$
דעות

נאמני מגה כשלו. יש להדיחם

במקום לפעול למכירת הרשת לטובת כל בעלי העניין, נאחזים נאמני מגה בתסריטים לא מציאותיים. בכל יום שעובר הרשת, שמנוהלת בידי גורמים שאינם מומחים בתחום, לא מבססת את עצמה וקופת המזומנים הולכת ואוזלת

נורית קדוש 07:2523.03.16
חודשיים לאחר שעברה רשת מגה להקפאת הליכים ולמרות הצהרות חוזרת על כך שימכרו את הרשת לפני חג הפסח, חזרו בהם נאמני הרשת והחליטו להמשיך ולהפעילה תחת הקפאת הליכים. זו רק עוד נקודה על ציר הזמן בסאגה של מכירת מגה שיש לה שורה תחתונה אחת - הנאמנים צריכים לפנות את מקומם כיוון שכשלו. במקום למקסם את מכירת הרשת לטובת כל בעלי העניין שלה: הספקים, העובדים והלקוחות הם עסוקים בלייצר כותרות ושכר טרחה לעצמם. כעת הם גם מבקשים להפוך למנהלי רשת קמעונאית עד שימצאו רוכש שיציע סכום גבוה יותר, אלא שכלל לא ברור שיש רוכש כזה בנמצא ובינתיים עם כל יום שעובר הרשת שמנווטת בידי גורמים לא מקצועיים לא מצליחה לבסס עצמה כגורם מרכזי בענף קמעונאות המזון.

 

הפעלת הרשת תחת הקפאת ההליכים כרוכה בהפסד של כ־13 מיליון שקל בחודש, הצפויים להצטבר לאור דחיית המועד למכירתה לכ־50 מיליון שקל עד לאחר חג הפסח, מחצית מקופת המזומנים שהשאירה אלון רבוע כחול לשימוש מגה. 

נאמני מגה רו"ח גבי טרבלסי עו"ד אהוד גינדס ועו"ד אמיר בר טוב. יש להם את כל הזמן שבעולם נאמני מגה רו"ח גבי טרבלסי עו"ד אהוד גינדס ועו"ד אמיר בר טוב. יש להם את כל הזמן שבעולם צילום: עמית שעל

 

קשה לקבל בהבנה את ההחלטה לדחות את ההצעות שהוגשו על הסף, מבלי לקיים בין המציעים התמחרות כמקובל, כשבאופק, לא מסתמנים קונים נוספים.

על גובה ההפסד החודשי ניתן ללמוד גם מהדו"ח הראשון שהגישו הנאמנים לבית המשפט, בו ציינו כי החודש הראשון של הקפאת ההליכים במגה יסתכם בהפסד תפעולי של 15 מיליון שקל. זאת בעוד העריכו כי עד לסוף אותו חודש, יעלו המכירות השבועיות לכ־50 מיליון שקל, יעד אשר על פי גורמים בכירים במגה טרם השיגו.

 

מרוויחים מהעיכוב

 

הנאמנים אמנם דוחים מכל וכל טענות לפיהן הם מושכים זמן בכדי לשפר את התמורה שיקבלו על הפעלת הרשת אלא שגם על רקע ההכחשה הזו חשוב לזכור שבכל מקרה הם בעלי עניין כיוון ששכר הטרחה של הנאמנים צפוי לגדול משמעותית מהארכת תקופת ההקפאה.

 

שכרם של הנאמנים מחושב מאחוזים שהתקבלו בקופה. לגבי 463 אלף השקלים הראשונים שהתקבלו – יקבל בעל התפקיד 5%, לגבי 960 אלף נוספים יקבל 4%, על 1.9 מיליון שקל נוספים – 3% וכך הלאה. נוסף על השכר הזה, רשאי בית המשפט לקבוע לבעל תפקיד שכר ניהול מיוחד שישולם מן הרווח שהופק בתקופה שעבורה הוא שולם.

