$
משפט

ביהמ"ש ביטל את הבחירות לראשות עיריית בת ים מ-2015

השופטת קבעה כי התגלו ליקויים חמורים בהתנהלותו של ראש העיר יוסי בכר בבחירות שהתקיימו בינואר אשתקד: "טובות ההנאה וההבטחות השלטוניות הרבות שניתנו ערב הבחירות, היו נגועות בפגיעה בטוהר המידות, מדובר היה בשיטה ודפוס התנהגות פסול"

זוהר שחר לוי 13:2219.04.16

בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע היום (ג') כי הבחירות לראשות עיריית בת ים בוטלו לאחר שהתגלו ליקויים חמורים בהתנהלותו של ראש העיר יוסי בכר בבחירות שהתקיימו בינואר 2015.  משמעות ההחלטה היא בחירות חדשות לראשות העירייה.

 

"טובות ההנאה וההבטחות השלטוניות הרבות שניתנו ערב הבחירות, היו נגועות בפגיעה בטוהר המידות, מדובר היה בשיטה ודפוס התנהגות פסול", כתבה השופטת רות לבהר-שרון בפסק הדין ומתחה ביקורת חריפה גם על ראש העיר לשעבר שלומי לחיאני ש"לא בחל בשום אמצעים, ופעל נמרצות ובפומבי, למען בחירתו של בכר, כאשר הוא מפזר הבטחות שלטוניות, כאילו שימש עדיין בתפקיד ראש העיר".

 

פסק הדין של השופטת לבהר-שרון ניתן על רקע המרצת פתיחה שהגיש אלי יריב, שהתמודד על ראשות העירייה והפסיד לראש העיר המכהן כיום, יוסי בכר, בבחירות שהתקיימו בינואר 2015. מערכת הבחירות בין השניים הייתה טעונה וצמודה כשבכר זכה ב-50.6 אחוזים מהקולות ואילו יריב זכה ב-49.4 אחוזים מהקולות, כשהפער ביניהם עמד על 491 קולות בלבד, מתוך כ-39 אלף מצביעים בפועל.

 

יריב טען בעתירתו כי יש לבטל את הבחירות שנערכו ולהורות על קיומן של בחירות חדשות, כל זאת בטענה למעשי שוחד בחירות שפגעו בטוהר הבחירות והשפיעו על התוצאות שלא כדין.

שלומי לחיאני, לשעבר ראש עיריית בת ים שהורשע ומרצה עכשיו מאסר שלומי לחיאני, לשעבר ראש עיריית בת ים שהורשע ומרצה עכשיו מאסר צילום: עמית שעל

 

"ביטול בחירות הוא סעד קשה", כתבה השופטת בפסק הדין, "אשר עלול לפגוע באינטרסים חשובים של יציבות השלטון ושמירה על סופיות הכרעת הבחורים. דבר זה מכניס מחדש את תושבי הרשות המקומית למערבולת פוליטית, מקים מרבצם יצרים ומאבקים, ומשליך לטמיון כספים ומשאבים ציבוריים ופרטיים שהושקעו בבחירות המקוריות. משכך, בתי המשפט אינן ממהרים לבטל את הבחירות".

 

לפי פסק הדין, מחובתו של בית המשפט לבחון כל מקרה לגופו, לדאוג לשמירה על יציבות השלטון, להבדיל בין עיקר לטפל, כאשר לנגד עיניו החובה לשמור על טוהר המידות בהליך הבחירות "שהוא ערך עליון להקפיד עליו במדינה דמוקרטית".

 

"במקרה שלפנינו", מוסיפה השופטת, "מדובר בעשרות מקרים נטענים, חלקם חמורים יותר וחלקם חמורים פחות, שאם היה מדובר באירוע אחד בודד, ניתן היה להתייחס אליו כאל מעשה זניח או מעשה שנעשה בתום לב. ואולם, כאשר מדובר בשרשרת של מעשים, חלקם חמורים, נראה שמדובר בשיטה, ולא ניתן להתעלם מהם".

