$
בארץ

"משפחת עופר לא לבד: פשרות מול טייקונים מוחקות כספים שהיו צריכים להגיע לציבור"

ח"כ סתיו שפיר זימנה לוועדת השקיפות את מנהל רשות המסים, בעקבות חשיפת "כלכליסט" כי יורשיו של סמי עופר נדרשו לשלם מס שולי בלבד על הכנסותיו. שפיר: "בהינף יד, אותה ממשלה מקצצת בתקציבים החיוניים ביותר לאלו שהכי זקוקים לתמיכתה"

עמרי מילמן 18:5829.03.16
"משפחת עופר היא מקרה קיצוני, אך ממש לא מקרה בודד. מדי שנה נחתמים הסכמי פשרה מול תאגידי ענק וטייקונים שמוחקים סכומים אדירים של כסף שאמורים היו להגיע לשירות הציבור, לחינוך, בריאות ורווחה". כך אמרה ח"כ סתיו שפיר בדיון שנערך הבוקר (ג') בוועדת השקיפות בראשותה.

 

זאת בעקבות חשיפת "כלכליסט" כי יורשיו של סמי עופר נדרשו לשלם מס בסך של 107 אלף שקל על שומה בגובה כמיליארד שקל עבור הכנסותיו בין השנים 2006-2010 בעקבות פשרה בבית המשפט.

 

שפיר הוסיפה כי "בהינף יד, אותה ממשלה מקצצת בתקציבים החיוניים ביותר לאלו שהכי זקוקים לתמיכה של המדינה, כי 'מה לעשות? אין תקציב'". אלא שזה שקר. יש תקציב, אך יש בממשלה מי שחושבים שהתקציב הזה לא מיועד לציבור, אלא למשפחת עופר". שפיר זימנה לוועדה את מנהל רשות המיסים כדי "לחשוף את סדרי הגודל של הסכמי הפשרה ולהבין אם המדינה נשארה ברווח או בהפסד, והאם עסקים קטנים קיבלו את אותו היחס והסיכוי שזכו לו בעלי ההון הגדולים - וכמובן כמה כסף הפסידו בתי החולים שלנו, הכבישים שלנו והחינוך של הילדים שלנו בתהליך".

 

אייל (מימין) ועידן עופר. שילמו מס שולי בלבד אייל (מימין) ועידן עופר. שילמו מס שולי בלבד צילום: Tal Cohen, Simon Dawson

 

שפיר דרשה כי רשות המסים תציג נתונים שיאפשרו ללמוד על אופי סגירת שומות כאלה מצד רשות המסים. "הסיפור עורר את התהייה האם יש הבדלים בין ההסכמים שהמדינה חותמת בין אנשים עם גודל ההון של משפחת עופר לבין הסכמים עם חברות קטנות או בינוניות ואיך הם נסגרים", אמרה שפיר.

 

המחלוקת סביב תשלום המס של עופר נסובה סביב שאלת היותו תושב ישראל. בסופו של דבר סוכם כי שאלה זו לא תוכרע בנוגע לשנים 2010-2006. מטרת רשות המסים היא לגבות מס, בסופו של דבר דווקא על 2011, לגביה טרם הסתיימו הדיונים.

 

שפיר פנתה למנהל רשות המסים משה אשר ושאלה "אתם הוצאתם שומה של מיליארד שקל ואז התפשרתם על 100 אלף שקל. זו בעצם טעות שלכם? נתתם הערכה מפרזת? על כך ענה אשר "זו לא טעות, היה העדר מידע. אנחנו לא מתפשרים עם מי שמתחכם. אנחנו חותרים רק למס אמת".

