$
בארץ

מדד המחירים לצרכן עלה באפריל ב-0.4%

לראשונה מתחילת השנה - מדד חיובי. העליות העיקריות נרשמו בעגבניות (14%), דלק ושמנים 5.2%, נופש בארץ ובחו"ל (5.1%), פירות 4.7% והלבשה 4.3%. ירידות נרשמו במלפפונים (14.2%) ובבשר עופות ודגים (0.9%). ב-12 החודשים האחרונים ירד המדד בתשע עשיריות האחוז

מיקי פלד 18:3115.05.16

מדד המחירים לצרכן עלה באפריל ב-0.4%, כך פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. זהו מדד מעט נמוך מהציפיות בשוק ההון, אך לא בצורה משמעותית, ויותר חשוב – הוא המדד הראשון השנה שאינו שלילי. העליות העיקריות נרשמו בעגבניות (14%), דלק ושמנים 5.2%, נופש בארץ ובחו"ל (5.1%), פירות 4.7% והלבשה 4.3%. ירידות נרשמו במלפפונים (14.2%) ובבשר עופות ודגים (0.9%). ב-12 החודשים האחרונים ירד המדד בתשע עשיריות האחוז. כמו כן, מחירי הדירות – שאינן נכללות במדד עצמו – עלו באפריל ב-0.4%, מה שאולי מסמן התמתנות מסויימת במחירי הדירות.

 

הציפיה של רוב האנליסטים בשוק ההון היתה למדד של כחצי אחוז, בין השאר כתוצאה מעלייה של כ-17 עשיריות האחוז במחיר הדלק, עליות עונתיות במחירי הנסיעות לחו"ל, פירות וירקות ועוד. מנגד, ירידות המכסים על מזון לקראת חג הפסח השפיעו על המדד בכיוון של ירידה.

 

עד כה המחירים ידעו שורה של מדדים שליליים. ב-2014 ירד המדד בשתי עשיריות האחוז וב-2015 ירד באחוז שלם. גם בכל אחד משלושת החודשים הראשונים של השנה בנרשם מדד שלילי, ובסך הכל הוא ירד ברבעון הראשון בשמונה עשיריות האחוז. לכאורה הורדות מחירים הן דבר חיובי, אבל הן גם גורמות לכך שעל בנק ישראל להשאיר את הריבית שלו נמוכה מאוד – היא כיום עומדת על 0.1% מזה יותר משנה – ובכך יוצרת עליות מחירים במקומות אחרים, בעיקר כאלו שפונים למשקיעים שיש להם מזומנים פנויים כמו שוק הדיור וניירות הערך.

 

רבים במשק ציפו למדד חודש אפריל, מתוך הבנה שאם הוא יהיה נמוך משמעותית מהציפיות הדבר עשוי להגביר את הלחצים על בנק ישראל לנקוט במדיניות מוניטרית מרחיבה – כלומר בהגדלת כמות הכסף במשק אם באמצעות הורדת הריבית שלו ל-0%, אם באמצעות רכישות מטבע חוץ שמשחררות שקלים לשוק ועד אפילו רכישות של אגרות חוב בבורסה כמו שנעשה באירופה ויפן. השאלה היא גם מה יקרה עם מדד מאי, שלפחות כרגע נראה שיעלה בעשירית האחוז בלבד על פי ציפיות האנליסטים. בכל מקרה, מה שכבר מסתמן כברור הוא שגם השנה מדד המחירים לצרכן לא יגיע לטווח היעד שנקבע לבנק ישראל של 1%-3% בשנה. לכל היותר זה יקרה בעוד שנתיים.

 

"לא נראה צעדים חדשים של בנק ישראל"

 

בעקבות פרסום המדד אמר אילן ארצי, מנהל ההשקעות הראשי של בית ההשקעות הלמן-אלדובי: "מדד אפריל הינו בהתאם לתחזיות המוקדמות והוא הושפע כלפי מעלה בעיקר מעליית מחיר הנפט בעולם, עלייה עונתית במחירי ההלבשה והנעלה והשפעה לחיוב של חג הפסח. אנו מעריכים כי מהחודש הבא נחזור למדדים נמוכים ולאינפלציה נמוכה. להערכתנו, גם הפעם לא נראה צעדים חדשים של בנק ישראל שכבר ציין בעבר כי המדיניות המוניטרית המרחיבה תיוותר פה לעוד זמן רב. אך עם זאת, במידה והשקל יוסיף להתחזק ובנקים מרכזיים בעולם יוסיפו לתמוך מוניטרית בכלכלות, ייתכן ונשמע מבנק ישראל נימה שונה ורמזים לצעדים מרחיבים בהמשך. אנו מעריכים כי כל עוד לא יהיו העלאות ריבית בארה"ב, גם הנגידה בארץ לא תעשה זאת".

 

גיא יהודה, כלכלן בכיר במחלקת המחקר והאסטרטגיה בפסגות, מסר: "המדד הנמוך היחסית מסב תשומת לב רבה יותר לנתוני הצמיחה שיפורסמו מחר. על פי לא מעט עדויות, הצמיחה ברבעון הראשון של השנה הייתה חלשה יחסית ובעיקר צמיחת הייצוא. עם זאת, בהיעדר כלים של ממש, אנו לא מצפים לשינוי כלשהו במדיניות בנק ישראל בעתיד הקרוב. בבנק ישראל מבינים כי כלי הריבית מיצה את עצמו וללא הרעה משמעותית ומתמשכת בפעילות הכלכלית בבנק ישראל לא יעשו שימוש להערכתנו בכלים לא-קונבנציונליים, יותירו את הריבית ברמתה וימשיכו לרכוש מט"ח על מנת למתן את הלחצים על השקל".

 

עופר קליין מקבוצת הראל ביטוח ופיננסיים העריך גם הוא כי "המדד המעט נמוך (ביחס לצפי), יחד עם נתוני סחר החוץ החלשים לרבעון הראשון ייתרמו לעדכון לכפי מטה בתחזית הצמיחה של בנק ישראל, ובכך ייגבר הלחץ לפעילות מוניטרית נוספת נוכח חוזקו של השקל. למרות זאת, על רקע המשך פרסום אינדיקטורים המצביעים על צריכה פרטית יציבה, ולנוכח המשך העלייה במחירי הנדל"ן, להערכתנו, בנק ישראל ימשיך לדבוק במדיניות הנוכחית, של השארת הריבית ללא שינוי תוך כדי הגדלת רכישות המט"ח במקרה של ייסוף מהיר בשקל מול הסל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x