$
בארץ

יוגב ליועמ"ש: "לעצור החלטה שתביא להדחתי מרשות החברות"

ההחלטה שאמורה היתה להגיע בבוקר לממשלה מעבירה את סמכויות ההדחה של בכירים מוועדת טירקל - לנציבות שירות המדינה; ברקע: משבר האמון בין שר האוצר למנהל רשות החברות; כחלון: "הרשות לא מתפקדת"

גולן חזני ורוני זינגר 19:2406.02.16

הקרבות בצמרת משרד האוצר עולים מדרגה. ביום חמישי פנה אורי יוגב, מנהל רשות החברות, ליועץ המשפטי לממשלה ולמבקר המדינה בניסיון לעצור הצעה לשינוי הנהלים בדבר הדחה של בכירים בשירות הציבורי; לדבריו, ההצעה נועדה לסלול את הדרך להדחתו מהתפקיד. הצעת המחליטים היתה אמורה לעלות לאישור הממשלה מחר, אך היועמ"ש של נציבות שירות המדינה כתב חוות דעת שלא מאשרת אותה - ולכן היא נדחתה לפי שעה.

 

 

את ההחלטה מקדמים שר האוצר משה כחלון שמסוכסך עם יוגב, שרת המשפטים איילת שקד ורה"מ בנימין נתניהו, והיא נועדה לשנות את האופן שבו ניתן להדיח בכירים בשירות הציבורי.

 

כיום, לפי החלטת ממשלה מ-2008, סמכויות ההדחה מצויות בידי הוועדה למינויים בכירים בשירות הציבורי - ועדת טירקל, שתפקידה העיקרי הוא מינוי שבעה נושאי משרה בכירים. הוועדה רשאית להדיח רגולטור באמצע הקדנציה בעקבות בקשה מהשר הממונה ובמקרה של משבר אמון חריף בין השניים - בכפוף לשימוע.

 

במשרדי האוצר, המשפטים ורה"מ טוענים שיש לתקן את החלטת הממשלה מ-2008 ולהעביר את סמכויות ההדחה מוועדת טירקל - לוועדה שממנה את אותם בכירים בנציבות שירות המדינה. לשיטתם, לא ייתכן שהוועדה שתעסוק בהדחות אינה אותה ועדה שעוסקת במינוי המשרות האלה.

 

יש לציין כי אף שקיימת החלטת ממשלה בעניין זה, בסביב יו"ר הוועדה הנוכחית, השופט בדימוס יעקב טירקל, לא מכירים את ההוראה וממילא לא נאלצו עד כה לעשות בה שימוש - מאחר שהוועדה עסקה עד היום רק באישור מינויי הבכירים. 

 

משה כחלון משה כחלון צילום: אלכס קולומויסקי

 

אורי יוגב אורי יוגב צילום: נמרוד גליקמן

  

יוגב סבור כי השינוי המוצע נועד להוציא את הליך ההדחה מידי שופט בדימוס כדי לעשותו "קל" יותר; לדבריו, נציבות שירות המדינה עשויה להיתפס כגוף שניתן להשפיע עליו ביתר קלות לבצע הדחות מן הסוג הזה. לשיטת מנהל רשות החברות, מדובר בשינוי חוק שנתפר למידותיו אגב חוסר האמון השורר בינו ובין שר האוצר ולכן ביקש את התערבותם של מבקר המדינה והיועמ"ש. בשלב הזה ניסה יוגב לעצור את ההחלטה בטרם תעלה לממשלה, ולא פנה לקבל הגנת חושף שחיתויות ממבקר המדינה שתמנע את הדחתו. במשרד המשפטים, שם היו שותפים להחלטה, סבורים כי אין מניעה משפטית לאשר אותה מאחר שניסוח הסעיף הוא כללי ולא פרטני ליוגב. את האישור המשפטי צפוי לתת היועמ"ש הנכנס אביחי מנדלבליט.

 

בינתיים, ההחלטה מתעכבת בשל חוות דעת משפטית של נציבות שירות המדינה, שהיא דווקא הגוף שאמור לקבל את הסמכויות; ואולם לאחר שיבוצעו שינויים קלים ובתמיכת הנציב עצמו, משה דיין, ההחלטה צפויה להגיע בקרוב לשולחן הממשלה.

 

בסביבתו של שר האוצר טוענים שהוא אינו צפוי להשתמש בה כדי להדיח את יוגב בזמן הקרוב. הדחה של רגולטור בכיר אינה דבר שבשגרה. שני מקרים חריגים נרשמו בהקשר הזה בשנים האחרונות - הראשון של הממונה על ההגבלים דיויד גילה שפרש עקב חילוקי דעות חריפים עם הממשלה על מתווה הגז; והשני של יו"ר רשות החשמל אורית פרקש שהגוף שבראשו עמדה נסגר ונפתח מחדש במתכונת אחרת כדי להדיחה במסלול עוקף לוועדות המינויים.

 

הניסיון לשנות את הנהלים בא בזמן שכחלון מבקש להצר את צעדיו של יוגב על רקע משבר אמון חריף ביניהם; לפי שר האוצר, מוקד המחלוקת הוא חוסר שביעות רצונו מתפקוד רשות החברות, למשל בנוגע להליך ההפרטה של הדואר; כמו כן הוא מתח ביקורת קשה על המחסור בדירקטורים בחברות הממשלתיות.

 

כחלון התייחס הערב בערוץ 10 לפרשה, וחזר על דבריו מלפני שבועיים שלפיהם "רשות החברות לא מתפקדת - אין דירקטורים בחברות הממשלתיות". על השאלה האם הוא עושה את זה כדי לקדם מינויים פוליטיים אמר: "לי אין פריימריס, אין לי חברי מרכז. בינתיים, אני תומך בנבחרת הדירקטורים ומשאיר אותה עם שינויים".

 

עם זאת ברקע קיים מתח רב בין יוגב לשרי הממשלה על נבחרת הדירקטורים שהוקמה בקדנציה של שר האוצר הקודם יאיר לפיד; הנבחרת נועדה במקור להוציא את המינויים מידי השרים ובכך לעצור את הפוליטיזציה בתחום. ואולם בממשלה נשמעות טענות בדבר חוסר יכולת למנות אנשים בהם הם מעוניינים לתפקידים שונים.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x