$
משפט

בלעדי לכלכליסט

עיכוב הליכים לאחד הנאשמים המרכזיים בפרשת "מי אביבים"

המשנה ליועמ"ש אבי ליכט הודיע על צעד חריג לפיו ההליכים הפליליים בעניינו של יעקב שמיר, אחת הדמויות המרכזיות בפרשת השחיתות במי אביבים, יעוכבו נוכח מצבו הרפואי הקשה

זוהר שחר לוי 14:3515.02.18

בצעד חריג, הודיע אתמול (ד') המשנה ליועמ"ש, אבי ליכט, על עיכוב ההליכים הפליליים בעניינו של יעקב שמיר, אחת הדמויות המרכזיות בפרשת השחיתות במי אביבים, נוכח מצבו הרפואי. סנגורו של שמיר, עו"ד אלון אייזנברג אמר כי, "הפרקליטות לא נרתעה מלקבל החלטה אמיצה ואנושית".

 

פרשת השחיתות במי אביבים, תאגיד המים והביוב של תל אביב, נחשפה על ידי המשטרה בדצמבר 2013 עם מעצרם של למעלה מ-20 מעורבים על ידי חוקרי להב 433 ורשות המסים. במרכז החקירה עמד החשד כי עובדים ובכירים בתאגיד המים קיבלו שוחד מחברות קבלניות המועסקות כזכייניות במי אביבים ובתמורה ניתבו אליהן קריאות מוקד.

 

במהלך שנת 2017 הועמדו לדין למעלה מ-10 נאשמים בפרשה זו, בהם עובדים בהווה ובעבר של עיריית תל אביב וקבלנים שנתנו שירותים לתאגיד המים העירוני. אחד הנאשמים המרכזיים בפרשה, יעקב שמיר, עובד לשעבר במי אביבים, הועמד לדין לפני כשנה, בינואר 2017 על עבירות שוחד בהיקף של למעלה מ-200 אלף שקל. בהמשך תוקן הסכום לכחצי מיליון שקל.

 

 

עו"ד אלון אייזנברג. "הפרקליטות לא נרתעה מלקבל החלטה אמיצה ואנושית" עו"ד אלון אייזנברג. "הפרקליטות לא נרתעה מלקבל החלטה אמיצה ואנושית" צילום: הילה אייזנברג

 

לפי כתב האישום שהגישה בעניינו פרקליטות תל אביב (מיסוי וכלכלה), שמיר עבד במרכז השליטה והבקרה של החברה בשנים 2010-2013. המרכז היה אחראי בין היתר, על חלוקת העבודה בין קבלני משנה שזכו במכרזים למתן שירותים ציבוריים בתחום אחזקת המים, הביוב והתיעול בתל אביב. כתב האישום מייחס לו בקשה וקבלה של שוחד מקבלני משנה שזכו באותם המכרזים. לפי כתב האישום, תמורת השוחד הוא סידר את העבודה בין הקבלנים בצורה שלא תואמת את תנאי זכייתם במכרז.

 

בחודש שעבר, בעקבות התדרדרות משמעותית במצבו הרפואי, פנה בא כוחו של שמיר, עו"ד אלון אייזנברג, ליועמ"ש, דר' אביחי מנדלבליט, בבקשה לעכב את ההליכים הפליליים בעניינו. "ידוע", כתב הסנגור, "כי הסמכות לעכב הליכים הינה סמכות המופעלת במשורה ובשל טעמים יוצאי דופן בלבד. עם זאת, במקרה שלפנינו עסקינן באחד התיקים בהם קיימות נסיבות כה מיוחדות אשר אינן מותירות כל ספק באשר לצורך בהפעלת הסמכות. קריאת הנסיבות לא תותיר את הקורא אדיש למצוקה הקשה אליה נקלע המבקש ובני משפחתו, הן בתקופה הרלוונטית לכתב האישום והן כיום".

 

פרט למצבו הרפואי ולנסיבות חייו הקשות, טען עו"ד אייזנברג בפני היועמ"ש כי שמיר כיסה את חובו לרשות המסים ובכך תיקן את המחדלים מולה. "עסקינן", נכתב עוד, "באדם ללא עבר פלילי אשר נקלע, בשל שורת אסונות שפקדו אותו, לביצוע מעשים אשר רחוקים מזרח ממערב מאישיותו בפועל. הוא הודה והתחרט כבר במהלך חקירת המשטרה".

 

עיכוב הליכים במהלך משפט פלילי הוא נדיר וחריג. נזכיר את המקרה של בנימין (פואד) בן אליעזר שנפטר זה מכבר שביקש עיכוב הליכים לאחר שהועמד לדין על עבירות שחד. בעניינו של בן אליעזר, דחה היועמ"ש את הבקשה שהתבססה על מצבו הרפואי הקשה. גם בעניינו של אורי לופוליאנסקי, ראש עיריית ירושלים לשעבר שהורשע בקבלת שוחד בפרשת הולילנד, לא ניתן עיכוב הליכים על אף מצבו הבריאותי הרעוע במהלך המשפט. הוא נידון בביהמ"ש המחוזי בתל אביב ל-6 שנות מאסר ורק בערעור לעליון הומר עונש זה לעונש של 6 חודשי עבודות שירות.

 

דווקא בעניינו של שמיר, בצעד חריג, הסכים היועמ"ש להתערב ולעכב את ההליכים. בהודעה ששוגרה השבוע לבית המשפט המחוזי בתל אביב, כותב השנה ליועמ"ש (ניהול ותפקידים מיוחדים), עו"ד אבי ליכט, כי החליט על עיכוב ההליכים בעניינו.

 

"בתוקף סמכותי", כתב, "הנני מתכבד להודיע לבית המשפט כי בחנתי את נסיבותיו של העניין, העובדתיות והמשפטיות, וכן את העילות הנטענות להנמקת הבקשה לעיכוב ההליכים והחלטתי לעכב את ההליכים המשפטיים נגד הנאשם,בשל מכלול הנסיבות של תיק זה".

 

בעקבות הודעה זו, מסר עו"ד אייזנברג: "כל הכבוד לפרקליטות שלא נרתעה מלקבל החלטה אמיצה ואנושית".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x