$
בארץ

הוועדה המסדרת: חוגגים ולא מחוקקים

הכנסת השקיעה 400 אלף שקל על מנחים, במות, לגו וגינה חדשה כדי לחגוג את יום הולדתה ה־67, אבל בינתיים הקואליציה בעיקר דוחה הצעות חוק בדרכה לסופ"ש המוקדם

רוני זינגר 08:2321.01.16
1. כ־400 אלף שקל הוציאה כנסת ישראל על חגיגות יום הולדתה ה־67 שהתקיימו השבוע, או לפחות זה המספר שמסר דובר הכנסת. התקציב כלל טלוויזיות שפוזרו ברחבי המשכן, אמנים ומנחים, במות, מוזיקה, מתחם לגו לילדים — הפקה אחת גדולה. אגף הגינון בכנסת רשם התרגשות מיוחדת בשבועות האחרונים לקראת האירוע, שנערך בסימן ט"ו בשבט. הגננים עמדו בקור הירושלמי, הפכו, עקרו, שתלו, השקו וטיפחו את הגינה שנמצאת בכניסה להיכל, כך שתיראה כמו עץ שפריחתו משתנה על פי עונות השנה, בהתאם לחזונו של אדריכל הנוף רן מרון.

 

בסיום העבודה נקבע טקס חניכה חגיגי במעמד מנכ"ל הכנסת רונן פלוט שבחר את מרון, ובמעמד מכובדים וגננים נוספים. אלא שבשל מזג האוויר הגשום בוטל האירוע.

 

וכמה מתוך 400 אלף השקלים עלתה הגינה היוקרתית שהוכנה במיוחד לאירוע? דובר הכנסת מסרב למסור עלויות: "זו חטטנות, ואני לא מחויב לענות כמה עלה כל פרט ופרט. מספיק שמסרתי את הנתון הכללי".

 

טקסהשקת הגינה שבוטל בשל מזג האוויר טקסהשקת הגינה שבוטל בשל מזג האוויר צילום: אוהד צויגנברג

 

האירועים הנוכחיים הם רק חלק ממלאכת יחסי הציבור הנרחבת שמנהלת הכנסת הנוכחית תוך השקעת כסף רב, הכוללת תשדירים, אירועים חמודים עם חיות וילדים ותוכנית טלוויזיה עם בובות.

 

אלא שבמקביל נאבקת הכנסת ביועצים הפרלמנטריים, הגוף החלש ביותר בכנסת. רק שני יועצים לכל ח"כ זכאים למקום חניה ואישור כניסה למזנון, אך בקרוב יאושר להם גם עוזר שלישי. במצב כזה, הח"כים יאלצו לבחור מי יישאר לחנות רחוק ולהביא אוכל מהבית. זאת בעוד שזרים רבים, בעיקר לוביסטים, ששמם לא נחשף, נהנים מאישור חניה קבוע אף שאינם עובדים בכנסת מבוקר עד לילה.

 

עוד מאבק פחות חמוד של הנהלת הכנסת הוא נגד חוק חופש המידע, בעודה מסרבת למסור את רשימת בעלי היתר הכניסה הקבוע. עם זאת, במהלך החגיגות התהדרה הכנסת בשלט מיוחד ובו מוסבר שהיא מהמובילות לקידום ערך השקיפות בפרלמנטים בעולם.

 

אגב, עלויות האירוע לא כוללות את יום החופשה הלא רשמי שניתן לעובדי הכנסת. רבים, למשל במחלקות חשבות ושכר, השיבו השבוע כי אינם עוסקים בעבודתם שכן הם מגויסים לעשייה כזו או אחרת בחגיגות ברחבי המשכן.

 

רחבת הכנסת רחבת הכנסת

 

2. יום החגיגות היה גם הומה בכנסת בצורה יוצאת דופן, בהתחשב בעובדה שמדובר ביום שלישי. על הנייר כמובן, זהו יום עבודה לכל דבר, אבל בכנסת הנוכחית, "יום עבודה" זה מונח חמקמק — בבוקר עובדות הוועדות ואחרי הצהריים, שממה. הסיבה היא שאין חקיקה, רק "נאומים בני דקה" על מיני נשואים. וכשאין חקיקה, אין ח"כים.

 

אבל לא רק שממתו של יום שלישי מאווררת את העבודה בכנסת — קואליציית הדחק של 61 חברי הכנסת גורמת לוועדת השרים לענייני חקיקה לשבור שיאים בהחלטות הדחייה שהיא מקבלת. רק השבוע העניקה הוועדה החלטת דחייה ליותר מחצי מהצעות החוק שבהן דנה, בלי לקבוע אם הממשלה בעד או נגד.

 

בין הצעות החוק שנדחו השבוע: מתן טיפול שיניים לבעלי שיתוק מוחין שהציעה נורית קורן מהליכוד, פטור מהיטל הטמנה בגניזת תשמישי קדושה שהגיש יואב בן צור מש"ס, עידוד הצלת מזון שהציעו משה גפני ואורי מקלב מיהדות התורה, ושלילת תושבות לאדם שהפר אמונים לארצו שהגיש אורן חזן מהליכוד.

