$
דעות

פרשת בזק: קרבות אגו במקום טובת הציבור

בתשעת החודשים שעברו מאז פתיחת החקירה בבזק המוסדיים היו עסוקים בעיקר בעצמם

רחלי בינדמן 08:2826.02.18
האנשים שעומדים בראש הגופים המוסדיים, אלה שמנהלים את הפנסיה של הציבור, נקטו אתמול עמדה משמעותית ראשונה מול בזק מאז שהחקירה של רשות ני"ע בחברה הפכה גלויה ביוני 2017. בתיווכה של חברת הייעוץ אנטרופי, המוסדיים ניצלו את כוחם וחברו יחד כדי לזמן אסיפת בעלי מניות של בזק. על סדר היום: מינוי שלושה דירקטורים חיצוניים לבזק.

 

 

 

עננת החקירות אופפת את בזק כבר כמעט תשעה חודשים, וארבעה חודשים חלפו מאז רשות ני"ע המליצה להגיש כתבי אישום נגד בכירים בחברה. לאורך תקופה זו המוסדיים המחזיקים יחד כמעט ב־25% מהחברה, הסתפקו במשלוח של כמה מכתבים אנמיים לדירקטוריון. פסגות וכלל ביטוח גם הביאו למינויו של זאב וורמברנד כדירקטור חיצוני חדש, אולם רק בעקבות סיום כהונתו של קודמו בתפקיד חגי הרמן.

 

מימין שאול אלוביץ', אור אלוביץ' ואורנה אלוביץ' מימין שאול אלוביץ', אור אלוביץ' ואורנה אלוביץ' צילומים: אוראל כהן , ענת מוסברג

 

איפה המוסדיים הגדולים?

 

גם כעת, כשסוף סוף המוסדיים דורשים לכנס את אסיפת בעלי המניות החיונית הזאת, רק חלקם חתמו על הדרישה: כלל, עמיתים, מיטב דש ומנורה. בפסגות, בית ההשקעות הגדול בישראל, מעדיפים לפעול לבד בניסיון לקצור כותרות מחמיאות על דרישות בומבסטיות, כמו מינויו הקבוע של מ"מ יו"ר בזק דוד גרנות. קולן של חברות גדולות אחרות, כמו מגדל, הראל והפניקס, כלל לא נשמע. חלקן מסובכות בניגוד עניינים פוטנציאלי, משום שהן מחזיקות גם באג"ח של החברה־האם של בזק בי־קום. לכן, יש להן אינטרס לקדם במהירות הסדר חוב ביורוקום ולהביא בעל שליטה חדש לבזק - כזה שקרוב לוודאי לא מעוניין בחיזוק עצמאותו של דירקטוריון החברה.

 

במקרה של בזק, החוק נתן באופן מפורש לבעלי מניות המיעוט את הכוח לנהל את החברה בכל הקשור לשכר ולעסקאות בעלי עניין. אולם הדרמה הענקית שהתחוללה בחברת התקשורת היא מקרה חריג שבו המוסדיים נדרשים לנטוש את שיטות הפעולה הרגילות שלהם, שנשענות על חישובים אנליטיים קרים, ולשבור את הכלים.

 

די לטמון את הראש בחול

 

החוק היבש אוסר על המוסדיים לגלות סממני שליטה בחברות שבהן הם מושקעים, אבל זה לא אומר שהם צריכים להקטין ראש ולהתחבא מאחורי טיעונים משפטיים שיאפשרו להם להמשיך לטמון את ראשם בחול. המוסדיים חייבים להעמיד לנגד עיניהם את כספי החוסכים לפנסיה שאותם הם משקיעים. אסור להם להישאר אדישים בזמן שבכירי אחת החברות הגדולות במשק מצטרפים בזה אחר זה למצעד חשודים במה שמסתמן כאחת מפרשות השחיתות החמורות בתולדות המדינה.

 

הממשל התאגידי בבזק רעוע במיוחד והיכולת של הדירקטוריון לפקח על ניהול החברה מוטלת בספק גדול. לא ייתכן שבמצב כזה הגופים שמחזיקים ברבע ממניות החברה יעמדו מנגד.

 

את הצעד שהם נוקטים כעת היינו צריכים לראות כבר בחודש נובמבר, אז הגישה רשות ני"ע את המלצותיה לפרקליטות. היום אם זה היה קורה, ייתכן שהיום בזק כבר היתה פועלת עם דירקטוריון מתפקד שחתך את קשריו עם אנשים שמעורבים בפרשה הזאת.

 

במקום, המוסדיים העדיפו לשחק במשחקי אגו ולראות מי שולח אל גרנות את המכתב החריף יותר, בזמן שהוא מנפנף את כולם. במקום לשתף פעולה למען יראו וייראו, המוסדיים נכשלו במה שככל הנראה היה המבחן הגדול ביותר שלהם עד כה כמנהלי כספי ציבור.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x