$
בארץ

ניתוח כלכליסט

4 הדרכים לפתור את פלונטר האמוניה

משבר האמוניה הגיע אתמול לנקודת פיצוץ כאשר בעלי חיפה כימיקלים הודיע כי יסגור את מפעלי החברה ויפטר את העובדים. כעת מנסים כמה שרים ופקידים בממשלה לגבש פתרונות שיאפשרו מצד אחד להוציא את האמוניה מחיפה ומצד שני להמשיך בפעילות החברה

ליאור גוטמן ואדריאן פילוט 06:5503.08.17

סאגת חיפה כימיקלים והאמוניה הגיעה אתמול, לאחר חודשים רבים, לנקודת רתיחה. מזה תקופה ארוכה ידוע כי מפעלי חיפה כימיקלים ניצבים בפני מחסור חמור באמוניה, בשל ההחלטה לסגור את מכל האמוניה בחיפה. אתמול הודיע בעל השליטה בחברה ג'ולס טראמפ כי הוא סוגר את שני המפעלים שלה ומפטר את 800 העובדים.

 

 

 

 

"בצר לנו, לאחר מאמצים כבירים, הגענו לנקודה שבה לא נוכל להחזיק יותר את פעילות החברה בישראל. למיטב הבנתנו לא נקבל אישור לחזור לפעילות בעתיד הקרוב ולכן אין לנו ברירה אלא לסגור את החברה לאלתר", כתב טראמפ במכתב ששלח לראש הממשלה בנימין נתניהו, לשר האוצר משה כחלון, שר הכלכלה אלי כהן, השר להגנת הסביבה זאב אלקין ולמנכ"לי משרדיהם.

 

לפי טראמפ, הוא החליט לסגור את המפעלים לאחר חמישה חודשים שבהם ניסה להפעיל את מפעלי הדשנים שבמפרץ חיפה ובמישור רותם בצל הוראת בית המשפט העליון לסגור את מכל האמוניה - חומר הגלם העיקרי למפעליו - עד ל־18 בספטמבר. "הפסדנו מאות מיליוני שקלים בזמן שהמשכנו את העסקת כל עובדינו, הכל אך ורק בהסתמך על הבטחות שלפיהן הממשלה פועלת למציאת פתרון הגיוני", כתב. "אנו נאלצים לפטר את העובדים לאחר 50 שנות פעילות מוצלחות".

 

 

 

אחרי הודעת החברה החל מצעד של שתקנים מצד אחד, בעיקר משרדי הממשלה שלא הציעו פתרון סביר למצב, וטרמפיסטים מצד שני. במקרה זה מדובר בעיקר בחברי כנסת שנזכרו ש־800 איש הולכים הביתה רגע לפני ראש השנה. הח"כים לא הציעו פתרונות, אבל כן ידעו לבוא בהמון דרישות לקיים דיון על המצב.

 

חיפה כימיקלים מעסיקה כ־400 עובדים במפעל הצפוני, המאוגדים תחת כוח לעובדים, וכ־400 עובדים במפעל הדרומי, המאוגדים תחת ההסתדרות (ראו מסגרת). בתגובה להודעה הכריז יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן כי ישבית מפעלים באזור הדרום אם לא יימצא פתרון לעובדים. "מספיק עם הסחבת והברברת", אמר ניסנקורן. "די למופע האיוולת שקשור לטיפול בחיפה כימיקלים, מאות משפחות וכל כלכלת ישראל משלמות על כך מחיר כבד. אני מצפה מהצדדים, בהם נציגי הממשלה ובעלי החברה, למצוא פתרון מיידי".

 

טראמפ וראש עיריית חיפה יונה יהב העבירו אתמול חלק נכבד מהיום בהטחת האשמות הדדיות על המצב, אבל בשורה התחתונה מנוף הלחץ של טראמפ מתחיל לתת את אותותיו.

 

השר להגנת הסביבה זאב אלקין, שר הכלכלה אלי כהן ופקידי האוצר עסוקים כעת במציאת פתרונות למשבר המתהווה. אף אחד לא רוצה על הראש 800 מפוטרים ואף אחד גם לא רוצה לוותר על תפוקת חיפה כימיקלים, שמהווה 2% מהייצוא התעשייתי של ישראל.

 

ראש עיריית חיפה, יונה יהב ראש עיריית חיפה, יונה יהב צילום: עמית שאבי

 

מאז שהוחלט לסגור את המכל נבחנו פתרונות רבים, שהיו אמורים למנוע את המשבר, אך הם לא יושמו. כעת עומדות כמה חלופות על הפרק. הפתרון הראשון יגיע ממש בקרוב. אם לא יקרה משהו יוצא דופן, שרי הממשלה אמורים לאשר ב־48 השעות הקרובות פתרון מיידי, סוג של פלסטר, שישיג שקט זמני ואולי ימנע פיטורי עובדים עד לחגים.