 

בית המשפט, שניתח את כל הפרשות והמקרים שנטענו במסגרת ההליך הגיע למסקנה כי בכר "עבר על האיסורים שהמחוקק מנה כליקויי בחירות". לפי פסק הדין, "במקרה זה טובות ההנאה וההבטחות השלטוניות הרבות שניתנו ערב הבחירות, היו נגועות בפגיעה בטוהר המידות, כאשר לא מדובר במקרה אחד בודד כי אם במצבור של מקרים. הכמות הכה גדולה של מקרים, מצביעה על כך שמדובר היה בשיטה ודפוס התנהגות פסול, שמצבור המקרים מהווה ליקוי היורד לשורשו של עניין, מעבר לליקויים הבודדים העומדים בפני עצמם".

 

מרבית הליקויים, כך מצוין עוד בפסק הדין, נעשו במעורבותו הפעילה של בכר, שכיהן באותה עת, החל מפברואר 2014, כראש העיר בפועל, כאשר מכוח תפקידו ומדתו הייתה לו מרות והשפעה מוגברת והייתה לו את האפשרות לפזר הבטחות שלטוניות ועמדו לראשותו משאבי העירייה, "עובדה שהעצימה את חומרת הליקוי, פגעה בשוויון המתמודדים ועומדת בניגוד לחוק ולהנחיות מפורשות של היועמ"ש".

 

השופטת מוסיפה: "מהראיות שהובאו עולה שבכר הבטיח הבטחות שלטוניות אסורות על פי חוק, בסמוך למועד הבחירות בתחומים שונים (חינוך, תרבות, עבודה, ארנונה, חזות פני העיר, תביעות משפטיות מתנהלות, רישוי עסקים ועוד). יצוין כי חלק מההבטחות השלטוניות היו לגבי נושאים שהרשות סירבה לאשר בעבר, ועל פני הדברים תמוה מאוד מה הביא את בכר, דווקא בסמוך למועד הבחירות, לשנות דעתו לטובת התושבים, ולהיטיב עמם".

 

אם לא די בכך, לפי פסק הדין, בחלק מהמקרים, מיד לאחר הבחירות, חזר בו בכר מההבטחות שניתנו על ידו כשהדבר מוכיח שההבטחות ניתנו רק במטרה להשפיע על בוחרים להצביע עבורו.

 

ליקוי נוסף, מוסיפה השופטת, שעלה מהראיות הוא מעורבותו של ראש העיר לשעבר שלומי לחיאני, שהורשע בפלילים ומרצה כעת עונש מאסר. "לחיאני", כותבת השופטת בפסק הדין, "לא בחל בשום אמצעים, ופעל נמרצות ובפומבי, למען בחירתו של בכר, כאשר הוא מפזר הבטחות שלטוניות, כאילו שימש עדיין בתפקיד ראש העיר, תוך שהוא משתתף בסיורי בחירות עם בכר, ומחלק הוראות והבטחות, כאילו המשיך לשמש כראש העיר".

 

"לחיאני", כך פסק הדין, "ניצל את היותו בעל השפעה רבה בעיר כדי לפזר הבטחות שלטוניות בשם בכר. הוכח שהוא השתתף בכנסי בחירות לצדו של בכר, והדגיש 'בכר זה אני', וכי אם בוחרים בבכר- למעשה בוחרים בו".

 

לחיאני לא הובא לעדות על ידי בכר במסגרת ההליך כדי לסתור את הטענות ולפי פסק הדין עובדה זו נזקפת לחובתו ומעידה על כך שלבכר היה חשש שגם אם לחיאני יעיד, לא יצליח לסתור את המיוחס לו.

 

"טוהר הבחירות הוא לב לבה של הדמוקרטיה", מסכם פסק הדין, "פגיעה בטוהר הבחירות יש בה איום ממשי על קיומו של ההליך הדמוקרטי החשוב ביותר – הוא הליך הבחירה. אומנם לא בנקל יתערב בית המשפט בתוצאותיהן של הבחירות ויורה על ביטולן, אך מנגד עומד האינטרס החברתי שבטוהר הבחירות, אשר במקרה זה השתכנעתי לאור הליקויים החמורים ופער הקולות המזערי – כי יש מקום להורות על ביטול הבחירות". בכר אף חויב בתשלום הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בגובה 50 אלף שקלים.

 

אלי יריב יוצג בהליך על ידי עוה"ד בועז בן צור, אלעד פלג ואסנת גולדשמידט-שרייר, יוסי בכר, ראש עיריית בת ים, יוצג על ידי עוה"ד עודד רביבו, מיכל תמר ודורון קול.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x