ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) הודיע שיתנגד לקיצוץ ואמר שהוא לא מייעץ לקואליציה לסמוך על תמיכת האופוזיציה.

 

"סדר עדיפויות לקוי"

 

ח"כ מיקי לוי (כחול לבן), נציג האופוזיציה המתנגד להצעת הקיצוצים, אמר ל"כלכליסט" כי "תוכנית הקיצוצים החדשה היא רק ההתחלה. במהלך הקדנציה האחרונה נתניהו חילק לשותפות הקואליציוניות שלו מעל 10 מיליארד שקל. את המחיר כולנו מתחילים לשלם, וזה רק התשלום הראשון. את הקיצוצים הגדולים והעלאות המסים הם מחביאים מהציבור ויביאו אותם אחרי הבחירות. הגעה לגירעונות עצומים כאלה היא חוסר אחריות ומצביעה על סדר עדיפויות מעוות ולקוי".

 

בפנייה ששיגר ביום חמישי משרד האוצר אל הוועדה מוצעים, בין היתר, הקיצוצים הבאים בתחומים חברתיים בולטים: משרד החינוך ‑ 79.6 מיליון שקל, השכלה גבוהה ‑ 59 מיליון שקל, משרד הבריאות ‑ 52.6 מיליון שקל, משרד התעסוקה ‑ 52 מיליון שקל, משרד הרווחה ‑ 43 מיליון שקל, משרד השיכון ‑ רשויות מקומיות ‑ 35 מיליון שקל, משרד הפנים ‑ 2 מיליון שקל, תגמולים לנכים ‑ 0.9 מיליון שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x