 

 

ג'ולס טראמפ, בעלי חיפה כימיקלים ג'ולס טראמפ, בעלי חיפה כימיקלים

 

 

הפתרון: הבאת אמוניה לדרום במכלים קטנים המכונים איזוטנקים. מהלך זה יאפשר את הפעלת המפעל הדרומי וניתן יהיה להעביר חלק מהאמוניה במכליות גם למפעל בצפון. מדובר בתוכנית יחסית קלה לביצוע, אך היא יכולה להתאים רק לתקופה קצרה, משום ששינוע החומר בכבישים יקר ומסוכן. פתרון זה דורש אישורים מהמשרד להגנת הסביבה, מפיקוד העורף ואולי מהמועצה לביטחון לאומי (מל"ל). ואולם יש שתי סוגיות שמקשות על ישום התוכנית הזאת. הראשונה: כדי לשנע איזוטנקים מלאים באמוניה לדרום יש להקים בונקר ייעודי, שתהליך הקמתו צפוי לקחת זמן מה. השנייה: אם חיפה כימיקלים תסתפק בפתרון זה או שתערים קשיים. גורמים בסביבת חיפה כימיקלים טוענים שפתרון זה יכול לעבוד.

 

חברת החשמל תעזור שוב?

 

פתרון חדש, שנולד במקרה בקרב פקידי מדינה ונבחן כעת, הוא יבוא אוניות אמוניה קטנות לנמל חדרה ששוכן מתחת לתחנת הכוח של חברת החשמל. משם, האמוניה תשונע במשאיות - אולי אפילו באמצע הלילה כדי למנוע סכנות - ישר למפעלי חיפה כימיקלים. נראה שלממשלה אין בעיה להפעיל את חברת החשמל לצרכיה, בין אם מדובר באמוניה ובין אם מדובר בניתוק חשמל לתושבי עזה - הכל בהתאם לצורך או ללחץ הפוליטי.

 

זאב אלקין, השר להגנת הסביבה זאב אלקין, השר להגנת הסביבה צילום: נמרוד גליקמן

 

 

הפתרון הזה יכול לעבוד מבחינת חיפה כימיקלים - והוא גם יוריד להם מהגב את יונה יהב. כרגע מדובר בפתרון על הנייר. התנאי ליישומו הוא שראשי הערים לא יערימו קשיים מיותרים ושהמשרד להגנת הסביבה ופיקוד העורף ייתנו את אישורם.

 

פתרון שלישי, שנראה רחוק מאוד, הוא שיהב יתחרט, יגיד שאסור לפטר 800 איש ויאפשר להביא אוניות קטנות של אמוניה לשטח חיפה בתנאי שמישהו - לא ברור מי - יתחייב בפניו שהאוניות נעלמות בינואר 2018. פתרון זה יספק לחיפה כימיקלים מספיק זמן כדי להקים בונקרים לקליטת האיזוטנקים בדרום. הבעיה עם פתרון כזה היא שהנכונות של יהב להמשיך להפעיל את המכל באמצע קמפיין בחירות שואפת לאפס ושההבטחות של הממשלה שוות לקליפת השום.

 

אי אפשר לחכות עוד חודש?

 

אם כל הפתרונות האלה לא מספיקים, רק לפני כחודש אישרה הממשלה פה אחד מתווה ממשלתי למציאת פתרונות ביניים, כאלה שגם יאפשרו את המשך פעילות המפעל וגם יוציאו את האמוניה מחיפה.

 

הפתרון שאושר הוא משולש והוא כולל טווח קצר, בינוני וארוך. בטווח הקצר, האמוניה תיובא באוניות קטנות נפח של עד 2,000 טון. בטווח הבינוני, יוקם מקשר ימי, מעין מצוף שיוקם במרחק של ארבעה קילומטרים מהחוף ושאליו יתחברו אוניות שיזרימו בעתיד אמוניה ישירות למפעל בצפון. הקמת המקשר תעלה כמה מאות מיליוני שקלים, שאותם תממן חיפה כימיקלים. בטווח הארוך, יוקם בדרום מתקן חדש לייצור אמוניה, שאותו תפעיל חברת KYOS. פתרון זה מתקדם בלי קשר להתפתחויות האחרונות בנושא.

