$
משפט

השופט אורנשטיין הורה על פירוק החברות של ענבל אור: "אין תוחלת לתהליך ההבראה"

ביהמ"ש מינה את הנאמן, עו"ד איתן ארז, למפרק החברות; השופט כתב עוד כי "מסד הנתונים שהונח לפני מצביע על חדלות פרעון שמהווה עילת פירוק. איני יכול להשאיר את ניהול החברות בידי בעלת השליטה נוכח הסיכון לפגיעה בנושים"; ביהמ"ש הוציא צו עיכוב יציאה מהארץ לאור; אתמול דווח כי המשטרה החלה בחקירה נגד יזמית הנדל"ן ובימים האחרונים נבדקים חשדות להונאה וגניבת כספי ציבור

אמיתי גזית 08:4505.04.16

ההכרעה נפלה: שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, איתן אורנשטיין, הורה הבוקר (ג') על פירוק החברות של ענבל אור וקבע כי "אין תוחלת לתהליך ההבראה של החברות". בית המשפט נתן צו כינוס לכנסיה של החברות ושל ענבל אור - מדובר בחברת אור סיטי נדל"ן ושבע החברות הבנות. בנוסף הוציא בית המשפט צו עיכוב יציאה מהארץ לאור, המסובכת בחקירות המשטרה ורשויות המסים, והחברות בבעלותה נקלעו לחובות עתק. כמו כן ניתן צו איסור דיספוזיציה (העברת בעלות) על כל רכושה.

 

 

הנאמן על אור סיטי נדל"ן, עו"ד איתן ארז, מונה כמפרק החברות; בשבוע שעבר הגיש עו"ד ארז דו"ח לבית המשפט ובו קבע כי יש לפרק את החברה והחברות הבנות. 

 

חשש מסיכון לנושים

 

אור שישבה לאורך הקראת ההחלטה בראש מורכן, ספגה גם ביקורת חריפה על אופן ניהול החברות שבשליטתה. אורנשטיין קבע בהחלטתו כי הניהול הפיננסי של אור כשל והזכיר את העובדה כי משכה כספים מהחברה לענייניה האישיים, כגון תשלום שכר דירה בסך כ-430 אלף שקל, תשלום לגרוש שלה, והטבות במיליונים לאחיינה.

 

"מסד הנתונים שהונח לפני", כתב השופט "מצביע על חדלות פרעון שמהווה עילת פירוק, חדלות פירעון תזרמית ומאזנית. קיימות תהיות באשר לדו"חות המבוקרים של החברות, כך שאינני יכול להסתמך על אלה. איני יכול להשאיר את ניהול החברות בידי בעלת השליטה נוכח הסיכון לפגיעה בנושים".

 

עוד אמר אורנשטיין כי החברות שניהלה אור פעלו על פי מודל עסקי של פירמידה, זאת משום שלדבריו נמכרו יותר זכויות מכמות הזכויות האפשריות לבנייה בכל פרויקט. לדבריו, בהתנהלות הזו יש בעיות במיוחד משום שהכספים לא הופקדו בכל פרויקט בנפרד אלא בקופה כללית של הקבוצה. אורנשטיין ציין את חובותיה הכספיים הרבים של אור וקבוצת החברות שבשליטתה נאמדים במאות מיליוני שקלים, ובנוסף חוללו המחאות ואין באופק כל מקור להחזר החובות.

ענבל אור הבוקר בבית המשפט ענבל אור הבוקר בבית המשפט צילום: שאול גולן

 

בנימוקים להחלטתו כתב אורנשטיין כי יש צורך במינוי מפרק זמני בשל מצבן הפיננסי הרעוע, והיעדר כל אופק כלכלי. לדבריו, הסכום הכולל של המחאות שחוללו על ידי אור ואלה שטרם הוצגו לפירעון עומד על 38 מיליון שקל, ובנוסף החברות שבשליטתה צריכות לשלם עוד עשרות מיליוני שקלים להשלמת הפרויקטים שהיא יזמה. "הוכח שאין לחברות יכולת לשלם תשלומים פחותים מכך, ואין סיכוי בעתיד הקרוב שהחברות תוכלנה לקבל סכומים", קבע אורנשטיין.

 

ענבל אור ביציאה מביהמ"ש הבוקר ענבל אור ביציאה מביהמ"ש הבוקר צילום: שאול גולן

 

בעוד שבדיונים האחרונים טענה אור כי בשנת הכספים 2014 הרווח של החברות שבבעלותה היה 57 מיליון שקל, עו"ד ארז טען כי החברה מצויה בגירעון וההון העצמי שלה שלילי.

 

החלטת אורנשטיין שונה במעט מבקשתו המקורית של עו"ד ארז לנהל את כל אחד מהפרויקטים כמשק נפרד וסגור. השופט נימק זאת בכך שלדעתו לאור העובדה שהכספים הופקדו בערבוביה, יהיה קל יותר לנאמן אחד לקבל תמונת מצב

כללית ולנהל טוב יותר את מלאכת הפירוק. 

