$
מחפשי עבודה

הפיל שבחדר: איך לדבר על כסף בראיון עבודה

לפני שאתם מעלים את נושא השכר ודאו שהמעסיק באמת מעוניין בכם, התכוננו לאפשרות שתישאלו כמה אתם מרוויחים והכינו מראש סף מינימלי שממנו לא תהיו מוכנים לרדת

שירות כלכליסט 13:2209.02.16

השיחה על נושא המשכורת במהלך ראיון עבודה יכולה הרבה פעמים להיות מביכה. נראה שאף פעם אין זמן טוב להעלות את הנושא. "אתם לא רוצים לחכות יותר מדי זמן, אך בטח שלא רוצים להעלות את הנושא מוקדם מדי ולעצבן את מנהל הגיוס", אומרת לין טיילור, קואצ'רית ומומחית למקומות עבודה.

 

"מעסיקים פוטנציאלים לא קופצים על ההזדמנות לחשוף את טווח השכר שהם מציעים מכיוון שהם לרוב מעדיפים להשאיר את האופציות שלהם פתוחות. אם הם מיד יפלטו שהשכר השנתי לתפקיד נע בין 80-100 אלף דולר לשנה, הם יודעים שהמרואיין לא יבחר להרוויח 80 אלף דולר", היא מסבירה. אם כך, כיצד קובעים מהו התזמון לשאלות על כסף? "אין חוקים, רק נסיבות משתנות", מסכמת טיילור.

 

באתר ביזנס אינסיידר פרסמו כמה כמה עצות שיעזרו לקבוע מתי וכיצד להעלות את נושא השכר:

 

בררו קודם אם המעסיק באמת מעוניין בכם

לפני שמעלים את נושא הכסף, נסו קודם להבין עד כמה, אם בכלל, המעסיק מעוניין בכם. "הקדישו תשומת לב רבה לאורך ולאיכות של המיילים הראשונים ושיחת הסינון בטלפון", ממליצה טיילור. "שאלו את עצמכם: "כמה זמן ארכה השיחה הראשונית? האם היו גם רגעי צחוק? האם המייל מהמעסיק חשף התלהבות?"

 

אם אתם בטוחים שלא הייתה שום כימיה ואינכם צפויים לקבל הצעת עבודה, ותרו על דיון השכר.

 

קחו בחשבון את כמות הניסיון שלכם: אם אתם חדשים יחסית בשוק העבודה, יש לקחת זאת גם בחשבון, מדגישה טיילור. "בשלב הזה בקריירה שלכם נהוג יותר להמתין עם שיחת השכר לעומת מנהל עם ניסיון של 5 או עשר שנים".

 

הבינו את הסיכונים הנלווים להעלאת הנושא מוקדם מדי

אין זה סוד שכסף הא נושא חשוב למרבית האנשים, אך אינכם רוצים שמנהל הגיוס יחשוב שזה הדבר היחיד שמניע אתכם. אם תעלו את הנושא מוקדם מדי תעבירו את המסר הלא נכון. לכן, אם אתם באמת רוצים את התפקיד ויודעים שתיקחו אותו בלי קשר לגובה השכר, ייתכן ועדיף לא להעלות את הנושא עד לסוף התהליך.

 

הקשיבו לתחושת הבטן שלכם

מועמדים לעבודה לפעמים נהיים זהירים מדי ומחכים עד שהחברה תבצע את המהלך הראשון. "אם ההמתנה לחלק החשוב הזה בפאזל משגעת אתכם, אז פשוט הקשיבו לתחושת הבטן ותשאלו", אומרת טיילור. "זה מאד מאכזב כשנלהבים מתפקיד ומגלים בדקה ה-90 שהשכר שמציעים מקביל למשכורת שלכם מלפני חמש שנים".

