$
בארץ

האקזיט של קיבוץ חניתה: "ב־20 השנים הבאות אין לנו מקור בטוח להכנסה נוספת"

175 חברי קיבוץ חניתה יקבלו 215 מיליון שקל לפני מס בעקבות מכירת מפעל קוטלב, העוסק בייצור חומרי בידוד לאייברי דניסון. לפי הערכות, כל חבר יקבל 200–300 אלף שקל נטו. יוחי סולנה, יו"ר הקיבוץ: "קודם נשלם מסים ואז נקים קרן לערבות הדדית"

גולן חזני 08:1214.12.16

חברת אייברי דניסון (Avery Dennison) האמריקאית דיווחה אתמול רשמית על רכישת מפעל קוטלב חניתה תמורת 75 מיליון דולר. ההסכם נחתם 3 חודשים אחרי שנחשף ב"כלכליסט" המשא ומתן המתקדם בין הצדדים.במסגרת האקזיט, 175 חברי הקיבוץ יקבלו 56 מיליון דולר לפני מס (כ־215 מיליון שקל), וקרן טנא בניהול אריאל הלפרין, המחזיקה 25% ממניות המפעל, תקבל 19 מיליון דולר.

 

מכירת המפעל לוותה בהתנגדות מסויימת מצד חברי הקיבוץ: 72% מהחברים תמכו בה ו־28% התנגדו: "יש לנו מפעל טוב, ש־30 שנה נותן רווחים יפים. הוא מקור ההכנסה העיקרי של חניתה, ואפשר להבין את ה־28% שרצו להמשיך ולהחזיק בו. אבל מולם עמדה ידיעה ברורה שאם נמשיך להחזיק במפעל, צריך להשקיע בו הרבה מאוד כסף, והחברים החליטו שנכון יותר היום, כשהמפעל במצב טוב ורווחי, למכור אותו יחד עם קרן טנא", אמר אתמול יו"ר הקיבוץ יוחי סולנה.

 

המפעל, שהוקם ב־1983, מייצר ומשווק ציפויים מתכתיים לתעשיות שונות, בין היתר לצורך חיסכון באנרגיה. בנוסף מייצר המפעל יריעות לכיסוי חלונות או זכוכית למטרות ביטחון או הצללה. מכירות המפעל ב־2015 עמדו על 50 מיליון דולר — 90% מהן לחו"ל. הרווח התפעולי עמד על 8 מיליון דולר, כך שהעסקה נעשתה לפי מכפיל של 10 על ה־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי). המפעל מצוי בצמיחה מאז המשבר הכלכלי ב־2009, אולם היחלשות היורו פגעה בתוצאות 2016.

 

מפעל קוטלב בחניתה מפעל קוטלב בחניתה צילום: אתר החברה

 

מפעל קוטלב מעסיק למעלה מ־220 עובדים, 20 מהם חברי קיבוץ מלאים, וכ־50 נוספים הם חברי קיבוץ במעמד של עצמאות כלכלית, כלומר משתכרים למחייתם ולא שותפים בנכסי הקיבוץ. מחלקת המחקר והפיתוח במפעל מעסיקה כ־20 עובדים, רובם כימאים ופיזיקאים, בעלות של 2.5 מיליון דולר בשנה.

 

המפעל מספק כ־80% מהכנסות הקיבוץ, ובהיסטוריה שלו רשומה ב־2011 התרסקות של חברה־בת בשם סידב למעגלים מודפסים (לוח עליו רכיבים אלקטרוניים היוצרים מעגל חשמלי). הקיבוץ, שנמצא בגליל המערבי על גבול לבנון, נוסד ב־1938 על קרקעות שרכשה קק"ל וכלכלתו התבססה בשנים הראשונות על חקלאות מטעים וגידולי שדה, ובהמשך גם על בקר וצאן. בשלב מאוחר יותר נכנסה גם התעשייה, וכיום לקיבוץ שני מפעלים — קוטלב ועדשות חניתה שמייצר עדשות מגע.

 

הגיל הממוצע בקיבוץ הוא 65

 

"בכסף שיתקבל נשלם קודם כל מסים, ואח"כ צריך להקים קרן לערבות הדדית, שזה לא מעט כסף. זה לדאוג לפנסיה מתקבלת על הדעת, ותמיכה בחברים שלא יכולים להרוויח. ב־20 השנים הבאות אין לנו מקור בטוח להכנסה נוספת וצריך לשים כסף בצד. המפעל היה מקור ההכנסה העיקרי, ועכשיו צריך להבטיח את העתיד. את היתר נחלק בין החברים. אין לי הערכות כמה יקבל כל חבר", אמר סולנה. ובכל זאת, לפי הערכות כל חבר יקבל 200—300 אלף שקל נטו.

