$
משפט

קרב הקלטות בפרקליטות: העובדת הקליטה, הנציבות פתחה הליך משמעתי

המשנה לפרקליטת המחוז פנתה לביה"ד לעבודה בטענה שהבוסית מתעללת בה, וקיבלה זימון לשימוע בשל הקלטות סתר שהציגה כראיה. כעת היא מבקשת צו מניעה נגד ההליך

משה גורלי 08:2326.04.16

התפתחויות בסכסוך בצמרת פרקליטות מחוז ת"א מיסוי וכלכלה. כפי שפורסם ב"כלכליסט" לפני כחודש, המשנה לפרקליטת המחוז טלי נג'רי הגישה תביעה על הפרת חוזה נגד משרד המשפטים וצירפה כראיה הקלטות סתר של שיחות שקיימה עם פרקליטת המחוז ליאת בן ארי.

 

נג'רי הסבירה שההקלטות נועדו להוכיח את היחס המתעלל של בן ארי, אלא שהדין המשמעתי של עובדי המדינה אוסר על עובד להקליט בסתר את רעהו או את הממונה עליו. לאחר שנודע על ההקלטות הוזמנה נג'רי לחקירה בנציבות שירות המדינה במסגרת הליך משמעתי, ומיד הגישה בקשה לבית הדין שיוציא צו מניעה זמני נגד המשך ההליך.

 

בבקשתה מסבירה נג'רי שהיא אכן מבינה שהקלטת סתר כזו אסורה, אבל מצדיקה זאת כפעולה הכרחית בנסיבות שנקלעה אליהן, "התנכלות מתמשכת" כלפיה, לדבריה. לכן לפי הבקשה שכתבה פרקליטתה עו"ד נאוה פינצ'וק, "החליטה המבקשת בלית ברירה, כמוצא אחרון ובאקט של מגננה מפני מתקפות בלתי פוסקות, להקליט את הממונה עליה".

בן ארי ופרקליטיה, עורכי הדין נחום פינברג וירון קרמר, יגיבו לבקשה לצו המניעה בדיון שנקבע לתחילת מאי בפני השופטת מיכל לויט. בכל מקרה, נמסר מטעמם שהנציבות ריבונית ואוטונומית להחליט כיצד לטפל בתלונה שהוגשה.

 

מימין: טלי נג'רי וליאת בן ארי מימין: טלי נג'רי וליאת בן ארי צילומים: עמית שעל, שאול גולן

 

"הקלטת שיחות היא חציית קו אדום"

 

בן ארי עצמה כבר הגיבה בחריפות בתצהיר: "הקלטותיה של המבקשת את שיחותיה עמי ועם פרקליטים נוספים הן בבחינת הגדשת הסאה עבור הפרקליטות ומהווה חציית קו אדום". בן ארי אף הוסיפה שגם עבור יתר העובדים, מדובר בעניין דרמטי: "הקלטותיה זרעו חוסר אמון קשה בינה לבין פרקליטים במחוז, שחלקם הודיעו לי כי הם מסרבים בכל תוקף לקיים שיחות כלשהן עם המבקשת לרבות ישיבות מקצועיות".

 

בהתייחס להקלטות הסבירה נג'רי בתצהירה כי "לפי ייעוץ משפטי שקיבלתי יש חשיבות גדולה לנסיבות שבהן נערכה ההקלטה. כשמדובר בעובדת בודדת ולא מוערכת, שמצויה במגננה מפני ניסיונות לסלקה בדרכים כוחניות, בתחבולות ובאיומים, הנטייה לא להחמיר ולא לאסור הקלטה כהגנה על העובד".

 

כאמור, הקלטת סתר של עובדי מדינה היא עבירה משמעתית. בעבר קבע העליון ש"התנהגות כזאת, שמקורה בחשדנות או בתככים, עלולה לזרוע חוסר אמון בין העובדים, לשבש יחסים בקרב שירות המדינה ובסופו של דבר אף לפגוע בשירות שהוא נותן לציבור. עצם השיבוש ביחסים ובתפקוד, די בו לקבוע שהתנהגות כזאת היא התנהגות שאינה הולמת את עובד המדינה".

 

"פגם מוסרי שלמותר להכביר עליו מילים"

 

לפני כשנה הוסיף על כך השופט אליקים רובינשטיין: "הלכה זו ראויה לאישוש ולחיזוק. הקלטת אדם שלא בידיעתו נגועה ככלל בפגם מוסרי שלמותר להכביר עליו מילים; הרי שיחה בין אדם לחברו אינה ככלל מיועדת להקפדה 'משפטנית' על כל מילה בידיעה שתשמש חומר ראייתי בהליך זה או אחר. המקליט העושה בכך שימוש הריהו עושה מעשה שלא ייעשה 'ברשות התורה' להבדיל, ויחשוב כל אחד מאיתנו מה היה הוא חש אילו נודע לו שהוקלט על ידי פלוני מחבריו לעבודה בלא ידיעתו".

אפשר להזכיר שגם כללי האתיקה של לשכת עורכי הדין אוסרים על עו"ד להקליט קולגה בסתר, אף שבשלב זה אין כוונה להרחיב את החזית נגד נג'רי גם לבית הדין המשמעתי של הלשכה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x