$
בארץ

שטייניץ בכנס הרצליה: "מתחת למים יש מאגרים בגודל של 4 לווייתן"

לדברי שר האנרגיה, מציאת מאגרים נוספים תהפוך את ישראל ליצואן גז משמעותי למערב אירופה; מנכ"ל דלק קידוחים:"עד סוף השנה נשקיע 500 מיליון שקל בפיתוח לווייתן, עד סוף השנה תהיה אסדה לקידוח"

ליאור גוטמן 11:5116.06.16

"לפי ההערכות שלנו, של האמריקאים ושל נציבות האנרגיה האירופית, יש מתחת למים עוד כ-2,200 מיליארד מ"ק של גז שעוד לא התגלה. זה כמו עוד ארבעה לווייתן או שמונה מאגרי תמר", כך אמר הבוקר (ה') שר האנרגיה יובל שטייניץ בכנס הרצליה ה-16 של המכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי בהרצליה.

 

 

לדבריו, "נכון שמדובר בהסתברות של 50% וכבר בסתיו הקרוב נפתח את הים לחיפושים. מציאת מאגר נוסף תהפוך את ישראל ליצואנית גז ואנחנו בבדיקות היתכנות למתיחת צנרת גז מישראל לטורקיה בעלויות סבירות. מבחינת מיצובה של ישראל יש לכך פתרונות גדולים. ואם התחזית תתממש וימצאו מאגרים נוספים ישראל תהפוך ליצואן גז משמעותי למערב אירופה".

  

"זו לא היתה שנה קלה", אמר שטייניץ. "גיבשנו מתווה גז שעבר התנגדויות חלקן ענייניות חלקן פחות. חלק מהשרים פיתחו מניעה מסיבות שונות אבל פיתוח לווייתן החל, התכנון אושר ויצאנו לדרך. זה לא סוד שישראל נמצאת בירידה מששמעותית ביצוא ובצמיחה. אין לי ספק שפיתוח שדות הגז והכנסתו למפעלים ולתחבורה הוא מנוע צמיחה אדיר".

 

 יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים צילום: אריאל שרוסטר

הממונה לשעבר על ההגבלים העסקיים, דרוד שטרום, ענה לשטייניץ ואמר שהיה מצפה שב-2016 הממשלה תקצור את הרגולטורים שלא מסכימים איתה. "המחיר בישראל גבוה פי 2 מהממוצע האירופי. לא מפתחים תעשיות והגז לא מגיע אליהם גם במחיר המופקע. מחפשים מרכיבי צמיחה? נהיה כמו האפריקאים שנותנים את כל אוצרותיהם לממשלות זרות? הגז הוא מנוע צמיחה אבל הוא חייב להיות מופנה קודם כל לשוק המקומי לפני חשיבה על מכירה לאירופה", אמר שטרום.

 

אורית פרקש הכהן: חייב להיות פתרון ממלכתי

 

יו"ר רשות החשמל לשעבר, עו"ד אורית פרקש הכהן, ערכה הופעה ציבורית נדירה יחסית בכנס. פרקש הכהן, ספק הוזזה ספק סולקה מתפקידה, לאחר הקמת רשות חשמל חדשה במסגרת חוק ההסדרים האחרון, הליך שיוחס לכאורה גם

להתנגדות שלה למתוה הגז הממשלתי. "במבט לעתיד הממשלה צריכה להיות אקטיבית בייצור ביטחון אנרגטי, כלומר, עוד חיבורי גז לישראל", אמרה. "זה מחויב המציאות למקרה שלווייתן לא יפותח. בצד הצרכני המתווה לא טיפל במחירי הגז וכיום הוא מטיל עלות עודפת על הציבור. הגז אמור לשמש כמנוע צמיחה ורק כאן זה לא קורה. מפעלים לא מתחברים ואפילו שוקלים לעזוב את הגז. חייבים ליצר פתרונות ממשלתים לשימוש בגז ועיוות כלכלי מיצר עוד כאלה. חייב להיות פתרון ממלכתי שיעניק לתעשיות יתרון תחרותי".

 

"עד סוף השנה תהיה אסדה לקידוח"

 

מנכ"ל דלק קידוחים, יוסי אבו, השיב לפרקש כהן: "חודש לאחר אישור המתווה נחתמו חוזים חדשים לתחנות כוח. בלי המתווה זה לא היה קורה. אנחנו מקדמים החדרה של גז לתחבורה בהשקעה של 20 מיליון דולר. רק עד סוף השנה נשקיע 500 מיליון שקל בפיתוח לווייתן. עד סוף השנה תהיה פה אסדה לקידוח,אנחנו בשלב סופי של בחינה", אמר

 

יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל תקף את חדלונות הממשלה בחיבור מפעלים: "יוסי אבו לוקח אותנו לעולם של חלומות. בינתיים אין כלום. מפעלים מתקשרים אלי אומרים שלא רוצים להתחבר. זה ממש לא אישי, אבל שיוסי יגיד לי מתי יגיע שינוי משמעותי שהציבור הישראלי יידע מה קורה עם הגז ומתי יהיה שינוי שהלקוח ירגיש".

 

עו"ד אורית פרקש הכהן עו"ד אורית פרקש הכהן צילום: עופר חן

  

אבו הזכיר לכבל שדו"ח של רשות החשמל מצא שחיבור תמר לישראל חסך לחברת החשמל 15 מיליארד שקל בשנה.

 

מנכ"ל משרד האנרגיה שאול מרידור, ניסה לעשות סדר בדברים וטען שאין מפעל אחד שלא רוצה להתחבר לגז. "יש המון מפעלים. הייתה תקופה של חודש שמחיר חבית נפט היה נמוך וסביב 35 דולר שמנע לחבר מפעלים. אנחנו היום במחיר של 50 דולר לחבית וכבר אין שאלה של חיבור. כיום אין מספיק גז וחוזי התעשייה הם על תנאי. תמר פותח מהר ולווייתן לא. אנחנו עושים הכל כדי שירוץ".

 

פרקש הכהן הזכירה את חוזה הגז העקום של חברת החשמל, זה שקובע שהוא יוצמד למדד המחירים האמריקאי ויוסיף על זה אחוז התייקרות כל שנה. "יש מול הממשלה מונופול. לתמחור של חברת החשמל אין אח ורע בעולם ויש בועה של מחירים בישראל. לא טיפלו בזה במתווה", אמרה, אך לא ציינה שמליאת רשות החשמל בראשותה, אישרה את החוזה העקום הזה. מנכ"ל משרד האנרגיה, שאול מרידור, ביקש ממנה "קצת צניעות" בנושא. פרקש הכהן הטיחה בו שהוא עצמו היה אז בכיר באוצר והיה חלק בהליך. "מרידור לא יכול לשבת פה כמו אורח. הנחנו שתהיה תחרות. ברגע שהיא לא באה, הייתם חייבים טפל בזה", סיכמה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x