$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מקורות תמסור למדינה נדל"ן לא חיוני, ותשותף בהכנסות ממנו

כמה שבועות אחרי שחברת החשמל הסכימה למסור למדינה נכסים תמורת מחיקת חוב, החלו באגף החשב הכללי לגבש הסדר דומה עם חברת המים הלאומית. על הכוונת: נדל"ן שהחברה מחזיקה באזורי ביקוש. מנכ"ל מקורות נוטה לתמוך במתווה

ליאור גוטמן 08:0013.03.18

מדינת ישראל פועלת להעביר לידיה נכסים יקרי ערך של חברת מקורות שאין בהם צורך חיוני לאספקת המים, ובהם שטחי נדל"ן באזורי ביקוש. ל"כלכליסט" נודע שאגף החשב הכללי באוצר החל לגבש בימים האחרונים הסכם נכסים עם חברת המים הלאומית. עדיין לא ידוע אילו נכסים תמסור מקורות למדינה ומה תקבל בתמורה. בין השאר, המדינה עשויה להציע לחברה מימון לפינוי השטחים שתמסור, וכן שיעור מסוים מההכנסות שיתקבלו מהשכרת הנכסים או ממכירתם.

 

 

 

מטה מקורות בתל אביב מטה מקורות בתל אביב צילום: google street view

 

 

ההסדר המתגבש עם מקורות הוא שכפול של מתווה דומה שהושלם לפני כמה שבועות מול חברת החשמל. במסגרת המתווה השיבה חברת החשמל למדינה קרקעות ונכסים שלא שימשו ישירות לייצור חשמל. בתמורה היא קיבלה מענקים בסכום של 700 מיליון שקל ומחילה על חוב ישן למדינה שעמד על 2.5 מיליארד שקל. ההסדר ישפר את מאזן החברה, ויאפשר לאוצר לשווק את הקרקעות שהוחזרו לצורכי מסחר או מגורים.

מנכ"ל מקורות אלי כהן. צפוי לתמוך בהסדר מנכ"ל מקורות אלי כהן. צפוי לתמוך בהסדר צילום: אוראל כהן

 

 

הצעד הראשון בניסוח ההסכם עם מקורות יהיה מיפוי הנכסים והקרקעות שבידי החברה, כדי לאתר משאבים שאינם חיוניים לפעילותה. שווי הרכוש הקבוע של מקורות, לפי הדו"ח העדכני ביותר (לשנת 2016), הוא כ־11.6 מיליארד שקל. הרכוש כולל בין השאר את מערכות ההפקה וההולכה של המים וכן מרכזי תפעול ובקרה. למקורות כ־3,000 אתרים בפריסה ארצית, ובהם כ־150 מתקנים לשימוש משק המים והחברה, חלק מהם בבעלותה וחלקם מוחכרים מרשות מקרקעי ישראל ומרשויות מקומיות.

 

על אילו נכסים יכולה מקורות לוותר? מקורות הוקמה לפני קום המדינה, בשנת 1937. כמו חברת החשמל, היא צברה לאורך השנים שטחים ומבנים שלא ברור כיום אם יש בהם צורך ישיר במשק המים. בין השאר המדינה לוטשת עיניים לשורה של מבני משרדים ומתקנים לוגיסטיים ‑ ובהם מטה החברה ברחוב לינקולן בתל אביב, שאותו רוצים להעביר לאזור האירפורט סיטי; משרדים ומתקן לוגיסטי באזור התעשייה בחולון (שמשמש את חברת הבת שח"מ); מתחם באזור שפך הירקון שליד ראש העין, שבו נמצאים מטה, משרדים ומעבדות; מטה מרחב צפון במתחם בחוף שמן בחיפה; מטה מרחב מרכז ברמלה; ומטה מרחב דרום באשקלון. חלק מהנכסים נמצאים באזורי ביקוש.

 

עם זאת, דו"חות מקורות מראים שרק כמחצית מהמתקנים רשומים על שם החברה בלשכת רישום המקרקעין. הליך הרישום של יתרת הנכסים לא הושלם בשל בעיות משפטיות ובשל לחצים מצד ועדי העובדים.

 

ברקע ההסדר המתגבש עומדת העובדה שמקורות מאבדת בהדרגה את בלעדיותה במשק המים: ארבעת מתקני ההתפלה הפרטיים שהוקמו בעשור האחרון כבר מספקים קרוב ל־70% ממי השתייה לאזרחי המדינה.

 

במקורות אישרו את הדברים, ומסרו: "החברה החלה בשיחות עם האוצר להסדרת נושאים שונים ובהם מסירת נכסים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x