$
בארץ

בדיקת כלכליסט

החוקים שנועדו להגן על תלמידים חלשים תקועים בהיעדר תקנות

ועדת ביקורת המדינה מנסה לקדם חוקים שיישומם מתעכב כבר שנים בהיעדר תקנות. מכתב תגובה של משרד החינוך מלמד כי על הקבוצה הזו נמנים גם כאלה שהיו יכולים לסייע לתלמידים נכים

רוני זינגר 06:5605.05.16

משרד החינוך מעלה הילוך בקידום החקיקה שתקועה בלי תקנות משנה. המשרד שלח לאחרונה ליו"ר הוועדה לביקורת המדינה בכנסת קארין אלהרר מכתב המבהיר כיצד בירוקרטיה תוקעת חמישה סטים של תקנות חקיקה שממתינות לקידום בידי הפקידות המקצועית כדי שיוכלו להיות מיושמים: תקנת נגישות פרטנית לתלמיד ולהורה, תקנות להסדרת חינוך חינם לילדים חולים, תקנות בדבר קביעת התנאים להחלת חוק חינוך חובה על מסגרות החניכות, תקנות זכויות תלמידים עם לקות למידה במוסדות על־תיכוניים ותקנות בדבר הקמת ועדות שילוב וסדרי עבודתן.

 

בינואר האחרון חשף ״כלכליסט״ כי 175 חוקים לא מקודמים בשל מחסור בחקיקת משנה. מדובר בחוקים שאושרו אך ממתין לפקידות שתגיד כיצד ליישמם: תחילה החוק מצריך ניסוח תקנה בידי הצוות המשפטי במשרדי הממשלה. לאחר מכן התקנה עוברת למשרד המשפטים שבוחן את חוקיותה ולבסוף, חותם על התקנה השר הרלוונטי והיא נכנסת לתוקף. מאז חל שיפור קל בלבד ורק כ־14% מהחוקים תוקנו ולפני כחודש קיימה הוועדה לביקורת המדינה דיון מעקב בנושא.

 

ממכתב שר החינוך נפתלי בנט שנשלח השבוע לאלהרר עולה תמונה עגומה של הקושי להוציא לפועל אותן תקנות משנה כמו ועדות איתור וייעוץ שלא מתכנסות, תשובות וחוות דעת שממתינים להן, מאבקים מול הרשויות המקומיות על אחוזי השתתפות ועוד.

 

מבדיקת היועץ המשפטי של הכנסת עולה כי רק מאז 2014 ישנם 30 תקנות לחוקים שונים שממתינים להתקנתם. אך יש לציין שמשרד המשפטים נמצא בבלגן, שם לא יודעים לומר במדויק כמה תקנות עדיין לא נחקקו. דוח מבקר המדינה שפורסם בעניין ב־2014 מתח ביקורת חריפה על ההתנהלות הכושלת של משרדי הממשלה בתחום.

אמנם לפני כחודש התקיים דיון, אך רבים ממשרדי הממשלה כלל לא הגיעו: משרד הפנים, משרד הכלכלה, משרד התחבורה, משרד לקליטת עלייה, המשרד לשיתוף פעולה אזורי, משרד התשתיות והמשרד לפיתוח הפריפריה, איש מהם לא שלח נציג או תשובה בעניין חקיקת המשנה שבאחריותו.

 

 

 

הרווחה והתרבות מצטיינים

נציגי משרד הרווחה שדווקא כן הגיעו לדיון, התגאו בכך שהם מסיימים את הטיפול בתקנות הנוגעות לחוק הפיקוח על המעונות — ויעבירו אותו למשרד המשפטים, אך שם ככל הנראה התקנות יתקעו לפרק זמן נוסף. במקביל, במשרד הרווחה גילו בדיון חוק נוסף בו ישנן תקנות שממתינות לטיפולם — חוק פעוטות בסיכון. חוק זה נחקק ב־2003 והיה אמור לתת מענה לפעוטות שהוגדרו במצב סיכון כך שיהיה להם מקום במעון או במשפחתון הסמוכים לביתם. מאז לא תוקנו התקנות במלואן והחוק, שלא מיושם במלואו ברשויות מקומיות רבות, מגיע מדי פעם לדיונים בוועדות הכנסת, אז מתרעמים חברי הכנסת על אוזלת היד וחוסר הטיפול.

