$
משפט

מדוע הופחתו כחצי מיליון שקל מתיק המזונות בהוצל"פ?

בעל חויב בתשלום כתובה בסך 550,000 שקל. האישה ביקשה לצרף את הסכום לתיק מזונות הילדים המתנהל בהוצאה לפועל. הרשמת קבעה בסופו של הדיון: יש לגבותם בנפרד

עו"ד יורם פלץ 14:3729.06.16

בשנת 2000 פנתה אישה להוצאה לפועל וביקשה לגבות מבעלה חוב מזונות ילדים, בהתאם לפסק דין שניתן לטובתה. בחודש מרץ השנה היא הגישה בקשה להגדיל את החוב ב-550,000 שקל.

 

האישה צירפה פסק דין של בית הדין הרבני בחיפה שניתן שלושה ימים קודם ואשר קבע כי "על הבעל לשלם לאישה את כתובתה בסך של 550,000 שקל". בפסק הדין כתבו הדיינים כי "דין תשלום הכתובה כדין תשלום המזונות".

 

רשמת ההוצאה לפועל נענתה לבקשה והורתה על הגדלת החוב. בהמשך להחלטה זו הגישה האישה בקשה לנקיטת הליכי מאסר כנגד הבעל והטלת הגבלות נוספות.

 

זמן קצר לאחר מכן ביקשה הרשמת לבטל את החלטתה לאחר שנחשפה לפסק דין של בית המשפט העליון לפיו אין לגבות חוב כתובה במסגרת תיק מזונות. בטרם שינוי ההחלטה אפשרה הרשמת לצדדים להגיב.

 

האישה טענה כי הרשמת אינה מוסמכת לשנות את הוראותיו הברורות של בית הדין הרבני לפיהן תשלום הכתובה ייעשה באותו אופן כמו תשלום המזונות. עוד טענה האישה כי הרשמת אינה משמשת כערכאת ערעור על החלטותיה שלה.

 

הבעל טען מנגד כי לא ניתן לגבות את החוב במסגרת תיק המזונות אלא רק במסגרת תיק כספי רגיל ונפרד.

 

חוב שנועד למחייה בסיסית

 

הרשמת לירון זרבל-קדשאי מלשכת ההוצאה לפועל בחיפה הבהירה כי התקנות מתירות לה לתקן החלטה שנפלה בה טעות. הרשמת הסבירה כי זמן קצר לאחר מתן החלטתה הראשונה נחשפה להחלטת בית המשפט העליון מ-1998 שעסקה במקרה דומה. באותו עניין אישר הרשם לגבות את חוב הכתובה במסגרת תיק המזונות אך ערעור שהגיש הבעל על החלטה זו התקבל.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

בית המשפט העליון הבהיר אז כי בשל השוני בין חוב מזונות לבין חובות אחרים, ניתנו להוצאה לפועל בתיקי מזונות סמכויות גבייה שאינן מוקנות לה בתיקים רגילים.

 

באותו פסק הדין נאמר כי מכיוון שחוב מזונות נועד לסיפוק צרכיהם הבסיסיים של האישה או הילדים ובלעדיהם הם לא יכולים להתקיים, המחוקק נתן "העדפה" לחובות מסוג זה וקבע הקלות מסוימות בהליכי הגבייה. כך למשל, ניתן לתת כנגד החייב בתיק מזונות צו מאסר ללא חקירת יכולת או תצהיר, בניגוד לתיקים רגילים.

 

בית המשפט הסביר כי חוב הכתובה הוא חוב כספי רגיל שאינו נועד למחייה היום יומית ולכן אין לערבב בין שני סוגי החובות ויש לנהל את גבייתם בתיקים נפרדים.

 

הרשמת סיכמה כי לנוכח הלכה מפורשת זו, אין מנוס מביטול החלטתה הראשונה. בהתאם הורתה השופטת על הפחתת סכום הכתובה מתיק המזונות והבהירה כי ביצוע פסק הדין לעניין הכתובה ייעשה בתיק נפרד.

 

להחלטה

• שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בהחלטה

 

* עורך דין יורם פלץ עוסק בהוצאה לפועל

** הכותב לא ייצג בתיק

 

*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer

 

באדיבות אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x