 

למה דחייה? כי כשהקואליציה צרה כל אצבע חשובה, ואז לאיש אין עניין להיכנס למלחמות עם ח"כ מהקואליציה שלא אישרו לו חוק. אז דוחים, שומרים על שקט תעשייתי, ומנסים להשיג עוד קצת זמן כדי להגיע לאישור או הפלה תוך הסכמה — או עד שתגיע הצעת חוק ממשלתית במקום זו שנדחתה. ובינתיים מליאת הכנסת ריקה.

 

גם אתמול, ביום רביעי שהוא יום חקיקה, התקיימו חמש הצבעות בלבד, שהסתיימו בתוך שעה ובנוכחות של בקושי 45 ח"כים. לשם השוואה, ימי רביעי בכנסות קודמות הסתיימו לעתים באמצע הלילה. למעשה, סדר היום אתמול היה כה דליל, עד שחברי הכנסת יכלו להתחיל את סוף השבוע שלהם כבר ברביעי בארבע אחר הצהריים.

 

3. ובזמן שבוועדת השרים מעדיפים דחייה על פני דיון, נהנית ועדת הכנסת מרנסנס שלא היה כדוגמתו, בחסות יו"ר הוועדה דוד ביטן.

 

בשלושת החודשים האחרונים הביאה הוועדה לשורה של שינויים משמעותיים בתקנון הכנסת, וזקני המשכן אומרים כי מעולם לא ראו יו"ר ועדה כה פעיל כמו ביטן, חבר כנסת טרי שהשכיל להבין את כוחו הרב כעומד בראש הוועדה החזקה.

 

משום שהוועדה דנה בהצעות חוק תקנוניות של תקנון הכנסת, הן אינן צריכות את אישור ועדת השרים, ולכן יכולה הוועדה לקדם ולאשר חקיקה בעצמה. מספיק שההצעות יעברו את אישור ועדת הכנסת, והן עוברות למליאה לקריאה ראשונה ואז יוכנו לקריאות נוספות — שוב בוועדת הכנסת.

 

ביטן, שלוטש עיניים לתפקיד ראשות הקואליציה, מביא ומאשר מדי שבוע הצעות חוק המשנות את סדרי העבודה בכנסת. בין החוקים שאישר ביטן כלול "חוק הלוביסטים", המחייב לוביסטים להירשם בכל דיון ולציין את מכלול הלקוחות שהם מייצגים. עוד אושרו בוועדה החוק המתוקשר שמאפשר לח"כ לוותר על תוספת בשכרו, וגם "חוק אורן חזן" שמאפשר לפטר סגן יו"ר כנסת מכהן.

 

ביטן גם אישר את חוק "שברת־שילמת", הקובע שח"כ ששבר משהו (כמו המדפסת שהרס בעבר אחמד טיבי), יישא בעלות ממשכורתו לתיקון או רכישה מחדש.

 

ביטן סיפר בגאווה ל"כלכליסט": "כשנכנסתי לתפקיד בדקתי מהם הנושאים שאני אחראי עליהם ומה אני יכול לשנות. כל מה שאני חושב שהוא נושא ראוי ומהותי לשינוי אני מטפל בו ומשכנע ח"כים אחרים להצטרף אליי".

  

איפה ניתן למצוא כיבוד בחינם

 

אחת מקבוצת הווטסאפ הפופולאריות בכנסת היא זו שבה מעדכנים עובדי המשכן זה את זה איפה ניתן למצוא כיבוד בחינם באחד מהאירועים הרבים שמתקיים מדי יום במקום.

 

אתמול יכלו העובדים ליהנות ממבחר פירות יבשים שהוגשו בצהריים בסיעת יש עתיד ואחר הצהריים בטקס שערך יו״ר הכנסת. יש עתיד חוגגת מדי שנה, בשנים המעטות שהיא קיימת, את סדר ט״ו בשבט אותו מארגת ח״כ עליזה לביא. יו״ר הסיעה יאיר לפיד התייצב והמשיל את הסיעה ל״שתיל צעיר״ והסביר שהסיבה שדווקא ט״ו בשבט נחגג הוא כי ״זה חג יפה: ״אף אחד לא נהרג, אף אחד לא הרג בו״. הח״כים זללו שקדים ומשמשים, שתו יין ושרו ״כך הולכים השותלים״ ו״ואלס להגנת הטבע״.

 

יאיר לפיד והפירות היבשים יאיר לפיד והפירות היבשים

 

ביום שני בבוקר הגיע יו״ר ש״ס אריה דרעי לוועדת הכספים והשתתף בדיון שבו התבקשו חברי הוועדה לאשר את הצעת החוק להפחתת תעריפי התחבורה הציבורית. דרעי התיישב לצד יו״ר הוועדה משה גפני והמתין שגפני יציג אותו ויתן לו את זכות הדיבור. ״אני מתכבד לפתוח את הישיבה״ קרא גפני, ״נמצא איתנו שר הפנים והכולי וכולי״, אמר גפני וזכה לצחוק גדול, גם מצדו של דרעי, בהתכוונו לכך שדרעי מחזיק גם בתיק שר הפריפריה, הנגב והגליל במקביל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x