$
מוסף כלכליסט

מוסף כלכליסט

חקר ביצועים: השבוע של רוחאני, מגדלי המגורים והנסיך צ'ארלס

וגם: שר הכלכלה דיבר בסיסמאות שחוקות, אייל לפידות עזב את מגזר הפיננסים ושירות הסטרימינג המצופה של אפל הגיח לאוויר העולם

כתבי כלכליסט 08:4128.03.19

משתלטת בהדרגה על סוריה

 

איראן: פוטין יציל את המצב?

 

בזמן שישראל שקועה במשבר מול חמאס בעזה, איראן מתקרבת לגבול הצפוני וממשיכה להשתלט על נכסים בסוריה במלוא התנופה. בביקורו האחרון של הנשיא הסורי בשאר אל־אסד בטהראן הוא סיכם עם פטרוניו כי "חברה" איראנית תנהל את נמל הים בלאד'קיה מאוקטובר הקרוב. זו התפתחות דרמטית מבחינת מאזן הכוחות באזור, משום שהיא מגשימה את השאיפה האיראנית להשיג מוצא לים התיכון. ה”חברה" האיראנית מסונפת למשמרות המהפכה שיוכלו לעשות כרצונם בנמל הים, בדומה למה שקורה בשדה התעופה בדמשק. התקווה של ישראל נמצאת במוסקבה, שהעבירה מסר זועם לאסד שעליו לסגת מההסכם, אחרת יישא בהשלכות. בניגוד לאיומים של ישראל, כשפוטין מאיים על סוריה, היא לרוב משקשקת בבהלה.

דורון פסקין

  

נשיא איראן חסן רוחאני נשיא איראן חסן רוחאני צילום: רויטרס

 

 

להאזנה לכתבה, הוקלט על ידי הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה 

 

 

 

בדרך לבחירות

 

כהן: סיסמאות שחוקות

 

שר הכלכלה אלי כהן התגאה השבוע בכנס "כלכליסט" בכך שהממשלה הורידה שורה של מסים בקדנציה האחרונה, וסיפק עצה לממשלה הבאה: הדרך לסגירת הגירעון לא עוברת בהעלאת מסים, אלא בהתייעלות ובצמיחה. הגישה הזאת מאפיינת לא רק את כהן ואת כולנו, המפלגה שלו ושל שר האוצר: מהעבודה עד הימין החדש כולם מדברים על מלחמה ברגולציה והתייעלות, על להוריד מסים או לפחות לא להעלות אותם. אבל כשמורידים מסים ויוצרים גירעון מופרז ואז לא מוכנים להעלות אותם בחזרה, הברירה היחידה היא "התייעלות", בדרך כלל שם קוד להקטנת שירותי הממשלה. האם זה מה שישראל - שצמאה להשקעה בתשתיות, להכשרת כלל האוכלוסייה לשוק העבודה ולתחבורה ציבורית יעילה - צריכה כרגע?

אורי פסובסקי

 

אלי כהן אלי כהן צילום: עמית שעל

 

דו"ח חמור של המבקר

 

סכנה במגדלי המגורים: צניחה חופשית

 

הדו"ח המיוחד של מבקר המדינה על פיקוד העורף, שפורסם אתמול, צריך להדיר שינה מעיני כל מי שגר במגדל. תחת הכותרת המכובסת "פערים ביכולות לחילוץ ולהצלה אל מול אתגרי הבנייה המודרנית" תיאר הדו"ח מחסור חמור של פיקוד העורף בידע ובציוד המתאימים לחילוץ מקומות גבוהות במקרה של שריפה או פגיעת טיל. האימונים ממשיכים להתנהל בזירות אסון של בניינים בעלי שלוש קומות, כאלה שאף אחד לא בונה כבר עשורים. שר הביטחון, הרמטכ"ל ואלוף פיקוד העורף תמיר ידעי חתומים אישית על הכשל הזה, שייגמר באסון ושמשאיר את דיירי הקומות הגבוהות עם פתרון אחד בערך: מגלשת חירום פרטית, אם לא מצנח.

נמרוד בוסו

  

מגדל מידטאון ת"א מגדל מידטאון ת"א צילום: עמית שעל

 

עוזב את מגזר הפיננסים

 

לפידות: קריאת השכמה

 

שכר בעלות 2.5 מיליון שקל בשנה – זה רק נשמע הרבה. אם תשאלו את רביב צולר, שעזב את ביטוח ישיר לטובת כיל, שם הוא מקבל 10 מיליון שקל – 2.5 מיליון שקל הם על גבול המעליב. זו כנראה גם תחושתו של אייל לפידות, שאוהב לעבוד קשה, אבל מעדיף לעשות זאת תמורת שכר של שתי ספרות לפני ששת האפסים. כעת הוא הולך בעקבות צולר ועובר מהפניקס לשיכון ובינוי — כלומר נוטש את ענף הפיננסים לטובת המגזר הריאלי, שם בכל הקשור לתגמול, השמים הם הגבול. באופן אירוני, לפידות, שביקש לקבל חבילת שכר של 15 מיליון שקל ל־2015, היה הסדין האדום שגרם למחוקק להעביר את חוק הגבלת שכר הבכירים בפיננסים. המגבלה הזאת, הגם שכוונתה נכונה, מייצרת היום את העיוות שבו מי שמאס במגבלת השכר בפיננסים יכול פשוט למצוא ג'וב בענף אחר. אם רוצים להנחיל נורמות חדשות של תגמול, הן צריכות לחול באופן גורף על כל החברות הציבוריות ולא באופן סלקטיבי.

