$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

רפורמה חדשה לחברת החשמל ללא פיטורים והנפקה בבורסה

משרדי האוצר והאנרגיה יפרסמו בקרוב גרסה חדשה לרפורמת ההתייעלות שנגנזה בקדנציה הקודמת. 2,500 עובדים לא ילכו הביתה, החברה לא תיסחר בבורסה ותמכור תחנות כוח לידיים פרטיות. ועד עובדי החברה כלל לא עודכן ברפורמה החדשה

ליאור גוטמן 06:4912.01.16

משרדי האוצר והאנרגיה מתכננים לפרסם ביום חמישי את הרפורמה החדשה בחברת החשמל, הכוללת שינויים מהותיים מהרפורמה הקודמת שהגיש מנכ"ל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב ב־2014 ונדחתה בידי שר האוצר דאז יאיר לפיד. ההבדל המרכזי בין הרפורמות הוא שזו הנוכחית נמנעת מפיטורים המוניים שבין 2,000 ל־2,500 איש. הרפורמה הנוכחית מסתמכת על תהליכי פרישה טבעיים של כ־500 איש לשנה, ובמקביל לא יועסקו עובדים חדשים.

 

מהלך זה, כך מאמינים במשרדים, יחסוך למדינה עלויות גבוהות הכרוכות במענקי פרישה וגישור. זאת משום שהפרישה כוללת פיצוי בהיקף של כ־1.5 מיליון שקל לכל אחד מהעובדים. בסך הכל, עלות המהלך כולו עשויה להגיע ל־4 מיליארד שקל. סכום הפיצויים הזה נקבע במהלכי הפרישה של כ־460 פורשי חברת החשמל בשנה האחרונה, על אף שמדובר בסכום כפול מזה שתכנן יוגב להעניק לפורשים ברפורמה שלו.

 

 

 

מעדיפים להשאיר תשתיות חשובות בידי המדינה

 

עוד מהלך שגובש ברפורמה הנוכחית הוא הורדת רף ייצור החשמל של חברת החשמל לבין 30%–40% בלבד. כך, משום שהחברה תרד מתחת לרף 50%, היא כבר לא תוכרז כמונופול ותוכל, בין השאר, לעסוק במחקר ופיתוח או אפילו בייצור אנרגיה ירוקה. ברפורמה הקודמת תכנן יוגב להשאיר 53% מהייצור בידי החברה.

 

תחנות הכוח שעתידות להישאר בחברת החשמל, לפחות בשלב הראשון של הרפורמה, הן התחנות הפחמיות (באשקלון ובחדרה) שמחזיקות כרבע מכושר הייצור שלה. ההיגיון הוא שחברות אלו לא מעניינות ממילא את השוק הפרטי, בשל מורכבות התחזוקה וההפעלה, הכוללות בין השאר אחזקת פחם. שאר התחנות יעמדו למכירה לכל המרבה במחיר, בשקלול בעיות ריכוזיות במשק. לכן, משפחות תשובה, עופר ואריסון יהיו האחרונות בתור לרכוש את התחנות.

 

פרק נוסף ששונה בין הרפורמות הוא הימנעות מהנפקת החברה בבורסה. יוגב המליץ בזמנו על הנפקה של עד 20% אולם במשרדי האוצר והאנרגיה לא מתלהבים מהמהלך, המפקיע תשתית קריטיות מידי המדינה, גם אם הוא עשוי להזרים הון רב לחברת החשמל.

 

שני סעיפים נותרו ברפורמה הנוכחית כפי שהיו בקודמת: הולכת החשמל צפויה להישאר בידי חברת החשמל, בטענה שחברה פרטית עלולה לסכן את ההולכה בהתאם לרווחיה, ובכך להשאיר את המשק חשוף. בנוסף, 10% מחלוקת החשמל מעמוד החשמל לבתים תעבור לידי חברות פרטיות, כפי שניסח יוגב.