 

בדיון חשף אשר כי היקף בדיקת התיקים במע"מ עומד בשנה על כ-5,400 תיקים בשנה, במס הכנסה על כ-25 אלף תיקים בשנה ובמיסוי מקרקעין בודקים בצורה חלקית ומדגמית. לדבריו "בסופו של יום, ברוב המקרים מגיעים להסכמים ולהבנות. יש מקרים בהם נותרה מחלוקת והמפקח מוציא שומה בכתב ללא מידע מלא. יש בקרה משפטית על כל צו וצו ולעתים מאד רחוקות כשמגיעים לשופט ומגישים ערעור לשופט אז נזכר אותו נישום להשלים נתונים ואנחנו נאלצים לבדוק את הנתונים כולל הפטורים וההקלות שמגיעים לו".

 

אורלי לוי אבקסיס למשה אשר: "או שאתם סתם עוסקים באסטרונומיה, או שאתם לא מקצועיים"

 

בדיון נוסף שהתקיים היום באותו הנושא, בוועדת הכספים, חשף אשר כי בסופו של דבר כשהוצגו הנתונים בבית המשפט, רשות המסים השתכנעה כי ההכנסות שיוחסו לישראל בשומה המקורית לא היו בישראל וכי ההכנסות מחו"ל באמת היו פטורות.

 

ח"כ אורלי לוי-אבקסיס, שיזמה את הדיון יחד עם ח"כ יואב קיש תקפה את רשות המסים ואמרה "אם נכון החישוב של אנשי המקצוע של סמי עופר, הרי שאנשי רשות המיסים לא מתאימים להחזיק בתפקידם, כי הפערים כה גדולים בין מיליארד למאה אלף. אולי אתם סתם עוסקים בחיזוי, באסטרונומיה או שאתם סתם לא מקצועיים".

 

לוי אבקסיס הוסיפה: "מצד שני, אם אתם עומדים על כך שטענתכם הראשונה נכונה, אז כנראה שאתם לא באמת יכולים לעמוד מול החזקים ביותר. בכל מקרה הציבור יוצא נפסד".

 

מנהל הרשות, אשר, דחה את טענותיה של לוי-אבקסיס ואמר: "לא ויתרנו ולגבי הסכום, יש נתונים שלא ניתן לפרסם כי אנחנו תחת חובת סודיות. הליכי השומה, לא חשוב אם מדובר באיש עשיר או לא, בחברה גדולה או קטנה, נעשים תוך חתירה לגביית מס אמת." עוד ציין אשר, כי "במקרה הספציפי, אותו אדם היה תושב חוץ עד שנה מסוימת. נותרה מחלוקת משפטית מתי חזר להיות תושב ישראל. הוא נפטר ב-2011 ולכן יש השפעה על השומה. לתושב חוזר יש חמש שנים של פטור על הכנסות בחו"ל"

 

אשר הוסיף כי "ההליך המשפטי נמשך וככל שיימצא שבין השנים 2006 ל-2010 הוא כן היה תושב ישראל, השומה תשתנה ומדינת ישראל תקבל הרבה מאוד כסף. לתאריך התושבות יש משמעות קריטית וייתכנו פה עדיין סכומים גדולים מאוד. לתאריך התושבות יש השלכות וככל שמזיזים אותן, הפטור נמשך. לגבי 2006 עד 2010, הוסכם שההכנסות הן מחו"ל בעוד שהשומה הראשונה התייחסה אליהן כאילו הופקו בארץ. אם יוחלט שהיה תושב ישראל, הרי שעברה תקופת הפטור כבר ב- 2011 ומאז ועד היום תהיה שומה של הרבה כסף".

 

ח"כ יעל כהן-פארן אמרה לאשר: "התחושה פה, היא שנתתם שומה כה גדולה כדי שיתייחסו אליכם ואם יש כזה פער, אז או שזה חוסר מקצועיות, או שזה ניסיון להראות בריונות כלפי נישום. במקרה זה מול אדם חזק עם מייצגים חזקים, אבל איך זה משליך על כל הנישומים הקטנים שאין להם כוח ואתם נותנים שומה ענקית? יש כאן בריונות".

 

אשר על כך ואמר השיב: "תפקידינו להגן על הציבור ולהוציא שומות גדולות כשלא מוסרים נתונים. ככל שמשתפים פעולה עם פקידי הרשות, מתקבלות שומות אמת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x