$
בארץ

"בתוך שש שנים נתייעל ונסגור 13 מוסדות אקדמיים"

יו"ר הוועדה לתכנון ולתקצוב במל"ג יפה זילברשץ חותרת לאיחוד בין מכללות ולקליטת מכללות בתוך אוניברסיטאות

ספי קרופסקי 07:5728.11.16

"היום יש 21 מכללות להוראה ואנחנו מקווים שעוד שש שנים, בסוף התוכנית הרב־שנתית שלנו, יהיו שמונה - לא כי סגרנו אותן אלא כי הן התייעלו, אוחדו ונקלטו בתוך אוניברסיטאות ומכללות גדולות", כך אומרת יו"ר הוועדה לתכנון ולתקצוב במל"ג (המועצה להשכלה גבוהה) פרופ' יפה זילברשץ ל"כלכליסט".

 

זילברשץ שואפת שמספר כלל המוסדות האקדמיים בישראל יצומצם מ־63 הקיימים כיום ל־50 מוסדות בעוד כשש שנים. היא מגדירה את המהלך כדרמטי, ומבטיחה כי יתבצע רק בהליך של איחוד המוסדות, ובהסכמתם.

 

יפה זילברשץ יפה זילברשץ צילום: אוראל כהן

 

זילברשץ, שמונתה לתפקיד באוגוסט 2015 על ידי שר החינוך נפתלי בנט, הציגה לאחרונה תוכנית רב־שנתית למערכת ההשכלה הגבוהה בעלות כ־7 מיליארד שקל, בה גם מדיניות האיחוד. "אנחנו מאמינים שהשכלה אקדמית צריכה להיות מקום רחב שחשופים בו למקצועות שונים. לדעתנו מוסדות צריכים להיות מגודל מסוים, ולכן חותרים לאיחודים בין מכללות לאוניברסיטאות ובין מכללות לבין עצמן".

 

לטענתה של יו"ר הות"ת, איחוד מוסדות אקדמיים גדולים נעשית בשיתוף פעולה מלא מצד המוסדות. "אנחנו לא נותנים הוראה ולא מורים לסגור את המכללות. אלא מכוונים ועוזרים והמערכת נענית לנו". זילברשץ תציג את הדברים באירוע מקצועי של המועצה להשכלה גבוהה שייערך היום באשקלון.

 

כבר קיים לו"ז לתוכנית?

"הדברים נמצאים במשא ומתן מתקדמים, כולל ניירות שיש לנו מדריקטוריונים והנהלות מוסדות, כלומר אלו דברים ממשיים. אני מניחה שבשנה הבאה אוכל לשרטט מפה מסודרת של אלו מכללות יתאחדו".

 

מה תהיה התוצאה של המהלך?

"התוצאה תהיה חיובית ותכלול ייעול וחיסכון. קודם כל, הסטודנט יצא נשכר מהרחבת יריעת הלימודים. בנוסף, אני חושבת שיהיה חיסכון בעלויות הניהול שיאפשרו השקעה לרווחת הסטודנט ולטובת המחקר".

 

זילברשץ מסבירה כי מדובר במגמה עולמית ולכן לטענתה היא כיוון הנכון. לאחר שזה עת שבה מכנס בפריז, היא מספרת שגילתה כי הסורבון, האוניברסיטה החשובה ביותר בצרפת, בדרכה להתאחד עם אוניברסיטת VI — פייר ומארי קירי, מכון המחקר המדעי והרפואי הגדול במדינה.

 

סוגיה נוספת איתה מתמודדת זילברשץ היא הגדלת מספר התלמידים במקצועות ההיי־טק באוניברסיטאות, לאור המחסור בשטח. "אנחנו רוצים איכות ולא רק מספר", מסבירה זילברשץ. "יש תוכנית עבודה גדולה משלב התיכון ועד ההגעה לאוניברסיטאות. בשלב השני אנחנו רוצים גם סגל שיוכל ללמד כמו שצריך ועל כן נתמרץ את האוניברסיטאות בקהילת הדוקטורנטים בתחום".

 

בנוסף, מערכת ההשכלה תתעסק בהקמת רשת מידע מחקרי (ביג־דאטה) שבה יושקעו כחצי מיליארד שקל במסגרת התוכנית הרב־שנתית, שיאפשרו לחוקרים שונים להצליב מידע עם מחקרים של עמיתים בארץ ובחו"ל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x