 

עובדי חיפה כימיקלים מתבצרים במפעל בעקבות הפיטורים עובדי חיפה כימיקלים מתבצרים במפעל בעקבות הפיטורים צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות

 

 

הבעיה עם הפתרון הזה היא הבירוקרטיה, או החלמאות, תלוי מאיזה צד בוחנים את המצב. המכל החיפאי הוא המכל התפעולי של חיפה כימיקלים. לחברה אין כעת חלופה שתאפשר לה לייבא אמוניה במכלים או בכל דרך למפעליה בצפון. יהב לא מאפשר לייבא אמוניה באוניות ולא מוציא למפעל רישיון עסק - והמשרד להגנת הסביבה לא יכול לתת רישיון רעלים בהיעדר רישיון עסק. החד גדיא המוזר הזה מסנדל את כולם ואחרי הודעת טראמפ אתמול שיסגור את המפעל - שמושבת כבר ארבעה חודשים ומפסיד מיליון שקל - כולם ממהרים להתנער מהמשבר או לאמץ פתרון של דיון דחוף. העובדים, בינתיים, מאשימים את ההנהלה שהחזיקה בהם כבני ערובה ומקווים שלא יסיימו את ראש השנה בלשכת העבודה.

 

ואיפה הפוליטיקאים?

 

מי שהיו יכולים לסייע במציאת פתרונות הם כמובן שרי הממשלה והעומד בראשה, אבל עד כה רובם מתרחקים מהנושא כמו מכימיקל רעיל.

 

מי שמדיר בינתיים את ידיו מהעסק הוא ראש הממשלה. לפי כמה פרסומים, נתניהו מקורב לג'ולס טראמפ. בנוסף, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט קיבל לפני שבועיים מכתב ממבקר המדינה שבו נטען שקיים חשש לפלילים בטיפול של בכירים במשרד להגנת הסביבה במכרז האמוניה שנכשל. במצב כזה, ראש הממשלה לא ירוץ לייצר לעצמו את תיק 5000, שכל כולו אמוניה. לכן, ההערכות הן שמעורבותו הישירה או העקיפה דרך מנכ"ל משרדו אלי גרונר תצטמצם.

 

הפעם האחרונה שבה נתניהו התערב היתה ב־24 באפריל. אז, אחרי פגישה לילית עם השרים כחלון, כהן ואלקין, הוא ביקש לבחון אפשרות לדחות את ריקון המכל. בהודעה לעיתונות ששיגר באותו ערב, נתניהו ביקש להדגיש כי לא שוחח בנושא טראמפ, ששהה באותה תקופה בישראל.

 

לעומת זאת, גרונר היה מאוד פעיל למניעת הסגירה של חיפה כימיקלים. בפורומים סגורים הוא אף הטיח מילים קשות בנציגי משרדי האוצר והכלכלה. גרונר סבר כי בשני המשרדים לא עושים מספיק כדי להציל את התעשייה ואת העובדים. גרונר סבור כי יש לעשות הכל כולל הכל כדי למנוע סגירת מפעלי תעשייה ומזכיר בכך טראמפ אחר: נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. גרונר נקט עמדה דומה בסוגיית ערבה מיינס, מפעל הנחושת שמוקם בימים אלו בדרום. אלא שבחודשיים האחרונים חלה תפנית והוא ניתק מגע. גרונר מסר בתגובה כי אינו קשור לנושא ואינו מטפל בו.

 

שר נוסף שהיה יכול להפעיל את כובד משקלו הוא כחלון. מתחילת הדרך שר האוצר נקט בעמדה נגד חיפה כימיקלים. הוא קידם את המאבק לריקון המכל. לפי גורמים במערכת הפוליטית, מה שעמד מאחורי החלטתו היתה תמיכה בלתי מסויגת שהוא מעניק ליהב, שהיה מנהל הקמפיין שלו באזור חיפה, הנחשב למחוז חזק עבור מפלגת כולנו.

 

כחלון דחה את ההצעה האחרונה של חיפה כימיקלים להקים מפעל אמוניה ליד חיפה תמורת מענק של 750 מיליון שקל. ההפגנות מול משרד האוצר ומול ביתו של השר שמחזר באגרסיביות אחרי מעמד הביניים הותירו אותו אדיש למצוקה של החברה. דוברו של כחלון מסר: "השר בארה''ב".

 

נראה כי שר הכלכלה אלי כהן יישר קו עם ראש מפלגתו כחלון. האיש שהיה צריך לדאוג הכי הרבה לחיפה כימיקלים היה במקרה הזה השקט והפסיבי מכולם, כאילו 800 מפוטרי התעשייה הם אזרחי קונגו. כאשר מנכ"ל משרדו לשעבר עמית לנג הביע תמיכה בעמדה של חיפה כימיקלים, כהן ביקש להבהיר כי העמדה של לנג לא מייצגת את עמדת המשרד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x