$
דעות

זווית חדה: פיצה, פסטה וחינוך פיננסי

פרופ' אלזה פורנרו, מומחית לפנסיה ושרת העבודה לשעבר באיטליה, קוראת לישראל להנהיג שוויון בגיל הפרישה, משוכנעת שיש לחלק מחדש את העושר כך ש"הפנסיה תתמוך בעניים ולא להפך", ומזהירה מהתנערות מאחריות על הצרכנים בשם תחרות באשראי

אתי אפללו 10:1729.02.16

1. הפוסלת במומה פוסלת

 

"מי מכם לא קיבל סמס עם הצעה להלוואה?", שאלה לאחרונה נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, ובכך חשפה למעשה את כישלונו הגדול של הגוף שבראשו היא עומדת. פלוג ניסתה לומר בכך שכל הסערה המתחוללת בימים האחרונים סביב ועדת שטרום להגברת התחרותיות בבנקים מיותרת, שכן למעשה אין בעיית תחרות באשראי במגזר הצרכני. היא גם שידרה אזהרה בדבריה, בטענתה כי יש די אשראי: שיעור ההלוואות לכל מטרה כאן גבוה מספיק, ואין צורך בתחרות שתגביר את היצע האשראי, שהרי הרבה אשראי מוביל למינוף גבוה, וכולנו זוכרים איך זה נגמר ב־2008. זו אמורה להיות במשתמע הסיבה מדוע לא כדאי שגופים נוספים ייכנסו לתחרות בתחום האשראי הצרכני.

 

כל הדברים שלה נכונים, אבל הכשל הבסיסי בטענתה הוא שמי שמשתולל בהצעות אשראי ומרעיד את המערכת הם הבנקים עצמם. הרי אלה הבנקים, או חברות האשראי שבבעלות הבנקים, ששולחים את המסרונים עם ההצעות להלוואות בתנאים מפתים. אם הנגידה חוששת מיותר מדי אשראי, היא יכולה להשקיע יותר בריסון הבנקים.

פלוג צודקת בכך שאין בעיה עם ההיצע של האשראי, אבל היא שוכחת שכן יש בעיה עם מחירו, בעיה שתחרות יכולה לפתור. הבנקים באמת מציעים אשראי לכל דכפין היום, אבל כניסת גופים חדשים היא שתיתן לצרכנים אפשרות להתמקח ולהשיג ריביות הרבה יותר אטרקטיביות.

 

פורנרו. מחפשת איך להגביר את הבנת החוסך בתחום הפנסיוני פורנרו. מחפשת איך להגביר את הבנת החוסך בתחום הפנסיוני צילום: בלומברג

 

2. לא להגביל, אבל גם לא לזרוק למים

 

הדאגות של פלוג ליציבות הלווים, שבתורם ישפיעו כמובן על יציבות המערכת הבנקאית, לא מגיעות בחלל הריק. על רקע התקדמות הוועדה להגברת התחרותיות בבנקים נשמעים יותר ויותר קולות שקוראים להגן על הלווים מפני עצמם ולהגביל או למתן רפורמות שיבטיחו שפע של אשראי לצרכנים. זאת מתוך הנחה כי הם לא יידעו לבצע בחירות מושכלות וימנפו את עצמם לדעת. מי שמסכימה חלקית עם המסקנה, אך לא עם הפתרון, היא פרופסור אלזה פורנרו, מומחית לפנסיה ולאוריינות פיננסית. פורנרו כיהנה כשרת העבודה של איטליה בין 2011 ל־2013, במסגרת ממשלת החירום שהוקמה במדינה. "אסור להגביל את היצע האשראי, זו גישה לא נכונה", היא אומרת בראיון ל"כלכליסט" ומסייגת: "אבל מצד שני אסור לזרוק את הצרכנים למים ולהתנער מכל אחריות כלפיהם, כי הם אכן יעשו בחירות שגויות".

 

מה בעצם יהיה תפקידה של המדינה במצב שבו שוק האשראי פתוח לתחרות?

"המדינה צריכה להכווין את הצרכנים לפתרונות שלא יכניסו אותם לבעיות. היא צריכה לראות ולוודא שהם מבינים לגמרי את ההשפעות של הבחירות שלהם ואת הסכנות שבהם. והיא צריכה כמובן לפקח על הגופים שנותנים את האשראי ולנטר אותם".

 

 

יש ויכוח גדול בישראל סביב פתיחת האפשרות למתן הלוואות מתוך החיסכון לפנסיה.

"לדעתי צריכים לאפשר את זה, אבל עם מגבלות ברורות ונוקשות מאוד על ההחזר, כדי להקטין את ההסתברות שבעצם ההלוואה תפחית את החיסכון בעתיד".

 

כולם מדברים על הצורך בחינוך פיננסי, את חושבת שזה באמת יהיה אפקטיבי? אנשים לא ייקחו הלוואות זולות שנותנים להם?

"היום החינוך הפיננסי מיועד להפוך אנשים למומחים פיננסים, אך זאת לא אמורה להיות מטרתו של החינוך הפיננסי. חינוך פיננסי לטעמי צריך להיות כזה שימנע מאנשים לעשות טעויות קריטיות לאורך חייהם. הוא צריך להיות מוכוון להבנת התוצאות של המעשים והבחירות בבחירות הפיננסיות ובהתנהלות בחסכונות.

 

"לטעמי, חינוך פיננסי צריך להופיע כחלק משיעורי האזרחות. היום גם אזרחים שהולכים לקלפי צריכים לדעת מי מהמפלגות מציעה להם עתיד כלכלי נכון יותר, ואם המדינה במשבר, הם צריכים לדעת איזו אלטרנטיבה שמוצעת על ידי השלטון מתאימה להם יותר".

