$
סופי שולמן

מי שנכווה בברקזיט נזהר בטראמפ־זיט

הנפילה של 3% במדד S&P500 מסוף יולי מנבאת, היסטורית, ניצחון של דונלד טראמפ בבחירות בארה"ב. הפחד בשווקים נובע מכך שאיש לא באמת יודע למה לצפות ממנו

סופי שולמן 08:1203.11.16
מי שלא הכין את עצמו ואת תיק ההשקעות שלו לתרחיש קיצון ביוני האחרון שילם על כך בלא מעט רגעים מורטי עצבים. כמעט איש לא העריך כי הבריטים, במשאל עם שנולד כמעט במקרה, יתמכו ביציאה מהאיחוד האירופי. התרחיש המופרך הפך למציאות והשווקים רשמו מיד לאחר מכן את הירידות החדות מזה חמש שנים.

גם בימים אלה, כשהמועמד הרפובליקני שהגיע למירוץ לנשיאות כמעט באקראי ונגד כל הסיכויים מזנב במועמדת ה"וודאית" הילארי קלינטון, השווקים מתחילים להשתגע. ברגעים האלה, מי שנלחץ עתיד להפסיד ואלה שאוחזים בעצבים מברזל הופכים בהמשך לגורואים שראו את הנולד.

 

בשלב זה אף אחד לא יכול לצפות מה יתחולל בשווקים ב־9 בנובמבר, יום לאחר הבחירות בארה"ב. בהיעדר מידע מתחילים לפנות לאמונות תפלות. אלה הם הרגעים הגדולים של "מחקרי עומק" כגון זה של חברת המחקר סטרטגס האמריקאית, שבדקה את ההתנהגות השווקים בשלושה חודשים שקדמו לבחירות ומצאה את הקשר לתוצאת הבחירות. ב־19 מתוך 22 מערכות בחירות שהתקיימו מאז 1976, ירידות בשווקים בישרו על החלפת המפלגה השולטת; עליות היו איתות הרגעה לכך שהמפלגה בשלטון תישאר במקומה.

 

ובכן רבותיי, מהפך. מדד S&P500 איבד כ־3% מסוף יולי עד סוף אוקטובר, מה שמלמד על ניצחון עתידי של דונלד טראמפ. בשלב זה מגיחים גם האנליסטים עם תחזיות אפוקליפטיות. כך העריך ברקליס השבוע כי אם טראמפ ייבחר, מדד S&P5000 ייפול ב־10% בתוך זמן קצר. במקביל, כולם לפתע מודדים את התנודות במדד VIX, מדד הפחד המפורסם, כאילו הציג את מידת החום של חולה בשפעת חמורה.

 

מדוע השווקים כל כך פוחדים מנשיא רפובליקני - שמייצג לכאורה מפלגה קפיטליסטית יותר; כזאת שדוגלת לרוב בהפחתת נטל המס והוצאות ממשלתיות, ולפיכך אמורה לתרום לרווחי החברות ולהקפיץ את מניותיהן בבורסה? לעניין זה אפילו לאמריקאים חובבי ההיסטוריה והסטטיסטיקה אין תשובה אמיתית. זו כנראה הסיבה העיקרית לירידות — איש לא באמת יודע מה טראמפ יעשה.

 

דונלד טראמפ דונלד טראמפ צילום: איי פי

 

דרמטיות מופרזת

יציאתה של בריטניה מהאיחוד האירופי עשויה להתברר כדרמטית פחות ממה שנתפס, ובכך דומה תרחיש הברקזיט לבחירתו של טראמפ. הסיבה לכך היא שמדינות האיחוד האירופי - עם כל רצונן "להעניש" את בריטניה על התנהגות לא מקובלת - עדיין זקוקות לה כפרטנר כלכלי ופוליטי. הן לא יוכלו לנתק אותה לחלוטין מהמערכת ולבודד אותה.

 

גם בתרחיש הפחות סביר לעת עתה שבו טראמפ ינצח, אפשר להעריך בסבירות רבה כי הוא לא יפתח במלחמה עם מקסיקו, לא יסגור את גבולות ארה"ב לייבוא ולא יהפוך לחברו הטוב של הנשיא הרוסי פוטין. כל אלה טובים לקמפיין עסיסי ולעומתי, אך מה שנקרא "מגבלות הכסא", או כובד משקל התפקיד ימנעו מנשיא ארה"ב לנקוט בפעולות כל כך קיצוניות.

 

בהסתכלות לטווח הארוך יותר, כשיתפזר אבק הבחירות, אם אכן טראמפ יפתיע וינצח, המשקיעים יוכלו לנשום. הם ייזכרו שמי נהנה מכל מה שהעולם העסקי בארה"ב יכול להציע — מהצלחה שבבניית עסק כמעט מאפס, דרך שוקי חוב והון משוכללים ועד מימוש צ'פטר 11 (ההליך הגנה מפני נושים בארה"ב) - לא יכול להיות גרוע לשווקים במידה חריגה. אולי אף להיפך. טראמפ הוא אאוטסיידר פוליטי, אך הוא לא זר לשווקים הפיננסיים.

 

מי שמיהר לצאת - פספס

ואם דבקים בסטטיסטיקה והיסטוריה: המדדים האירופיים אמנם ספגו מכה קשה עם פרסום תוצאות משאל העם בבריטניה אך מאז הם רשמו עליות נאות והתרחקו מאוד מהרמה שבה נסחרו אפילו ערב הברקזיט. פוטסי הבריטי זינק ב־12% מאז היום שקדם למשאל ואילו דאקס הגרמני עלה ב־9%. מי שנבהל מתוצאות המשאל וברח, או יצא מהשוק לפני כן - פספס.

 

גם בשבועות הקרובים, לצד הכסף הגדול שינותב כנראה החוצה, רבים ירוויחו דווקא מהימור הפוך. אחרי הכל, אירועים גדולים וחריגים כמו ברקזיט מספקים את הכר ליצירת תשואות גבוהות, צריך רק להתגבר על הפחד מהלא נודע.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x