כלומר, לפי התקנות, ככל שתקופת ההקפאה מתארכת, כך שכרם של הנאמנים עולה. בנוסף, מחזורי המכירות של רשתות שיווק עולים משמעותית בתקופת החגים ושכר הטרחה על ההפעלה צפוי להיות גבוה יותר מהפעלת הרשת על ידם בפסח.

 

 

סאגה של דחיות

 

את המכרז למכירת מגה, פרסמו נאמני הרשת כבר בשבוע הראשון של חודש פברואר. מאז, ולמרות שחלף חודש וחצי, לא הצליחו הנאמנים למצוא יותר מקונה רציני אחד שעמד בכל תנאי המכרז שחייבו הצעה לרכוש את הרשת כמקשה אחת, לצד ערבות בנקאית בגובה 40 מיליון שקל. גם כשהעניקו הנאמנים הקלות למתעניינים, כשבוע לאחר פרסום המכרז ואיפשרו מתווה רכישה בתשלומים שייפרסו לאורך שלוש שנים, הקונים לא נהרו למשרדי מגה. כבר עם פרסום המתווה המקל, הבינו הנאמנים שקל זה לא יהיה והעסקה שהם מציעים, נראית זוהרת רק מרחוק.

 

משהבינו הנאמנים כי אין בכוונת רוכשי המכרז להגיש הצעות לרכישת הרשת, הם זימנו פגישה במשרדו של אבי ניסנקורן יו"ר ההסתדרות בנסיון לשכנע את העובדים לותר על ההסכם הקיבוצי והותק שלהם. הנאמנים טענו במהלך הפגישה כי הקונים הפוטנציאליים חוששים מרכישת הרשת בשל תנאי העסקה של העובדים ועלולים שלא להגיש כלל הצעות לרכישתה. העובדים ראו באמירה זאת איום לפיו אם לא יענו לדרישה, הנאמנים יפרסמו מתווה למכירת הרשת בחלקים, דבר שיפגע בהם עוד יותר וסירבו לנסיון הנאמנים לנהל עימם מו"מ ודרשו לנהלו רק מול הגורם שיגיש הצעה לרכישת הרשת.

 

למכור בחתיכות

 

למרות המהמורות שנתקלו בהן בדרכם, סירבו הנאמנים מהרגע הראשון לבחון אפשרות למכירת הרשת בחלקים. איתות משר האוצר משה כחלון, ידידו של רמי לוי, לפיו עליהם לעשות הכל בכדי למכור את הרשת כמקשה אחת, היווה ככל הנראה אבן דרך לנאמנים. זאת למרות שמדובר במהלך שהוא בניגוד לטובת כל בעלי העניין במגה, למעט העובדים. מכירה בחלקים תאפשר לשחקנים רבים בענף לצמוח בצורה מידתית ותמנע יצירת שני שחקנים מרכזיים השולטים ביד רמה בשוק. מלבד הצרכנים שירוויחו מהגברת התחרותיות, גם הספקים והבנקים צפויים ליהנות, שכן נסיון העבר מוכיח שמכירה בחלקים מניבה תמורה גבוהה יותר מאשר ביחידה אחת. אביגדור קפלן יו"ר מגה לפני קריסתה עמד למכור לרמי לוי את 52 סניפי יו בכ־80 מיליון שקל, בעוד מכירתה בחלקים הניבה לו כ־120 מיליון שקל. נאמני מגה סירבו להתייחס לגובה ההפסד החודשי הנגרם מהפעלת הרשת ומסרו: "אנו נמצאים בתוואי מכירות שבועי של כ-50 מיליון שקל בשבוע. זה מתכנס ליעדי תכנית ההפעלה. דו"ח מסודר יוגש לבית המשפט לאחר השלמת הכנתו".

 

רמי לוי מסר: ״אנו מאוכזבים מאופן ההתנהלות וניהול המכרז ע"י הנאמנים שבחוסר מקצועיות והוגנות 'שברו את הכלים' ושינו את הכללים שהם קבעו. בכירים ברבוע כחול ובמגה מסרו לנו שהם תמהים ולא מבינים מהלך הנאמנים״.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x