$
בארץ

האוצר בוחן הטבות מס לתע"א כדי לממן פיטורי 800 עובדים

בתעשייה האווירית ביקשו מהאוצר לממן להם את מהלך פיטורי העובדים שעליו הכריזו בדו"ח הכספי שהתפרסם ביום חמישי וצפוי להסתכם במיליארד שקל בשנים הקרובות. אלא שבאוצר שוללים סיוע תקציבי ובוחנים כעת מס חברות מופחת

עמרי מילמן, מיקי גרינפלד ורעות שפיגלמן 08:1427.03.16

במשרד האוצר בוחנים את האפשרות להחזיר את התעשייה האווירית אל החוק לעידוד השקעות הון כדי לממן לחברה את המהלך שהיא מקדמת לפיטורי 800 עובדים.

 

על פי ההערכות, המהלך שאמור לייעל את החברה ולחסוך לה הוצאות מיותרות צפוי לעלות בשנים הקרובות כמיליארד שקל. החברה פנתה לאוצר בבקשה שיממן את מהלך ההתייעלות, כאשר אחת האפשרויות היתה סיוע תקציבי. אולם באוצר אמרו כי סיוע כזה לא יעמוד בשום שלב על הפרק, ולכן בוחנים את החזרת החברה אל החוק לעידוד השקעות הון.

 

תלוי ברצינות ההתייעלות

 

משמעות הדבר היא כי החברה תוכל לקבל שיעורי מס של 9% במפעלים שבפריפריה ו־16% במפעלים שבמרכז (לעומת מס חברות שעומד על 25%). מי שאמור כעת לבחון את הסוגיה באוצר הוא מנכ"ל המשרד שי באב"ד, לצד רשות החברות, אגף תקציבים, רשות המסים ומשרד הכלכלה. בשלב זה התקיימה רק פגישה אחת בנושא וטרם התקבלו החלטות, אולם גורמים באוצר הביעו נכונות להחזיר את החברה למסלול הטבות המס.

 

כדי לזכות בהטבות המס על חברה לייצא יותר מ־25% מהפעילות שלה. אולם ב־2011 הוחלט כי מכיוון שהחוק נועד להשאיר בארץ חברות גדולות ולמשוך אליה חברות נוספות, אין כל היגיון להעניק הטבות מס לחברות ממשלתיות שבלאו הכי יישארו בארץ. 

 צילום: עמית שעל

 

אם ישונה שוב החוק גם רפאל תזכה להטבות המס האלו, אולם יתר החברות הממשלתיות מתרכזות בפעילות בארץ ולכן השינוי לא ישפיע עליהן. תחת אותו תיקון חוק הוחלט גם להוציא את כיל, אחת השיאניות בקבלת הטבות עד אז, ממסלול הטבות המס, מכיוון שזו מנצלת משאבי טבע כדי להפיק רווחים, ואת משאבי הטבע האלה - ים המלח - היא לא תוכל לקחת למדינה אחרת. בשנה החולפת, סביב אישור המלצות ששינסקי 2 שהסדירו את מיסוי משאבי הטבע, ביקשה כיל שוב ושוב לחזור ולקבל הטבות מס, אולם באוצר מציינים כי זה כלל לא על הפרק.

 

בתרחיש האידיאלי, אין כל בעיה להעניק הטבות מס לחברות הממשלתיות, שכן הטבות אלו יגדילו את הרווחים שלהן, שיגיעו כדיבידנדים לתקציב המדינה וכך הכסף שנחסך כמס מגיע כדיבידנד. אולם זה תרחיש אידיאלי בלבד, שכן ב־2015 למשל הרווח הנקי של החברה עמד על 8 מיליון דולר בלבד וב־2014 על 27 מיליון דולר. באוצר חוששים כי מה שהיה הוא שיהיה, והטבות המס יגיעו בסופו של דבר רק לעובדים ולא לכלל הציבור דרך התנהלות לא תקינה של ההנהלה וועד העובדים. לפיכך בחינת מתן הטבות המס תלויה במידה רבה ברצינות של תוכנית ההתייעלות של החברה. רעיון נוסף שבוחנים באוצר הוא מתן הלוואה לתעשייה האווירית כדי לממן את עלות הפיטורים.

 

לאחר העימות בין ההנהלה לעובדים בחודשים האחרונים בעניין תוכנית ההתייעלות, דיווחה תע"א בדו"ח הכספי שלה שפורסם ביום חמישי כי הנהלת החברה וארגון העובדים הגיעו להסכמות עקרוניות שיהוו בסיס לקראת משא ומתן לחתימת הסכם קיבוצי.

 

אהוד נוף, יו"ר ועד העובדים, דיווח על ההסכם שבמסגרתו מביעים העובדים נכונות להירתם למאמץ להבראת החברה. במסגרת ההסכם, שכפוף לאישור הדירקטוריון, יפוטרו עד 800 עובדים בלוח זמנים שיקבע בהמשך. בחברה מועסקים כ־15 אלף עובדים, כאשר בשנת 2015 כ־113 עובדים יצאו לפרישה מוקדמת.

 

בלי הורדת שכר

 

עוד סוכם כי כל חברות הייעוץ והיועצים למיניהם יצומצמו ותצומצם עד לכדי מחצית כמות הסמנכ"לים בחברה. נוסף על כך תיבחן מחדש שאלת המשלחות לחו"ל, יוגברו מאמצי השיווק ויחוזק תקציב המו"פ, העובדים יפוטרו לפי מידת תרומתם ולא לפי רמת שכרם ולא תהיה הורדת שכר לעובדים - אך אלה מצדם יוותרו על תוספת השכר שנקבעה לאחרונה למגזר הציבורי למשך שלוש שנים, למעט תוספת הפנסיה.

 

בתוך כך, מדו"חות התעשייה האווירית עולה כי החברה סיימה את 2015 עם מכירות בהיקף של 3.7 מיליארד דולר, לעומת 3.82 מיליארד דולר בשנת 2014 - ירידה של 3%. בשורה התחתונה הציגה החברה ירידה חדה של 67% ברווח הנקי. שיעור הרווח הנקי מהמכירות עמד בשנת הדו"ח על 0.2% בלבד, לעומת 0.7% ב־2014.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x