לפני שאתם מעלים את נושא השכר, וודאו שהמעסיק באמת מעוניין בכם לפני שאתם מעלים את נושא השכר, וודאו שהמעסיק באמת מעוניין בכם צילום: שאטרסטוק

 

המתינו עד שהם יתחילו "למכור" לכם את העבודה

יש שלב בהליך שפתאום מרגישים שהתמונה התהפכה: אתם כבר לא צריכים למכור את הכישורים שלכם, אלא המעסיק מנסה למכור לכם את התפקיד. כשזה קורה, זה אומר שיש לכם אור ירוק להעלות את הנושא.

 

הכנת השטח: אין "רגע קסום" שבו אפשר להעלות את נושא השכר, ולכן רצוי להכין את השטח, למשל על ידי השאלה "האם אתה האדם המתאים לדון איתו על השכר?" אם התשובה היא כן המשיכו ושאלו: "האם זה זמן טוב לשוחח על כך?" כך תנטרלו חלק מהמבוכה הנלווית לשאלה הישירה "כמה אתם משלמים?".

 

הסכימו לקבל תשובה מעורפלת

גם אם חשתם שהשאלה התאימה לשיחה, לא בטוח שתקבלו תשובה ישירה. לכן מומלץ לשמור על סבלנות, ייתכן והמראיין זקוק ליותר זמן ללמוד להכיר אתכם לפני שיהיה מוכן לחשוף את המידע.

 

התכוננו לאפשרות שהשאלה תוחזר אליכם

אם תשאלו על השכר או טווח השכר, היו מוכנים לאפשרות שהשאלה תחזור אליכם בדמות ציפיות שכר, או כמה אתם מרוויחים כעת. החליטו מראש מה אתם מתכוונים לענות על השאלות הללו. תשובה הכוללת הרבה "אהה" ככל הנראה לא תטיב עמכם. "אם אתם נשאלים על המשכורת הנוכחית, נסו קודם להגיד טווח", מציעה טיילור. "נסו לא להכניס עצמכם לפינה. תוכלו להתחמק בנימוס על ידי כך שתאמרו שאתם יותר מתעניינים בהזדמנות מאשר בשכר עצמו".

 

הכינו מראש סף מינימלי

קבעו מראש ביניכם לבין עצמכם מהו הסכום המינימלי שתסכימו לקבל. "תפחיתו את הסיכויים לשיחות מביכות אם תדעו מראש כמה אתם רוצים ותדבקו בכך", מדגישה טיילור. "רצוי כמובן להכין שיעורי בית ולעבור באתרי השוואת משכורות כמו Glassdoor, כדי לדעת מה סכום ריאלי".

 

 

היו מוכנים לשאת ולתת

מעבר לכך שתדעו מראש מהו הסכום המינימלי שתסכימו לעבוד עבורו, אתם צריכים גם להכין תכנית כיצד להשיג זאת. יש כמה שיטות שתוכלו להשתמש בהן, כמו הצעת טווח שכר שמתאים לכם, ומילים שרצוי להימנע מהן כמו "אני חושב" או "אני מצטער", שיעזרו לכם לשאת ולתת על השכר. הכנה מראש תקל על המצב, ותעזור לכם להתקרב לסכום שאתם רוצים.

 

הכסף חשוב, אבל אל תתקעו על זה

העלאת הנושא מוקדם מדי או לעיתים תכופות מדי, תעביר את המסר הלא נכון. התמקדו יותר בסיבות מדוע אתם מתלהבים מהמשרה המוצעת, ופחות על ההשפעה שתהיה לשכר על ההחלטה האם לקחת את העבודה. חשוב במיוחד לא לצאת באזהרות כמו "אם לא תוכלו לשלם לי 100 אלף דולר, אני לא אסכים להצעה", או "אני אסכים רק אם תתנו לי 100 אלף דולר". גם אם זה מה שאתם חושבים, אל תגידו את זה בקול רם.

 

שימו לב לתמרורי אזהרה

טיילור מציינת כי יש חברות שגוררות את השיחה על השכר במשך זמן רב כל כך שהן הופכות לא אמינות, או שהן שומרות על עמימות לגבי השכר שתוכלו להרוויח. אם יש לכם תחושה לא נעימה מהמתרחש, הקשיבו לאינסטינקטים שלכם והמשיכו בחיפוש אחר עבודה אחרת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x