סופי שולמן

  

אייל לפידות אייל לפידות צילום: שאול גולן

 

רוכש מלאנוקס מוקסם

 

הואנג: מחזר אמריקאי

 

ג'נסן הואנג, מנכ"ל ענקית השבבים אנבידיה, אינו מנכ"ל אמריקאי טיפוסי, וזה בולט. לפני שבועיים הוא רכש את מלאנוקס, והשבוע הוא נחת בישראל כדי להסביר לכולם שהוא עשה זאת מאהבה - אהבה עזה לחברה שעליה היה מוכן לשלם 6.9 מיליארד דולר ואהבה יוקדת למנכ"ל שלה אייל ולדמן, שממנו הוא מבקש שרק יישאר בחברה לכל החיים. כמו בכל סיפור אהבה יש מחזר נמרץ, שסיפר לכל מי שעמו שוחח בישראל כיצד התקשר בכל בוקר לוולדמן, נפרד ממנו בכל ערב ואף קרא לו 'יקירי'. האמריקאים ידועים באדיבות־יתר ובנימוסים מחויכים, אבל רגשות כאלה עזים שמורים לרוב למחוזות לבנטיניים יותר. והנה דווקא ברומן הזה ולדמן הישראלי שיחק את הקשה להשגה, ובמענה לחיזוריו של הואנג סירב להתחייב לכל חייו. יש גבול לחגיגה.

מאיר אורבך

 

ג'נסן הואנג ג'נסן הואנג צילום: nvidia

 

משיקה שירות סטרימינג

 

אפל: צפוי זה השחור החדש

 

שירות הסטרימינג המצופה של אפל הגיח השבוע סוף־סוף לאוויר העולם, והצטרף לבועת התוכן שנטפליקס מנפחת בעקביות זה כמה שנים, ושאליה תצטרף גם דיסני בהמשך השנה. הצגת תוכני המקור של אפל, מבתי היוצר של סטיבן שפילברג ואופרה ווינפרי, איששה את ההערכות כי יצרנית האייפון לא תיקח סיכונים יצירתיים. כמו נטפליקס בראשית ימיה, גם שירות הסטרימינג של אפל מגיע חמוש בשורה ארוכה של שותפי תוכן מוכרים, מ־CBS ועד HBO. עם נתח של 45% ממשתמשי הסמארטפונים בארצות הברית ויכולת לדחוף חודשי התנסות חינמיים לבעלי אייפון, אפל צריכה לעשות מעט מאוד כדי לנגוס נתח נאה מעוגת הסטרימינג. תעוזה זה לחלשים.

ליאור באקאלו

  

אופרה ווינפרי וטים קוק אופרה ווינפרי וטים קוק צילום: רויטרס

 

מועמד דמוקרטי מפתיע

 

בוטאג'אג': התקווה החדשה

 

בגיל 30 פיט בוטאג'אג' כבר היה ראש עיריית סאות־בנד, אינדיאנה, ועכשיו הוא בן 37, ורץ לנשיאות. הוא דובר שמונה שפות, בעל ידע היסטורי ופילוסופי נרחב, מחזיק גם קלף ביטחוני כקצין מודיעין ששירת באפגניסטן, הומו ליברל שזוכה לפופולריות גדולה במדינתו השמרנית. לא בכדי הוא בונה את עצמו כמי שיכול לאחות את אמריקה, המפולגת יותר מבכל תקופה מאז מלחמת האזרחים, ובכל פעם שהוא מתראיין הוא אוסף עוד מעריצים. הסיכויים שלו לזכות במועמדות המפלגה עדיין נמוכים, אבל סקר שפורסם השבוע מגלה כי באיווה, שבה מתחילים הפריימריס, הוא כבר מגיע למקום השלישי, אחרי ג'ו ביידן וברני סנדרס. במרץ 2007 מועמד חצי אלמוני אחר עם שם משפחה מוזר גמר את הפריימריס באיווה בפיגור של 30 נקודות. איך זה נגמר בסוף כולם יודעים.

ציפי שמילוביץ, ניו יורק

  

פיט בוטאג'אג' פיט בוטאג'אג' צילום: בלומברג

 

 

הכתבות והמדורים של מוסף כלכליסט
 
להאזנה לפודקאסט לחצו כאן >>

 

 

ביקור בצל הברקזיט

 

בריטניה: קריסה והתרפקות

 

257 שנה אחרי שבריטניה כבשה את מערב קובה, יורש העצר הבריטי הנסיך צ'ארלס ורעייתו קמילה הגיעו השבוע לאי, במסגרת סיור בטריטוריות בריטיות בעבר ובהווה. זהו הביקור הרשמי הראשון של משפחת המלוכה הבריטית בקובה, והוא נועד לחזק את קשרי המסחר והתרבות בין המדינות, כשברקע הברקזיט הקרב. וכך, בעוד ראשת הממשלה תרזה מיי סופגת השפלה אחר השפלה בפרלמנט בבית, יורש העצר התרפק על ימי האימפריה — סייר בבתים מהתקופה הקולוניאליסטית, צפה במכוניות בריטיות עתיקות — בעוד תזכורת לחוסר הרלבנטיות של בית המלוכה ושאר סמלי העבר.

תמר טוניק

 

הנסיך צ'ארלס הנסיך צ'ארלס צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x