 

החוק אמור לקבל גם את טיפול משרד החינוך שלא מקדם אף הוא את התקנות בחוק הנוגעות אליו, ולא נראה באופק מועד הסיום לטיפול בתקנות החוק הזה. המשרד המצטיין לפי שעה הוא משרד התרבות שכל החוקים שתחת אחריותו נחקקו עבורם התקנות.

 

מהמעקב עולה עוד כי משרד הבריאות עובד בנמרצות יחסית על קידום תקנות הנוגעות לחוק התאמות נגישות לאנשים עם מוגבלויות — שנחקק ב־1998 ומאז לא מיושם. לא רק משרד הבריאות צריך לטפל בתקנות הנוגעות לחוק הזה, אלא גם משרדים אחרים.

 

 

חברת הכנסת קארין אלהרר. דורשת תשובות ממשרדי הממשלה חברת הכנסת קארין אלהרר. דורשת תשובות ממשרדי הממשלה

 

על חשבון הילדים החולים

בנוגע לחוק חינוך חינם לילדים חולים — המסדיר הקמה והפעלה של מסגרת חינוכית בבתי חולים עבור ילדים מאושפזים, עברו עשר שנים לאחר המועד שנקבע בחוק לכניסתו והחוק לא מיושם באופן רשמי בגלל שלא הותקנו התקנות עד כה.

 

במכתבו, בנט מפרט לפי סעיפים את מצבן של התקנות השונות. בנוגע לתקנות חינוך חינם לילדים חולים כתב: ״הפניה המשותפת של המנהלים הכלליים של משרד הבריאות והחינוך למשרד הפנים נעשתה ביום 23/12/14. בשל חילופי גברא במשרד הפנים נעשתה פניה מחודשת בתאריך 4.8.15. בתאריך 3.9.15 התקבלה עמדת מרכז השלטון המקומי, אשר מעלה קשיים בקשר לפניית מנכ״לית משרד החינוך למנכ״ל משרד הפנים, בכך שהרשויות המקומיות ישתתפו באחזקת מסגרות חינוכיות בבתי חולים הנמצאים בשטחן, כאשר חלקן כלל אינן בבעלות הרשות״.

 

סוגיית חקיקת המשנה נדמית כ״מחלה״ שלוקים בה כלל משרדי הממשלה. גם יו״ר הכנסת נדרש לסוגיה כאשר כתב השנה מכתבים ובהם דרש ממשרדי הממשלה לקיים את חלקם ולחוקק חקיקת משנה שתוציא לפועל את החוקים שהתקבלו. התקנת תקנות היא מרכיב מהותי מחקיקת חוק, אך עם זאת יש לציין כי לא פעם גם בלי תקנות מיושם החוק, מכוח חוקים אחרים.

 

ואולם, פעמים רבות האזרחים פשוט נפגעים בגלל הבירוקרטיה הקשה, למשל המקרה של תלמידה נכה מבית־ספר בטירת הכרמל שהוריה דרשו התקנת נגישות לכיתתה, והתברר כי בהעדר תקנות לחוק שיוויון זכויות לבעלי מוגבלות, בית הספר לא חייב לעשות זאת.

 

אלהרר אמרה לאחרונה ש״הוועדה לביקורת המדינה עושה את התפקיד של משרד המשפטים במעקב אחר התקנות ומיפוי נתונים״, והיא ממשיכה לדרוש תשובות ממשרדי הממשלה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x