$
בארץ

הרופאים הוותיקים יוצאים לפנסיה ואין להם מחליפים

דו"ח של משרד הבריאות משרטט עתיד עגום הצפוי למערכת הבריאות אם לא יהיו מספיק רופאים חדשים. בקרב האחיות המצב קשה עוד יותר

מיקי פלד 08:2828.01.16

מספר הרופאים בישראל ממשיך להידרדר. לפי נתוני משרד הבריאות לשנת 2014, הועסקו במערכת הבריאות 3.4 רופאים לכל 1,000 איש - מספר לא רחוק מזה של ממוצע מדינות ה־OECD שעמד על 3.2. עם זאת אוכלוסיית הרופאים מזדקנת,

 

כאשר יותר ויותר רופאים עוברים את גיל 65 ורופאים צעירים חדשים לא נכנסים בקצב גבוה מספיק לתוך בתי החולים והמרפאות. כך, מספר הרופאים עד גיל 65 ירד ל־3.09 לאלף איש לפני שנתיים, לעומת 3.11 בשנה לפני כן וירידה של 9% בעשור מאז 2005.

רופאים בהדסה (למצולמים אין קשר לכתבה) רופאים בהדסה (למצולמים אין קשר לכתבה) צילום: אלכס קולומויסקי

 

הבעיה היא שכיום רבע מהרופאים הם מעבר לגיל 65, כלומר אמורים לצאת לגמלאות בשנים הקרובות, ואין מספיק רופאים שיחליפו אותם. לכן שיעור הרופאים בישראל עשוי לרדת דרמטית בעתיד. רבים מהרופאים שרואים את הפנסיה מגיעה הם עולים שעלו לארץ ממדינות חבר העמים בשנות התשעים כרופאים מנוסים, השתלבו במערכת הבריאות בישראל, ומכיוון שמילאו את השורות אז המערכת לא הרגישה צורך להשקיע משאבים נוספים בהכשרת רופאים צעירים. עתה, כאשר הם יוצאים לגמלאות, מתגלה הוואקום שהם עתידים להשאיר מאחוריהם. השאיפה היא כי בעקבות הקמת הפקולטה לרפואה בצפת והקלות על רופאים ישראלים שלמדו בחו"ל, מספר הרופאים יגדל בקרוב.

 

 

אם במגזר הרופאים מדובר בבעיה קשה, אז במגזר האחיות כבר מדובר בבעיה חמורה. שיעור האחיות שמועסקות היום בישראל ביחס לאוכלוסייה נמוך כמעט במחצית מזה של ממוצע מדינות ה-OECD: מדובר ב־4.9 לכל אלף איש לעומת 9.8 לאלף איש. אפשר לראות זאת גם ביחס בין מספר האחיות למספר הרופאים, שעומד על 1.4 אחיות לרופא לעומת ממוצע של שלוש אחיות לרופא במדינות המפותחות. כלומר, יש לרופאים בישראל פחות עזרה מהצוות הרפואי שאיתם, ולכן הם צריכים לעבוד קשה יותר מעמיתיהם במערב, ובאותו אופן גם החולים בבתי החולים ובמרפאות מקבלים טיפול פחות טוב.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x