$
בארץ

מכון ון ליר: להפחית את מחיר המים שגובים התאגידים

נייר עמדה שיוצג היום קובע שיש להפחית את מחירי המים ב־5%—8% באופן מיידי, עד שתושלם הרפורמה לצמצום מספר תאגידי המים

אדריאן פילוט 08:0420.11.17

"עד שיצומצם מספר תאגידי המים, יש לנכות שרירותית כ־5% עד 8% מרווחיהם, להפחית בדרך זו את מחירי המים לצרכן ולחסוך עשרות מיליונים בעלויות משק המים", כך ממליץ ד"ר אייל טבת ממכון ון ליר בירושלים, בנייר עמדה שיוצג הערב (ב') בכנס מיוחד בנושא תאגידי המים והביוב בישראל. "אחת הדרכים לאלץ את המשק להתייעל, היא להוזיל את תעריף המים, תוך צמצום שולי הרווח של התאגידים - וזאת מבלי לגרוע השקעות בתשתיות המים," אומר טבת.

 

בסוף השנה שעברה אושרה בקריאה טרומית הצעת חוק שלפיה מספר תאגידי המים יצומצם מ־56 ל־11. הצעת החוק של השר אלי כהן מכולנו וח"כ איציק שמולי מהמחנה הציוני ממתינה כעת לאישור בועדה משולבת של ועדת הפנים וועדת הכלכלה של הכנסת בראשות ח"כ דוד ביטן, ועדיין יתכנו בה שינויים כאלה ואחרים טרם הבאתה לאישור סופי במליאת הכנסת.

 

ד"ר אייל טבת ד"ר אייל טבת צילום: יוני רייף

 

 

יוזמי החוק ביקשו תחילה לבטל את תאגידי המים כלל ועיקר אך לבסוף סוכם על צמצומם ל־11. במשרד האוצר מדברים על הפחתת מספר התאגידים דווקא ל־13, אבל מדגישים כי באחרונה פנה המרכז לשלטון מקומי למשרדי הממשלה הרלוונטיים במטה להגיע להבנות אודות צמצום התאגידים בשל העובדה כי מדובר בשנת בחירות לרשויות המקומיות, וטרם התקבלה החלטה בנושא.

 

במערכת הפוליטית מעריכים כי לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר האוצר משה כחלון אין תמריץ להתעמת עם ראשי רשויות שמתנגדים לביטול התאגידים, בשביל הנחה שנתפסת בעיניהם כלא מספיק משמעותית בחשבון המים. החסכון למשק המים יבוא לידי ביטוי לא רק במחיר לצרכן אלא גם בביטול עלויות של שטחי עבודה בהם מחזיקים התאגידים, דוגמת משרדים ומבנים.

 

טבת מתייחס גם לרגולציה על התאגידים ואומר שהיא מוכרחה להתמקד בסוגיות מהותיות בלבד, כגון ביטחון משק המים, ניטור שפכים וניתוק צרכנים. בדומה להמלצות שהציע מבקר המדינה יוסף שפירא, בדו"ח האחרון, כך גם טבת קורא לרשויות המקומיות למנות דירקטורים חיצוניים־מקצועיים במועצות התאגיד.

 

לדבריו, מינוי דחצי''ם יסייעו למנוע החלטות מוטות פוליטיות. לפי דוחות קודמים של מבקר המדינה, התאגידים הפכו כר פורה למינויים פוליטיים, ונמצא גם כי חלק מהתאגידים מנוהלים "ברשלנות עד כדי הפקרות", כך נכתב. ממצאי המבקר מתיישרים היטב עם ההמלצות של ד"ר טבת ומכון ון ליר ובראשן סוגיות שנוגעות לממשק עם קבלנים חיצוניים, שם הפתח לשחיתות גדל.

 

בנוסף, מציע טבת לשנות את הרגולציה בצורה כזו שתעודד שיתופי פעולה של תאגידים במכרזים ובהפעלת שירותים על מנת להוזיל עלויות תפעול. דוגמא לכך היא צמצום שעות פעילות של מרכזי קבלת הקהל והמוקדים הטלפוניים.

 

במקביל, ניתן להקים מוקד תקלות ארצי שיפעל ברציפות בכל ימות השנה, ויחסוך עלויות של מוקדי פניות ציבור נפרדות לכל תאגיד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x