$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

התעשיינים מאיימים לחסל את קרן הפנסיה שמקים האוצר

נציג המעסיקים במשק שרגא ברוש שלח ליו"ר ועדת הכספים משה גפני מכתב ובו הוא דורש להעביר להליך חקיקתי את הרפורמה, שלדבריו פורסמה ללא דיון מקדים עם ההסתדרות והמעסיקים. באוצר אומרים שהמעסיקים פוחדים לאבד את כוחם

רחלי בינדמן 06:5313.01.16

המעסיקים הגדולים פותחים חזית מול המפקחת על הביטוח באוצר דורית סלינגר ומביעים את התנגדותם לרפורמה שחשפה לפני שבועיים להקמת קרן פנסיה ברירת מחדל לחוסכים שנעדרים כוח מיקוח. לידי "כלכליסט" הגיע מכתב ששלח יו"ר נשיאות הארגונים העסקיים שרגא ברוש כנציג המעסיקים במשק ליו"ר ועדת הכספים משה גפני, ובו הוא דורש ממנו לכנס דיון דחוף של הוועדה כדי לעצור את הרפורמה במתכונתה הנוכחית. זאת בהסתמך על כוחם הפוליטי של ההסתדרות והמעסיקים. המכתב נשלח גם לשר האוצר משה כחלון, לראש הממשלה בנימין נתניהו וליו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן.

 

לפי ברוש, מדובר ברפורמה שיש להעביר בחקיקה, ולא באמצעות חוזר כפי שעשתה סלינגר.

ל"כלכליסט" נודע כי גם ההסתדרות, שמייצגת את ועדי העובדים, מסתייגת מהרפורמה. לטענת ההסתדרות, "כל צעד צריך להיות בהסכמה של כל הצדדים: המדינה, המעסיקים וההסתדרות".

 

סלינגר (מימין) וברוש. 750 אלף עובדים משלמים את דמי הניהול המרביים שקבועים בחוק סלינגר (מימין) וברוש. 750 אלף עובדים משלמים את דמי הניהול המרביים שקבועים בחוק צילום: אלכס קולומויסקי, אוראל כהן

 

במסגרת הרפורמה של סלינגר עד אפריל 2016 יתנהל מכרז פנסיוני שיוביל אגף שוק ההון בקרב קרנות הפנסיה. הקרן שתציע את דמי הניהול הנמוכים ביותר תזכה להפוך לקרן פנסיית ברירת המחדל של החוסכים במשק שמעסיקם לא דאג להם להסדר פנסיוני מיטיב. גם במצב כזה סלינגר דורשת כי הפרמטר העיקרי יהיה דמי הניהול, ואף שהם לא יעלו על 2% מההפקדות החודשיות, לעומת תקרה חוקית של 6%.

 

בנובמבר חתם האוצר על הסכם עקרונות לנושא ההסדרים הפנסיוניים בין המעסיקים והעובדים. לטענת ברוש, סלינגר פרסמה את הרפורמה "ללא קיום דיון עם ארגוני העובדים והמעסיקים ובזלזול בוטה ברוח ההסכם". לדבריו, הוראותיה "מסכנות את תנאי הפנסיה הקיימים של העובדים בישראל", בין השאר בכך שהן "קובעות את הקריטריונים לבחירת הקרן תוך מתן העדפה לדמי הניהול על פני קריטריונים איכותיים נוספים".

 

"יחסי העבודה במשק הם עניין של ההסתדרות והמעסיקים ולא של אף רגולטור", אמר ברוש ל"כלכליסט". "לא רק דמי הניהול חשובים. רבים הגיעו לחרפת רעב בפנסיה אף ששילמו עמלה זולה".

 

 

בעת פרסום הרפורמה הבהירה סלינגר כי היא פרמטר המחיר נבחר כיוון שהוא היחיד שמוזיל בוודאות את עלויות הפנסיה ומגדיל את קצבת הפנסיה. סלינגר הסבירה שדמי הניהול הם הפרמטר המרכזי בשל חשש שהמעסיקים יפעילו שיקולים זרים בבחירת הקרן, כמו טובות הנאה מקרנות הפנסיה הגדולות.

 

גורמים באוצר אמרו ל"כלכליסט" כי "המעסיקים והוועדים הגדולים מבינים שהרפורמה תיקח מהם את הכוח לקבוע מי ינהל את כספי הפנסיה. קשה להוכיח, אבל הם מקבלים היום טובות הנאה כדי שיבחרו בקרן פנסיה מסוימת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x