 

"המפעל תמיד הרוויח, כבר מהשנה החמישית להיווסדו. אנחנו עברנו ימים לא קלים בחניתה. הסדר הקיבוצים בשנות ה־90 לא עשה טוב לקיבוץ. חניתה סבל מפגיעה קשה מאוד. קבעו לנו החזר מלא של החוב, וכל שנה החזרנו 5—6 מיליון שקל".

 

מה הגיל הממוצע של החברים?

"65. אנחנו קיבוץ מבוגר".

 

יש תחושה של שמחה כשמבצעים אקזיט בגילאים האלה?

"יש תחושה של הנאה. שמחה אני לא יודע. בקיבוץ שהגיל הממוצע זה 65, מה זה שמחה? בגיל הזה אתה שמח שאתה חי".

 

בן כמה החבר המבוגר ביותר?

"לא יודע. אבל אחד החברים נפטר אתמול. כשהתחלנו לקלוט צעירים במעמד של עצמאות כלכלית נפסקה הקליטה של חברים מלאים. אנחנו במאמצים להתחיל את הליך הקליטה מחדש".

 

לדברי סולנה, מקור ההכנסה הנוסף של הקיבוץ הוא מפעל רפואי לעדשות, וחקלאות — בעיקר גידולי אבוקדו ובננות. סולנה מדגיש שהבחירה להיות במעמד של עצמאות כלכלית ולא חברים מלאים היתה של הצעירים עצמם ולא של חברי הקיבוץ.

 

בקיבוץ לעוד 10 שנים לפחות

 

לפני שלוש שנים נוהלו מגעים למכירת המפעל תמורת 220 מיליון שקל, אבל חברי הקיבוץ החליטו שלא למכור. ההסכם מול האמריקאים קובע כי המפעל יישאר בחניתה למשך תקופה של מעל 10 שנים, וימשיך לשלם שכירות לקיבוץ. "חשוב לנו מאד שקוטלב יישאר בחניתה. קבוצה גדולה של צעירים ועוד 20 חברים עובדים שם, ואם לא — הם יצטרכו לחפש מקום אחר".

 

קרן טנא רכשה 25% מהמפעל לפני 12.5 שנים תמורת כ־10 מיליון דולר (2 מיליון דולר מהסכום הושקעו על ידי לאומי פרטנרס — זרוע ההשקעות של בנק לאומי), והתשואה שרשמה הקרן על המכירה איננה נחשבת לגבוהה — כמעט פי 2 מהסכום שהשקיעה.

 

החברה הרוכשת אייברי דניסון עוסקת בתחום פתרונות דפוס ואריזה, ונסחרת בבורסת ניו־יורק לפי שווי של 6.5 מיליארד דולר. החברה פועלת בלמעלה מ־50 מדינות בעולם ומעסיקה יותר מ־25 אלף עובדים. מטה החברה ממוקם בגלנדייל, קליפורניה, ומחזור המכירות שלה בשנת 2015 עמד על 6 מיליארד דולר.

 

"אנחנו רואים הזדמנויות ברורות למנף את הארגון הגלובלי החזק והמותג המבוסס שלנו כדי לעזור בהאצת המסחור של מוצרי קוטלב ברחבי העולם", אמר מיץ' בוטייר, הנשיא והמנכ"ל של אייברי דניסון, בהודעה שפרסמה החברה בארה"ב. "בנוסף להרחבת תיק המוצרים שלנו והענקת הזדמנויות צמיחה חדשות, תרבות החדשנות של קוטלב והמחויבות מרובת השנים למחקר ופיתוח מתאימות מאוד להיסטוריה של 80 שנות חדשנות שיש לחברה שלנו בהנדסת חומרים".

 

מנכ"ל קוטלב עובד שפירא: "אנחנו נלהבים לאחד כוחות עם מובילה גלובלית כזאת בענף ורואים בכך הזדמנות גדולה עבור קוטלב חניתה לממש את מלוא הפוטנציאל. אני משוכנע שהמשאבים, ערוצי השיווק והמותג של אייברי דניסון יועילו ללקוחותינו בכל השווקים שלנו, ויאפשרו את המשך החדשנות באמצעות השקעות עתידיות ושיפור יעילות הייצור".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x