$
בארץ

מינהל הכנסות המדינה: 54% כלל לא מגיעים לרף המס, 1% משתכר 500 אלף ש' בחודש

חלוקת העושר הבלתי שוויונית בישראל מתבטאת היטב בדו"ח מינהל הכנסות המדינה שמסכם את 2014. העשירונים העליונים גרים סביב תל אביב ונושאים ברוב נטל המס, בזמן ש־60% מהעובדים תורמים 10% מההכנסות בלבד

שאול אמסטרדמסקי 21:4207.02.16

המס מרוכז במרכז

מדינת תל אביב תורמת לעוגת המס 34% יותר מגודלה

בפעם הבאה שח"כ מיקי זוהר או פוליטיקאי אחר יספר ש״מדינת תל אביב אינה חלק מישראל״, כדאי להפנות אותו ללוח 18 בעמוד 30 של הדו"ח השנתי של מינהל הכנסות מדינה ל־2014, שפורסם היום. באותיות קידוש לבנה נכתב שם שהעובדים במחוז תל אביב הם אמנם 18.5% ממשלמי המס בישראל, אבל אחראים ל־25% מתשלומי מס הכנסה, כולל ביטוח לאומי ומס בריאות. במלים אחרות, התל־אביבים תורמים לעוגת ההכנסות ממס 34% יותר מגודלם היחסי באוכלוסיה.

 

העובדים במחוז יהודה ושומרון מהווים 3.1% ממשלמי המסים אבל תורמים כ־2.8% מהעוגה - 10% פחות מחלקם. זה נובע גם מהטבות מס, אבל גם מכיוון שההכנסה של התל־אביבים גבוהה יותר, ולכן שיעור המס השולי שלהם גבוה יותר. נכון, התל־אביבים לא תורמים את המס מיוזמתם, אבל לקרוא להם מנותקים ממדינת ישראל, יהיה סוג של ניתוק בפני עצמו.

 

הרוב לא משתתף

מחצית מהשכירים לא מגיעים לרף המס

הנתון הזה אמנם חוזר על עצמו כל שנה, אך צריך להתעכב עליו. יותר ממחצית מהעובדים השכירים לא משלמים מס הכנסה משום שהם לא מגיעים לרף המס. אין שום דרך לייפות את זה: זה לא בגלל שרף המס גבוה במיוחד, אלא משום שהשכר בישראל נמוך או שמצבם של העובדים ירוד. במדרגות המס התחתונות, יש אנשים שלא משלמים מס משום שהם זכאים לנקודות זיכוי על ילדים קטנים, מצב סוציו־אקונומי קשה במיוחד וקריטריונים סוציאלים נוספים.

 

הצד השני של המטבע הוא שעיקר נטל המס נופל על העשירון העליון. וכשמדובר על העשירון העליון של העובדים השכירים, לא מדובר באיזה עשירים מופלגים במיוחד. כל הייטקיסט ממוצע נמצא בעשירון העליון.

 

אנשי העשירון העליון אחראים ל־62% מהכנסות המדינה ממס הכנסה. התוצאה: עיקר הנטל על כתפיהם ולא כדאי להקל ראש בנטל הזה. מצד שני, המדינה זקוקה למסים האלה, ולכן כל הפחתת מסים לעשירון העליון מזעזעת בבת אחת את הכנסות המדינה ממסים.

 

תלוש של חצי מיליון

המאיון העליון משלם פי 16 ממשקלו באוכלוסייה

ואם כבר מדברים על העשיריון העליון, בואו נדבר על המאיון העליון, ה־1%. דו"ח מנהל הכנסות המדינה עושה אבחנה מוצדקת בין שכירים לעצמאים. המאיון העליון האמיתי הוא מקרב העצמאים, משום שהוא כולל גם את המנהלים הבכירים של החברות הגדולות במשק שרובם מוגדרים בתור חברה בע״מ משיקולי מס, וגם אלה שלא מחויבים בדיווח שנתי למס הכנסה כאילו היו חברה לכל דבר.

מנהל רשות המסים, משה אשר. כל שינוי במיסוי מערער את הכנסות המדינה מנהל רשות המסים, משה אשר. כל שינוי במיסוי מערער את הכנסות המדינה צילום: עומר מסינגר

 

המאיון העליון כולל 5,540 שכירים, שההכנסה החודשית הממוצעת שלהם ב־2014 (ברוטו) עמדה על סכום שומט לסתות של 456,428 שקלים בחודש. בכל חודש. כלומר, איש מאיון עליון ממוצע מכניס בשנה כ־5.4 מיליון שקל.

 

רוב רובו של הסכום הזה כלל אינו מעבודה. כפי שהראתה עבודה קודמת של החוקרת גלית בן נאים, רוב ההכנסות של אנשי המאיון או האלפיון העליון מקורן בהכנסות מהון כמו הכנסה מדיבינד מחברות בבעלותם, השכרת דירות, או ממסחר בניירות ערך. רק מיעוט מגיע מעבודה.

 

כך נראים הפערים במדינת ישראל, יותר ממחצית מהעובדים כלל לא מגיעים לרף המס, ואילו כ־5,500 אנשים מכניסים לכיסם יותר מ־5 מיליון שקל בשנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x