 

מימין: מנכ"ל משרד האוצר שאול מרידור ומנכ"ל משרד האנרגיה שי באב"ד מימין: מנכ"ל משרד האוצר שאול מרידור ומנכ"ל משרד האנרגיה שי באב"ד צילום: אלכס קולומויסקי, מיקי נעם אלון

 

 

מנכ”לי המשרדים קוראים לעובדים לשולחן המו”מ

 

העובדים עצמם טוענים שנשארו ”מחוץ ללופ” ועדיין לא שמעו על רפורמות משרדי הממשלה. מי שלקח את המושכות הם מנכ”לי המשרדים שי באב”ד ושאול מרידור ששלחו אתמול מכתב להסתדרות ולוועד עובדי חברת החשמל וקוראים להם לשבת מייד לשולחן המו”מ. גורמים בהנהלת החברה טוענים שאף שההנהלה נכחה בדיונים, המהלך מתעכב, ולכן כל הרפורמה הנוכחית היא “מצג שווא” כדי למרוח עוד זמן מול בית הדין לעבודה.

 

הרעיון לבצע רפורמה בחברת החשמל, שעוגן אפילו בחוק, נולד ב־1996, אולם מאז ועד היום ממשלות ישראל לא ביצעו אפילו צעד אחד בכיוון. את הרפורמה שניסח יוגב ביטל לפיד יממה לפני הכרזתה הרשמית, מתוך אמונה שתוכנית מע”מ אפס על דירות חדשות חשובה יותר. בנוסף, לו היה מאשר אותה, לפיד היה עומד לפני ביקורת ציבורית קשה משום שנתן לכל פורש 1.5 מיליון שקל.

 

 

גם העלות לציבור גבוהה: דו”ח מבקר המדינה מאוקטובר האחרון אמד את הנזקים של דחיית הרפורמה “בסכום של 9.1–12.4 מיליארד שקל בגין אי־הפרדת מנהל המערכת והעסקת עובדים עודפים בחברת החשמל”.

 

מי יופיע בדיון ביום חמישי? השופטת דרשה מכחלון ושטייניץ להתייצב לדיון

 

הסיבה להתנעת הרפורמה החדשה, 20 שנה לאחר שהוכרז כי עליה לצאת לדרך, טמונה בפסיקת בית הדין האזורי לעבודה בחיפה מדצמבר האחרון. אז ביקשה המדינה לעכב את הדיון בחריגות השכר של חברת החשמל בשל הנימוק החוזר כי "יש שיחות רפורמה".

 

שטייניץ. יביע את עמדתו בפומבי שטייניץ. יביע את עמדתו בפומבי צילום: עטא עוויסאת

 

סגנית נשיא בית הדין הארצי לעבודה השופטת ורדה וירט-ליבנה התעצבנה מתשובות המדינה. השופטת הכריזה כי "מאחר ונושא הרפורמה מתנהל כבר במשך שנים רבות, ובכל דיון המדינה מבקשת דחייה נוספת מבלי להתחייב שהדברים אכן יסתיימו בתאריך מסוים, כדי שהיא תוכל לנהל מו"מ עם נציגות העובדים בנושא, נדמה לי שהגיעה השעה לסיים את הסאגה הזאת". לפיכך, ביום חמישי הקרוב יתקיים דיון מסכם שיושמעו בו כל עמדות הצדדים בנידון, החל במשרדי הממשלה דרך ההסתדרות וכלה בוועד עובדי חברת החשמל.

 

השופטת שלחה הזמנה רשמית לדיון לשר האוצר משה כחלון ולשר האנרגיה יובל שטייניץ כדי להביע את דעתו בנושא בפומבי. התקווה של בית המשפט היא שנוכחות שני הבכירים תפתח את הדלת לקראת שיחות רפורמה שיסתיימו עוד השנה.

 

עם זאת, במשרד האוצר לא מתלהבים לשלוח את השר להופיע בפני השופטת, בוודאי כאשר הניסיון שלו במשק החשמל הוא מועט ביחס לזה שנצבר בתחומי הבנקאות, הסלולר או הבינוי. כעת מנסים במשרד האוצר לגבש חוות דעת משפטית שתאפשר לכחלון שלא להופיע בעצמו אלא לשלוח במקומו את מנכ"לו שי באב"ד עם אנשי אגף התקציבים.

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x