$
בארץ

יאיר כץ זכה בבחירות ליו"ר ארגון עובדי תע"א - ברוב של 90%

בבחירות הקודמות, שנערכו רק לפני חמישה חודשים, נבחר כץ - אך בעקבות עתירה של מוטי פרץ, שהתמודד מולו, התקיימו בחירות חוזרות; לפי הערכות, כל אחת ממערכות הבחירות עלתה לתע"א לפחות כ־2 מיליון שקל

אמיתי גזית 22:5608.10.18

יאיר כץ זכה הערב, כצפוי, בבחירות לראשות ארגון עובדי התעשייה האווירית ברוב של 90%. יריבו מוטי פרץ לא נבחר אף למועצת העובדים ולראשונה אחרי יותר מ-20 שנה לא יכהן בה. בבחירות השתתפו 87% מ-10,000 עובדי התעשייה האווירית בעלי זכות ההצבעה. כץ אמר: "אני מודה לאלפי עובדות ועובדים על הבעת אמון נוספת, דבר שאינו מובן מאליו עבורי. נמשיך להגן ביחד עם חברי על הבטחון התעסוקתי והפרנסה של אלפי משפחות בהגינות ובשקיפות".

 

 עוד הליך מיותר ויקר

 

במערכת הבחירות שהתקיימה במאי השנה, רק לפני חמישה חודשים, בחרו העובדים בפתק אחד את המועמד הראוי בעיניהם לתפקיד המזכיר הארצי של הארגון. יאיר כץ זכה אז ברוב של 80%, ובפעם הראשונה התיישב בכיסא שפינה אביו חיים כץ, שלוש שנים קודם לכן, לאחר שמונה לשר העבודה הרווחה.

 

בהנהלת התעשייה האווירית וברשות החברות בחרו להתעלם מהעלות הכספית המיותרת ובזבוז הזמן הכרוכים בקיום שתי מערכות בחירות תוך זמן כה קצר. זאת על אף שלא היתה סיבה אמיתית לקיומן של שתי מערכות בחירות בתוך פחות מחצי שנה, למעט רצונו של יאיר כץ להבטיח את בחירתו ולבסס את מעמדו בראש הארגון.

 

יאיר כץ יאיר כץ צילום: יח"צ

 

 

 

הבחירות הקודמות נערכו ב־1 במאי, שלושה שבועות בלבד לאחר חג הפסח שבו מרבית העובדים יצאו לחופשה מרוכזת. פרץ שגם אז התמודד מול כץ עתר באמצעות עו"ד דב קיבלוביץ כנגד ההליך בפני רשות השיפוט של ההסתדרות. טענתו היתה כי ההודעה על מועד הבחירות נשלחה לעובדים ערב יציאתם לחופשה, כאשר ימי החופשה נספרו במניין 45 הימים שהתקנון מחייב שיחלפו בין מועד ההודעה על הבחירות למועד הבחירות עצמן. לטענת פרץ, התרגיל הזה לא אפשר לו להיערך לבחירות, ובטח שלא לכנס עובדים הפזורים בעשרות אתרים של החברה ברחבי הארץ.

 

בתגובה לעתירה הודיע ארגון העובדים לרשות השיפוט כי מערכת הבחירות לראשות הוועד התקיימה בחופזה רק משום שהמזכיר הקודם - אוהד נוף - פרש לגמלאות. הארגון הודיע כי יקיים מערכת בחירות חדשה בנובמבר שבמסגרתה ייבחרו גם נציגים למועצה וגם תהיה התמודדות נוספת על תפקיד מזכיר הארגון.

 

אלא שבאוגוסט יצאה הודעה מפתיעה מארגון העובדים על פיה מערכת הבחירות תתקיים ב־8 באוקטובר ולא בנובמבר כמובטח. גם הפעם המועד שנקבע היה סמוך מאוד לחופשות החגים של העובדים, הפעם חגי תשרי וחופשת הקיץ. פרץ שלא היה באפשרותו לממן עורך דין בחר לעתור כנגד המהלך בעצמו ועתירתו נדחתה על הסף.

 

בהערכה גסה, אם כל אחד מ־10,000 בעלי זכות הבחירה השקיע רק שעת עבודה אחת בכל מערכת בחירות, למשל כדי לגשת לקלפי ולהצביע - כל אחת ממערכות הבחירות עלתה לתע"א לפחות כ־2 מיליון שקל.

 

הסוגיה הזו הטרידה בעבר את רשות החברות הממשלתיות. לקראת הבחירות שנערכו במאי היא שלחה להנהלת התעשייה האווירית מכתב ובו ביקשה הבהרות בעניין. כמו כן ביקשה לוודא כי לא יושתו על החברה עלויות נוספות כתוצאה מההליך הכפול והמיותר. אבל מאז אותו מכתב קול הרשות נדם וגם הנהלת החברה בוחרת שלא להתערב בנעשה בארגון העובדים.

 

הקופה השמנה של הוועד

 

הפעילות בארגון העובדים היא בהתנדבות ולא בשכר. עם זאת חברי המועצה נהנים משליטה במשאבים אדירים ובזכויות רבות. התקציב השנתי של הוועד הוא כמעט 57 מיליון שקל. 14.5 מיליון שקל מגיעים מההנהלה, לפי מפתח של 1,000 שקל בשנה לעובד. היתרה נובעת מהפרשה של 0.4% ממשכורתו של כל עובד. הנבחרים למועצת העובדים נמצאים בצומת מרכזית של אינטרסים והחלטות. הם עובדים עם ספקים, מפיקים ונותני שירות, ובידם הכוח להשפיע על הקריירה של העמיתים שלהם.

 

המזכיר המכהן יאיר כץ טוען כי הוא מקדם מהפכת שקיפות ופרסם בביטאון הארגון שחולק לעובדים באוגוסט את אופן השימוש בתקציב. עם זאת הדו"חות הכספיים של ארגון העובדים נותרו חסויים. בתעשייה האווירית, ארגון העובדים אחראי בעיקר לשירותי הרווחה ל־14 אלף עובדי החברה. על פי אותו פרסום עיקר התקציב 37.9 מיליון שקל מוקדש לפעילויות תרבות וספורט, בהן: 10 מיליון שקל לסמינרים ולימי עיון; 6.6 מיליון שקל למפגשי עובדים; 4.7 מיליון שקל לקייטנות ולאירועים עם הילדים והנכדים; 4 מיליון שקל לספורט ולחדר כושר; 3.2 מיליון שקל לימי גיבוש, וסכום דומה לתיאטרון.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x