$
בארץ

דו"ח של ה-OECD: רק בישראל - היקף הפנסיות התקציביות כפול מהפנסיות הצוברות

לפי סקירה של ארגון המדינות המפותחות, סך הנכסים והתחייבויות המדינה לבעלי פנסיה תקציבית וקרנות פנסיה ותיקות עומד על 110 מיליארד דולר - כפול מהיקף הפנסיות הצוברות

עמרי מילמן 16:2305.12.16

ארגון ה-OECD מפרסם היום (ב') סקירה משווה לגבי הפנסיות בקרב מדינות הארגון. הניתוח של ה-OECD מעלה כי בעוד שהסדרי הפנסיה התקציבית וקרנות הפנסיה הוותיקות (בהן ישנה קצבת פנסיה מובטחת) כוללים בתוכם רק 790 אלף איש בישראל, סך הנכסים שלהם וההתחייבות של המדינה עבורם עומדת על 110 מיליארד דולר.  לעומת זאת, בקרנות הפנסיה החדשות שבהן חוסכים 4.47 מיליון איש את הפנסיות הצוברות שלהם (שכן מאז 2008 כולם מחויבים לחסוך באמצעות קרן פנסיה - למעט אלו שזוכים לפנסיה תקציבית) יש 56 מיליארד דולר.

 

 

 

לפי הדו"ח, במרבית מדינות הארגון סך הנכסים של קרנות הפנסיה עבור הפנסיה הצוברת גדול יותר מסך ההתחייבות עבור הפנסיה התקציבית. בעוד שכאמור, בישראל המצב הפוך, וסך החובות של הממשלה לפנסיות התקציביות של עובדי המדינה וצה"ל, כפול מהחסכונות של שאר הציבור. למעשה, מתוך 35 מדינות רק בישראל ובחמש מדינות נוספות חובות הפנסיה התקציבית מהווים יותר מ-50% מסך הנכסים המדווחים של גופי הפנסיה השונים.

 

פנסיה תקציבית פנסיה תקציבית צילום: ניב מוזמן

 

לפחות בישראל, בשונה ממדינות אחרות כמו קנדה, נמצאים החובות של הפנסיה התקציבית במגמת ירידה לאור כך שמלבד אוכלוסיות בודדות - כמו אנשי הקבע הזכאים לפנסיית גישור תקציבית - רוב עובדי המגזר הציבורי שנקלטים בעבודה ב-15 השנים האחרונות נקלטים במסלול של פנסיה צוברת.

 

שיאנית בהטבות מס לחוסכים

 

מהדו"ח עולה עוד, כי ישראל היא שיאנית בכל הנוגע להטבות המס הניתנות לחוסכים. מלבד מקסיקו - שעבור מנגנון פנסיה ספיציפי שלה ניתנות הטבות מס של 281% - ישראל עומדת בראש רשימת מעניקי הטבות המס עם סך כולל של 51% (על ההפקדות, ההכנסות מריבית והמשיכה). באיטליה למשל עומדת הטבת המס על 32% ובאירלנד על 35%. בארה"ב, לעומת זאת, היא נעה בין 22% ל-26%.

 

ישראל מתבלטת לא רק באפליה העצומה בין הזכאים לפנסיה התקציבית לבין אלו החוסכים בצוברת, אלא גם בכל נושא החינוך הפיננסי. מתוך עשרה כלים שנבחנו בקרב מדינות ה-OECD, לישראל יש רק שניים - אתר אינטרנט ודוחות פנסיה אישיים. כלים נוספים כמו קמפיינים להעלאת המודעות, או סמינרי הכנה לפרישה וייעוץ, אינם נעשים בישראל, וזאת בשונה ממדינות רבות אחרות בארגון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x