 

3. אסור להעמיס על הבאים בתור

 

כמומחית לפנסיה, פורנרו נקראה כאמור לשמש שרת העבודה בממשלת החירום (ממשלת הטכנוקרטים שהוקמה מאנשי מקצוע, בראשות מריו מונטי) שהוקמה באיטליה והובילה רפורמה מקיפה במערכת הפנסיה של המדינה. השבוע היא תגיע לארץ לכנס אוריינות פיננסית של אוניברסיטת בן־גוריון, ובין היתר תרצה על אחד הנושאים שהיא חוקרת — הגברת הבנת החוסך את התחום הפנסיוני.

 

"אני לא פוליטיקאית", היא מבהירה בשיחה. "כאשר ביצענו שינויים גם במודל הפנסיוני וגם בשוק העבודה באיטליה, הבנו שאנשים לא מבינים כלל את המשמעות של השינויים — הם לא מבינים למה הם נעשים ואיך זה משפיע עליהם. אם אנשים יבינו את המודלים הללו, הם פחות יתנגדו לשינויים. הרי עושים שינויים בפנסיה, זה בדרך כלל כרוך בכיווץ קצבת הפרישה או העלאת גיל הפרישה. זה אף פעם לא כרוך בהקלה בתנאים או בחלוקת קצבאות נדיבות יותר".

 

הבעיה לדעתי בהבנת המודלים הפנסיוניים היא שהם מלאים חוסר ודאות, ואין ספרות פיננסית שיכולה לסדר את זה.

"כן, היום יש יותר חוסר ודאות ויותר תנודתיות בגלל ההשקעה בשווקים, אבל עדיין יש מה לעשות.

 

קודם כל, אנשים צריכים להבין שפוליטיקאים לא עושים להם טובה שהם נותנים להם פנסיה. אני מדברת על הרובד הראשון של הפנסיה הציבורית (מקביל לקצבת זקנה — א"א). אנשים מפרישים לזה בכל ימי חייהם, וזה מקנה להם זכאות לקבל קצבה. כמה? בגלל שהרובד הזה לא מושקע בשוק ההון, נכון להצמיד את הכסף הזה לצמיחה בתמ"ג של המדינה. נוסף על כך, האנשים צריכים להבין שיש חוזה בין־דורי בין אנשים. שהמבוגרים לא יהיו בעוני, אבל שיהיה ברור שמישהו משלם בעתיד על כל קצבה שהם לוקחים, אם היא נלקחת ביתר והופכת את המערכת ללא יציבה".

 

משרד האוצר הישראלי היה צריך להחליט לאחרונה האם לקצץ בפנסיות של מבוגרים בגלל גירעון שנוצר עקב הריבית הנמוכה, או אם לגלגל זאת על החוסכים הצעירים ולהתמודד עם ההשפעות בעתיד. מה דעתך?

"צריך להגן על הפנסיונרים, אבל אסור להעמיס על הבאים בתור. קביעת מדיניות בתחום הפנסיה צריכה ליצור מערכת קונסיסטנטית ויציבה לטווח רחוק, ואז אנשים גם יבינו אותה יותר. מערכת פנסיה ציבורית (בישראל הכוונה לקצבת הזיקנה — א"א), צריכה לשרת גם יציבות חברתית, ולא רק כלכלית. כלומר, צריכים לחלק מחדש את העושר כך שמערכת הפנסיה תתמוך בעניים, ולא להפך".

 

החוסכים הצעירים ייאלצו להתמודד עם הרבה אתגרים בעתיד, כמו הריבית הנמוכה והתארכות תוחלת החיים.

"האתגר העיקרי של החוסכים הצעירים הוא בגלל שוק העבודה — חוסר היציבות בו, החלפת העבודה התכופה והשכר הנמוך. זאת בעיה, ואת זה צריכים לתקן".

למי יש אינטרס לתקן את זה? אם העובד מרוויח פחות, הבוס שלו מרוויח יותר.

 

"זה נכון, אבל צריך להפחית חסמי כניסה למקצועות מסוימים, בעיקר חסמים שהורמו על ידי איגודים מקצועיים כדי להגן על העובדים שכבר נמצאים במקום העבודה ומקשים על הצעירים או המוחלשים להיכנס אליו. נוסף על כך, צריך להמשיך הכשרות מקצועיות לכל אורך חיי התעסוקה".

 

 

4. לא מתקנים את שוק העבודה דרך הפנסיה

 

בישראל יש כרגע ויכוח בנוגע להעלאת גיל הפרישה לנשים והשוואתו לגברים. מה עמדתך?

"במסגרת הרפורמה בפנסיה שעשינו באיטליה העלינו את גיל הפרישה, והשווינו אותו כמובן בין גברים לנשים. בית הדין האירופי קבע שזה לא חוקתי להפלות בגיל הפרישה בין הגברים לנשים".

 

יש עבודות לאנשים מבוגרים?

"זו בעיה, אבל את זה צריך לתקן דרך שוק העבודה. ולעבוד על יצירת אלטרנטיבות לאנשים מבוגרים. אי אפשר לתקן את חוסר היעילות בשוק העבודה דרך מערכת הפנסיה".

 

ומי שבכל זאת לא מוצא עבודה בגיל מבוגר?

"באיטליה בנינו מנגנון ליציאה לפנסיה לפני גיל הפרישה, עם הפחתה של 2% על כל שנה של הקדמה. הקנס הזה יעלה עם השנים, כי הסכום נמוך מדי וגורם לחוסר יציבות של המערכת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x