 

אורנשטיין בחר לקבל את גרסתו של ארז משום שלדבריו קיים "קושי להסתמך על נכונות הדוחות הכספיים שהציגה אור". אורנשטיין טוען כי דוחות אלה לא מהימנים והציג כמה דוגמאות להמחשה. כך למשל - הטענה בדוחות הכספיים כי יש לחברה מלאי שטחי מסחר בשווי 18 מיליון שקל הכולל אופציה עבור רכישת הקרקע בבלי. אלא שהתברר כי לא מדובר במלאי קיים אלא בתביעה עתידית כלפי בעל הקרקע, ואור כלל עוד לא הגישה את אותה התביעה. "הכיצד הוכלל במאזן סכום ניכר של מיליוני שקלים כאשר הלכה למעשה עסקינן בתביעה של הוגשה?!" כותב אורנשטיין. כמו כן, מבקר אורנשטיין את שיטת שיערוך הנכסים שננקטה במאזן שעל פיה נוצר רווח של 15 מיליון שקלים בעוד שבנייתם לא התקדמה מאז 2013 ולמעשה הם לא הושלמו עד היום. אורנשטיין מזכיר כי בדיון שנערך ב-3 באפריל רואה החשבון ששכרה אורה יהודה בר לב, לא סיפק הסבר לכך.

 

השופט איתן אורנשטיין השופט איתן אורנשטיין צילום: אוראל כהן

 

בהמשך מסביר אורנשטיין כי אינו יכול להותיר את ניהול החברה בידי אור משום שזו יכולה לגרום לנזקים נוספים בלתי הפיכים. את החלטתו על צו כינוס נכסים לנכסיה הפרטיים של ענבל אור, מנמק אורנשטיין בכך שהפעולה למכירה כפולה של הדירה בפרויקט 'מציצים' היא מעשה של פשיטת רגל. לפני כשבועיים התברר כי אור מכרה דירה בפרויקט, בשעה שכבר הייתה רשומה הערת אזהרה לטובת אחד מבעלי החוב של אור- שלי נרקיס, שהתפרסם בעבר כמלך השוק האפור. לדברי אורנשטיין רישום הדירה על שמו של נרקיס היא גם פעולה של העדפת נושים, וזאת משום שנרקיס לא נתן לאור כל תמורה בעבור רישום ההערה על הדירה.

 

בהמשך מסביר אורנשטיין מדוע העדיף למנות את עו"ד איתן ארז כנאמן יחיד לקבוצת החברות, ולא להיענות לבקשתו להפעיל כל פרויקט כמשק נפרד וסגור. לדבריו עדיף בשלב ראשוני זה שימונה בעל תפקיד אחד, אשר ירכז, את כלל הנכסים, הזכויות, החובות, ההתחייבויות של החברות ולאחר שהתמונה תתבהר ניתן יהיה לשקול מינוי בעלי תפקיד נוספים.

 

חקירה משטרתית בפתח

 

אתמול דווח כי המשטרה החלה בחקירה נגד יזמית הנדל"ן ובימים האחרונים נבדקים חשדות להונאה וגניבת כספי ציבור. החקירה מתנהלת במחלק ההונאה במחוז תל אביב ונוגעת לחשדות באשר להתנהלות של אור ביחס לחברות שבשליטתה.

 

בין השאר נבדקים חשדות להלבנת הון, הונאה על מכירת כפולה של דירות, שימוש בכספי ציבור ועוד. בימים האחרונים גבתה המשטרה גרסאות מכמה מהבכירים בקבוצתה של ענבל אור. גם אתמול זומנו עובדים בכירים למשטרה ובימים הקרובים צפויה להיחקר אור עצמה. מהמשטרה סירבו להתייחס לעניין. אור מסרה בתגובה כי "לא ידוע על כל פתיחת חקירה מלבד הפרסומים בתקשורת, וטרם זומנתי לכל חקירה בנושא. במשך כל שנות פעילותי, פעלתי ללא דופי ובצורה חוקית".

  

הנאמן עו"ד איתן ארז, יפרק את החברות של ענבל אור הנאמן עו"ד איתן ארז, יפרק את החברות של ענבל אור צילום: אוראל כהן

 

מוקדם יותר אתמול טען בנק מזרחי טפחות כי דירה שבבעלות אור, אך משועבדת לבנק, נמכרה על ידיה "בניגוד לדין ובחוסר תום לב". הדברים נכתבו בהודעה בהולה שהעביר עו"ד עמית פינס המייצג את הבנק. על פי הבנק, אור מכרה את הדירה המשועבדת תוך שהיא משקרת לקונה בכך שהיא טוענת כי הבנק הסכים להסיר את השעבוד.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x