$
משפט

מע"מ קנס יועץ מס בטענה שזייף חשבוניות – ביהמ"ש התערב

מקרה ייחודי: יועץ מס נקנס וחויב בכפל מס בגלל העלמת מע"מ של לקוחותיו. לאחרונה קיבל ביהמ"ש את רוב ערעורו של היועץ נגד ההחלטה הבעייתית

עו"ד יהודה שוקרון 10:1508.05.17

בית המשפט המחוזי בחיפה התערב לפני כשבועיים בהחלטה מוזרה של מע"מ חדרה "להעניש" יועץ מס על חשבוניות פיקטיביות שהוציאו שתיים מלקוחותיו. השופטת אורית וינשטיין ביטלה את חלק הארי של העונשים שהוטלו על היועץ, בין היתר בשל חסר בראיות המוכיחות את הקשר שלו להעלמת המס ואת הרווח שיצא לו מכך.

 

חקירה שניהל מנהל המע"מ בחדרה העלתה חשדות בדבר הוצאת חשבוניות פיקטיביות בשתי חברות אופנה והעלמת מס של כחצי מיליון שקל. אלא שבתום חקירה מעמיקה החליט מנהל מע"מ חדרה להעניש דווקא את יועץ המס של שתי החברות והודיע לו שעקב מעורבותו במעשים הלא חוקיים עליו לשלם כפל מע"מ על העסקאות הפיקטיביות ושהוחלט לפסול את ספריו לשנים 2008 ו-2011 ולהטיל עליו קנס בשל אי ניהול ספרים כדין.

 

ההחלטה החריגה, להעניש דווקא את יועץ המס ולא את החברות עצמן, הובילה לכך שהצדדים נפגשו בבית המשפט במסגרת ערעור שהגיש היועץ, ובו עמד על כך שלא היה מעורב בהוצאת החשבוניות.

 

מנהל מע"מ, מצידו, הגיש לבית המשפט חוות דעת גרפולוגיות שהוכיחו לטענתו כי יועץ המס כתב את החשבוניות בכתב ידו. מנגד, היועץ הגיש חוות דעת שסתרה אותן.

איפה הראיות?

 

פסק הדין בערעור ניתן בשבוע שעבר. בהקדמה להכרעה השופטת וינשטיין ציינה כי התנהלותו של המע"מ בתיק הייתה חריגה והפנתה לשני ארגזים מלאים בפרוטוקולים מ-72 חקירות שהובאו לפתחה מבלי למקד אותה בחלקים הרלוונטיים. כמו כן, השופטת מתחה ביקורת על כך שהמע"מ היה מעורפל בנוגע למעורבות בעלי החברות עצמן במעשים.

השופטת אורית וינשטיין, בית המשפט המחוזי בחיפה השופטת אורית וינשטיין, בית המשפט המחוזי בחיפה צילום: אתר בתי המשפט

 

לגופו של עניין, השופטת הפרידה בין הקביעות לגבי מעורבות המערער בהנפקת החשבוניות של כל אחת מהחברות. השופטת החליטה לבטל את כפל המס שהוטל עליו בקשר לחשבוניות של חברה בשם "בי ביגוד" לאחר שקבעה כי לא הוצגה בפניה כל ראיה הקושרת את המערער עם הוצאתן.

 

השופטת מתחה ביקורת על התשתית הראייתית שהמע"מ הציג בפניה. כך למשל, הוא לא טרח להביא את בעלי החברה לעדות בבית המשפט על אף בקשתו של המערער לחקור אותם. בנוסף, הגרפולוגית שהגישה את חוות הדעת מטעם המע"מ לא התייצבה גם היא לחקירה ולכן חוות דעתה נפסלה.

 

באשר למעורבות בחברה השנייה – "אופנת עדן" – התוצאה הייתה מעט שונה. בעניין זה כן הובאה גרפולוגית שאישרה בעדותה כי יש סיכוי של 90%-100% שהמערער כתב את החשבוניות הפיקטיביות. השופטת העדיפה את דעתה על פני חוות הדעת מטעם המערער וציינה כי מסקנתה נתמכת גם בעדויות מנהלי החברה – שהפעם הופיעו בבית המשפט.

 

ואולם, השופטת סברה כי לא היה מקום להטיל על המערער מס כפול. לטעמה, היה על המע"מ להסתפק במס רגיל עקב הנסיבות הייחודיות של המקרה שבו החיוב מוטל אדם שאינו חלק מהחברה וגם לא הוכח מהי טובת ההנאה שצמחה לו ממעשיו.

 

בהמשך השופטת החליטה לבטל את ההחלטה לקנוס את המערער ולפסול את ספריו, שכן לשיטתה, מנהל המע"מ אינו מוסמך לפסול ספרים אלא של העסק שהחשבוניות הוצאו בשמו.

 

בסופו של דבר, אם כן, מרב הערעור התקבל. למרות זאת, לא נפסקו למערער הוצאות בהתחשב בהתנהלותו.

 

לפסק הדין 

• ב"כ המערער: עו"ד סג'ראווי

• ב"כ המשיב: עו"ד גלייטמן מפרקליטות מחוז חיפה

 

*עו"ד יהודה שוקרון עוסק במסים

** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer

 

באדיבות אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x