$
בארץ

מדד המחירים הפתיע - עלה ב-0.4% ביולי; הדירות הוזלו ב-0.3%

הציפיות היו לעלייה של כ-0.2%; מחירי הירקות והפירות טריים זינקו ב-7.2%, בענף ההלבשה וההנעלה נרשמה הוזלה של 8.2%; ב-12 החודשים האחרונים המדד עדיין שלילי, מינוס 0.6%

אביב גוטר 18:3015.08.16

מדד חודש יולי עלה ב-0.4% - כך פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. העלייה היא ב-0.2%-0.3% מעל הציפיות בשוק ההון. ב-12 החודשים האחרונים המדד עדיין שלילי, ברמה של 0.6%. ביוני עלה המדד ב-0.3%.

 

 

העליות הבולטות נרשמו במחירי הירקות והפירות טריים (7.2%), הדיור (1.2%), התחבורה (0.9%) והבריאות (0.6%). הירידות העיקריות נרשמו בענפי ההלבשה וההנעלה (8.2%) והריהוט והציוד לבית (0.5%).

 

הלמ"ס מפרסמים גם את השינוי במחירי הדירות, שאינן כלולות במדד המחירים לצרכן, כאשר בחודש יולי המחירים ירדו בשיעור של 0.3%. על פי הנתון של הלמ"ס, ממאי 2015 ועד יוני 2016 עלו מחירי הדירות על פי דיווח העסקאות לרשות המסים ב-6.9%. למרות שהנתון אינו סופי מאחר שקיימות עסקאות נוספות שבוצעו בתקופה זו וטרם דווחו, מדובר בירידה ראשונה מזה שנתיים למעט חודש אחד (אוגוסט 2014-ספטמבר 2015) שבו ירד המדד ב-0.1%. הירידה במדד לפני שנתיים מיוחסת בעיקר להמתנה של הזוגות הצעירים בעקבות קריאת שר האוצר הקודם יאיר לפיד להמתין ברכישות דירה חדשה.

 

מדד נוסף שאינו נכלל במדד המחירים לצרכן וחשוב בעיקר לרוכשי דירות מקבלן הוא תשומות הבנייה - הבוחן את השינויים בשכר העובדים ובמחירי הסחורות. על פי נתוני הלמ"ס, מדד זה עלה ב0.4% ביולי.

 

אחד המרכיבים העונתיים שתרמו לעלייתו של המדד מיוחסת לגידול במספר הנסיעות לחו"ל של ישראלים, עם שינוי של 10.1%. ללא אנרגיה המדד היה עולה אף הוא ב-0.4% שכן מחירי הדלק ירדו בין יוני ליולי ב-5 אגורות, ירידה של 0.83%. ככל הנראה מסיבה זו רכיב הדלק ושמנים לכלי רכב ירד בשיעור של 0.9%.

 

אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי, בית ההשקעות הלמן-אלדובי: למרות שמדובר במדד גבוה ומעל הציפיות, סביבת האינפלציה נותרה נמוכה, ומדיניות הריבית של בנק ישראל אינה צפויה להשתנות בקרוב. אנו ממשיכים להאמין כי בנק ישראל לא צפוי להוריד את הריבית בתקופה הקרובה זאת לאור מחירי הנדל"ן הגבוהים, שוק עבודה טוב והחשש ליציבות הבנקים. עם זאת, במידה והשקל יוסיף להתחזק ובנקים מרכזיים בעולם יוסיפו לתמוך מוניטרית בכלכלות, יתכן ונשמע מבנק ישראל נימה שונה ורמזים לצעדים מרחיבים בהמשך.

 

רפי כהן אינפינטי: "קשה לומר כי ייתכן ויצאנו מסביבת אינפלציה מתונה כיוון שהמרכיב העיקרי שתרם למדד בתקופה זאת הוא סעיף הדיור. אולם לראשונה מחירי הדיור (שאינם משפיעים על מדד המחירים לצרכן) שנוטים לעלות בחודשי הקיץ ירדו. המדד האחרון צפוי לחזק את עמדת בנק ישראל כי אין צורך בהפעלת כלים מרחיבים מצדו ומספר חודשים מוצלחים נוספים יאותתו שהמשק צועד בכיוון הנכון".

 

רונן מנחם, מנהל מחלקת האסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות: "למרות המדד הגבוה, יחסית, נראה כי למדד זה, כקודמיו וכאלו שיבואו אחריו, לא תהייה השפעה של ממש על החלטות הריבית הבאות. אלו תושפענה יותר מהנעשה מעבר לים. לכן, לפי התרחיש המרכזי ריבית בנק ישראל הנוכחית תישאר בעינה לפחות עד אמצע 2017".

גיא יהודה, כלכלן בכיר במערך המחקר והאסטרטגיה בפסגות: בהסתכלות קדימה, סביבת המחירים אמנם תישאר נמוכה גם בעתיד הקרוב אך כבר בחודשים הקרובים האינפלציה בהסתכלות שנתית תחזור להערכתנו לטריטוריה חיובית ותתקרב לגבולו התחתון של יעד המחירים במחצית השניה של השנה הבאה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x