$
בארץ

החוק עבר כבר לפני 7 שנים אבל הפיקוח על דיור מוגן פרטי עדיין לא הופעל במלואו

בדיקה של המרכז להעצמת האזרח העלתה שעד היום לא פורסמו תקנות חשובות שהיו אמורות לקבוע את התנאים הפיזיים והטיפוליים באותם מתקנים ולהגדיר מי רשאי להפעילם

שירות כלכליסט 12:3901.05.19

עשרות אלפי קשישים ישראלים מתגוררים בהסדרי דיור מוגן ציבורי או פרטי. מתקני הדיור המוגן הפרטי, מחייבים לרוב את הקשיש או את בני משפחתו בתשלומים גבוהים מאוד, בדמי אחזקה חודשיים, דמי פיקדון וכן לא פעם חוזי התקשרות מורכבים.

 

במאי 2012 חוקקה כנסת ישראל את חוק הדיור המוגן, התשע"ב-2012. החוק הסדיר את מינויו של הממונה לדיור מוגן במשרד העבודה והרווחה וקבע שורה של חובות והגבלות על בתי הדיור המוגן ומפעיליהם, לרבות חובת רישוי, תנאים להפעלתו של בית דיור מוגן, תנאי ותק וכשירות למנהל דיור מוגן, מסמכי גילוי שיש להציג לדיירים טרם החתימה על הסכם ההתקשרות, מפרט הדירה, כללים לעניין העלאת דמי האחזקה, שירותי חובה הנדרשים בבתי הדיור המוגן השונים ועוד.

 

החוק הטיל על הממשלה לגבש ולפרסם תקנות להסדרת התנאים והסטנדרטים לפיקוח על אותם מתקני דיור מוגן פרטי, אולם הממשלה לא פרסמה תקנות אלו במשך מספר שנים, ובאפריל 2017 קבעה החלטת ממשלה 2588 מועדים מחייבים חדשים לפרסומן של התקנות הנדרשות על פי החוק.  

 

עם זאת, נכון לאפריל 2019, שבע שנים לאחר חקיקת החוק, עדיין לא פרסמה הממשלה מספר תקנות מרכזיות ומשמעותיות וחובת הפיקוח שנקבעה בחוק טרם יושמה במלואה. כאשר בין היתר, תקנות חשובות המגדירות את התנאים הפיזיים, הסביבתיים, הבטיחותיים והתברואתיים הדרושים להפעלת בית הדיור המוגן, טרם גובשו ופורסמו, וכך גם תקנות העוסקות ביציבות הכלכלית של אלו המבקשים רישיון להקמת בית דיור מוגן ויכולתם לתפעל את המקום לאורך זמן.

  

מי ישמור על זכויות הקשישים מי ישמור על זכויות הקשישים צילום: שאטרסטוק

 

עו"ד עינת פישר לאלו מנכ"לית המרכז להעצמת האזרח: "נכון להיום כ-15,000 קשישים חיים בדיור מוגן פרטי בישראל בעלות של מאות אלפי שקלים להם ולמשפחותיהם. למדינה קיימת חובה חוקית לפקח ולוודא כי קשישים אלו גרים בתנאים הולמים, מקבלים את שירותי החובה הקבועים בחוק וזוכים לניהול ראוי ולשקיפות מלאה בעת חתימתם על החוזה ולאורך שהותם. אי פרסום התקנות הנדרשות, שבע שנים אחרי חקיקת החוק, מונע מן המדינה למלא את חובתה החוקית ולהסדיר תחום חשוב זה במלואו".

 

פרויקט המוניטור של ״המרכז להעצמת האזרח״, הוא פרויקט מעקב אזרחי אחר ביצועי הממשלה ועמידתה בהתחייבויותיה לציבור. המרכז להעצמת האזרח הינה עמותה הפועלת בתחומי הממשל, ועוסקת ביישום התחייבויות הממשלה ובאפקטיביות המגזר הציבורי והרשות המבצעת. המרכז מפעיל שורה של כלים מקצועיים למעקב אחר פעילות הממשלה ואחר יישום הבטחותיה לציבור ופועל לשיפור הליכי היישום והסרת חסמים במגזר הציבורי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x