$
בארץ

חברי ועדת הכספים הפילו את הצעת החוק של כחלון להטלת מס שבח על יורשי דירות

חברי הכנסת מהקואליציה והאופוזיציה הביעו התנגדות נחרצת להצעה לפיה יורשים יידרשו לשלם מס אם לא מכרו את הדירה שירשו בתוך שנתיים; ח"כ רחל עזריה ממפלגתו של כחלון: "המהלך עשוי לגרום למתח רב בין בני משפחה"; ח"כ מיקי רוזנטל: "כחלון במצוקה. המהלך נועד להוריד את המחירים בטווח הקצר בלבד על חשבון הציבור"

עמרי מילמן 13:1916.02.16

ועדת הכספים הפילה את הצעת החוק של כחלון שמטרתה להטיל מס שבח על יורשי דירה. בדיון שהתקיים היום (ג') בוועדה התנגדו חברי הכנסת מהאופוזיציה והקואליציה להצעת החוק של שר האוצר, משה כחלון לפיה יקוצרו תקופות ההמתנה של משפרי דיור ויורשי דירות.

 

מדובר בהצעות חוק שיצאו מחוק ההסדרים, אך במשרד האוצר מבקשים כעת לקדם אותן בשנית. הצעת החוק לפיה יורשי דירות יידרשו לשלם מס שבח אם לא מכרו את הדירה אותה ירשו תוך שנתיים ירדה מסדר היום כאשר יו"ר הועדה, ח"כ משה גפני, אמר: "אם אני מעלה את זה להצבעה לא תהיה אצבע אחת שתתמוך בוועדה". גפני הודיע כי למרות שההצעה עברה בוועדת השרים בכנסת התנגדו לה מהרגע הראשון ויו"ר הכנסת הוציא אותה מחוק ההסדרים האחרון.

 

אפילו ח"כ רחל עזריה ממפלגתו של שר האוצר, כולנו, התנגדה להצעה: "כידוע, ענייני ירושה עלולים לגרום למתח בין בני משפחה שלעתים לוקח זמן לפתור. לפיכך, קיצור תקופת הפטור ממס שבח אינה הוגנת כלפי היורשים כיוון שמכבידה עוד יותר על המורכבות שקיימת פעמים רבות ממילא", אמרה.

 

המהלך השני שמנסה האוצר לקדם נוגע למשפרי הדיור. כיום מס הרכישה הנמוך של בעלי דירה יחידה נשמר רק כל עוד משפר הדיור מכר את הדירה בתוך שנתיים, אך כעת מעוניינים באוצר לקצר את תקופה זו לשנה אחת בלבד. בנוסף, פטור ממס שבח שניתן היום לבעלי דירה יחידה (ונשמר גם למשפרי דיור) ניתן כל עוד הדירה הראשונה נמכרת במסגרת זמן של שנה וחצי. באוצר מבקשים לקצר גם את תקופת הפטור הזה לשנה בלבד.

ח"כ מיקי לוי. "למה מצליפים בגב האזרחים?" ח"כ מיקי לוי. "למה מצליפים בגב האזרחים?" צילום: עומר מסינגר

 

מהלך זה זכה גם הוא להתנגדות עזה מצד חברי הוועדה. ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) הטיח בפקידי האוצר כי "יש מקומות שאנשים לא מצליחים למכור את הדירה שלהם. מה הרעות הזו? מה ההצלפה בגבם של אזרחי מדינת ישראל?".

 

ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) טען כי "המהלך של קיצור זמן המכירה לא יגדיל את היצע הדירות בזמן מתמשך, אלא בזמן נתון, בשנה הראשונה. למה צריך את זה בשנה הראשונה? כי השר כחלון במצוקה: הוא הבטיח שמחירי הדירות יירדו, והם לא יורדים כמו שהוא ציפה, הם עולים. המהלך הזה נועד להוריד את מחירי הדיור מיד, על חשבון הציבור הישראלי ועל חשבון הגמישות שלו למכור דירה. אין לו שום היגיון כלכלי, הוא לא יוזיל מחירי דירות מעבר לשנה הזו. בסוף תצאו עם בוכטה של כסף, זה ממש חצוף".

 

רוזנטל. "אין למהלך הזה שום היגיון כלכלי" רוזנטל. "אין למהלך הזה שום היגיון כלכלי" צילום: עומר מסינגר

 

מלבד חברי הכנסת מהקואליציה והאופוזיציה גם נציגי הלשכות המקצועיות תקפו את משרד האוצר על ההצעה. כך למשל עו"ד יוסי אלישע, ממשרד ליפא מאיר ושות' ויו"ר משותף בפורום המסים של לשכת עורכי הדין טען כי "האוצר נסמך על נתונים עד 2014, בשנתיים האחרונות עלה משמעותית מס רכישה ובוטל הפטור ממס שבח על דירת מגורים, זה לא אותם תמריצים שיש היום. משפרי הדיור יהפכו למחוסרי דיור, לכן המצב היום, שהוא מדורג, שאדם יודע שאחרי 18 חודשים יש לו 'קנס' ראשון של מס שבח, ולאחר מכן מס ירושה זה לא סביר לקצר את התקופה לאור המס הגבוה הצפוי. היום יש מקרים טרגיים, מה יקרה אם יעבור החוק?".

  

גם נציג לשכת רואי החשבון, ג'ק בלנגה, טען כי מדובר במהלך בעייתי והציע חלופה שדווקא תגדיל, באישור מנהל רשות המסים, את תקופת ההמתנה.

 

 

מנגד, ערן ניצן, סגן הממונה על התקציבים באוצר השיב לוועדה כי, "אתם משכנעים את עצמכם שזה ייתן דחיפה רק לשנה - להיפך, זה יגדיל את ההיצע באלפי דירות. אדם שרוכש דירה לפני שמכר את הדירה שלו, זה אוכלוסיות יותר חזקות, שמרשות לעצמן לרכוש לפני מכירה".

 

ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) הוסיף כי: "שר האוצר פיזר כספים בצורה סקטוריאלית לכל עבר והקופה התרוקנה. בנק ישראל בעצמו פירסם לפני שבועיים בסקירה שלו שהגירעון האמיתי גבוה יותר ועומד על 3.4%. זו האמת המרה. לכן, מטרת החוק הזה היא להגדיל את הכנסות הממשלה ותו לא. מדובר בהעלאת מיסים פראקסלאנס בתחפושת של טיפול במשבר הדיור ואנחנו לא ניתן לחוק הרע הזה לעבור".

 

בסופו של דבר החליט יו"ר הוועדה גפני שלא להכריע בסוגיה והודיע כי יקיים על כך דיון בהמשך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x