$
דעות

מי יגן על גב' כהן מחדרה מהקוקו?

אם המפקחת על הביטוח דורית סלינגר מטילה ספק בהחלטות ההשקעה של מיטב מקצועני הגופים המוסדיים שהשתתפו בהנפקת הקוקו של מזרחי טפחות — מי אמור לעזור לקהל הרחב, שיכול להשתתף בהנפקת הקוקו של בנק לאומי

רחלי בינדמן 07:4820.01.16

דרישתה של המפקחת על הביטוח דורית סלינגר לקבל הבהרות מגופי הפנסיה שהשתתפו בהנפקת אג"ח הקוקו של בנק מזרחי טפחות נועדה להעביר מסר חד וברור לכלל גופי הפנסיה בישראל: היזהרו לכם מלהשתתף בהנפקת אג"ח הקוקו של בנק לאומי שיצאה לדרך אתמול. אלא שחוסר האמון שלה במנהלי הפנסיה מעלה שורת תהיות לגבי מי שאמור לשמור על האינטרס הציבורי.

 

הלמן־אלדובי, מנורה והפניקס נדרשו להבהרות

סלינגר דרשה מהפניקס, מנורה והלמן־אלדובי להציג את הטעמים שעמדו בבסיסי ההשקעה באג"ח הקוקו הראשונה בישראל. דרישה זו מצביעה על כך שסלינגר לא ממש סומכת על שיקול הדעת של מנהלי הפנסיה — אותם גופים שהמדינה עצמה הסמיכה לנהל את חסכונות הציבור. אבל אם סלינגר לא סומכת על מנהלי השקעות מתוחכמים ומנוסים, מי יגן על גברת כהן מחדרה, שתוכל השבוע לקחת חלק בהנפקה דומה שמוציא לפועל בנק לאומי?

 

בניגוד להנפקת מזרחי טפחות, במקרה של לאומי מדובר בהנפקה ציבורית, וכל אדם שמוכן להשקיע את סכום המינימום של 50 אלף שקל רשאי להשתתף בה. ואם עולות ספקות ביחס ליכולת של מנהל ההשקעות של גוף כמו מנורה, המנהלת את קרן הפנסיה הגדולה בישראל, לתמחר את הסיכונים הגלומים בהשקעה, כיצד אמור משקיע חסר ניסיון להיזהר מפניהם?

 

היועץ הפיננסי בבנק הוא הדמות היחידה כמעט שבאמצעותה יכול הציבור לדעת על קיומה של ההשקעה בקוקו, אך השאלה היא אם הוא יידע וירצה להסביר ללקוח את שלל הסיכונים הגלומים בה. כיום לא חל על הבנקים איסור להציע ללקוחותיהם לרכוש מניות או אג"ח של הבנק, אך הם נמנעים מלעשות זאת. עם זאת, הבנקים בהחלט נוהגים להציע ללקוחות להשקיע במניות ובאג"ח של בנקים מתחרים.

 

הסיכון העיקרי הגלום באג"ח קוקו הוא בתרחיש של ירידה דרמטית ברמת הלימות ההון של הבנק, שבו רשאי הבנק למחוק את חובו ללקוח. לבנקים יש אינטרס שהנפקת הקוקו תצליח, כיוון שהיא עוזרת להם לנהל את ההון העצמי שלהם ומאפשרת להם לחלוק את הסיכון עם הציבור. משכך, לבנקים עשוי להיות אינטרס שהנפקות קוקו של בנקים מתחרים יצליחו, כדי שגם הנפקה של הבנק שלהם תצליח, אך עולה השאלה עד כמה היועץ ירצה לחלוק עם הלקוח את הסיכונים הגלומים בהשקעה בסיטואציה כזו.

 

 צילום: נמרוד גליקמן

 

סיבוב נוסף של סלינגר נגד האוזר

מי שאמור לדאוג לכך שגברת כהן תבין את המוצר היא רשות ני"ע, אך לזו יש שני כובעים: תחת אחד היא זו שאישרה את תשקיף הנפקת הקוקו של בנק לאומי והתירה למכור את האג"ח לציבור; ותחת הכובע השני מפקחת הרשות על היועצים הפיננסיים בבנקים, שדרכם תיחשף גברת כהן להשקעה הזו.

 

נכונות הרשות לאפשר את ההנפקה בתנאי הדי מגוחך של השקעת 50 אלף שקל מינימום מעידה כי בעיני יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר מדובר בהשקעה שאין בעיה להבינה. כלומר, בעוד סלינגר מפקפקת בכושר התמחור של מנהל השקעות מנוסה, האוזר חושב שגם אדם חסר ניסיון בהשקעות לא יתקשה להבין אותה. אין זו הפעם הראשונה שסלינגר והאוזר חלוקים בדעותיהם בנושאי השקעות, וההתערבות הנוכחית של סלינגר משדרת להאוזר מסר: אני דואגת לציבור החוסכים, ומה איתך?

 

מדוע בחרה המפקחת להתערב דווקא בהנפקת הקוקו? הרי במשך שנים משקיעים מנהלי הפנסיות מיליארדים מכספי הציבור בהנפקות אג"ח מסוג קוקו של בנקים גדולים בעולם או במוצרים מובנים ומסובכים אחרים. האם המפקחת דרשה מהם אי פעם לנמק את הליכי קבלת ההחלטות שקדמו להשקעות כאלה? נראה כי עמדת המפקחת נועדה להגן בעיקר על עצמה, שהרי בתרחיש קיצון יפעילו הבנקים את מנגנון המחיקה הקבוע בקוקו — ואז תוכל סלינגר לומר: "אמרתי לכם".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x