$
משפט

פרשת נתיבי ישראל: המשטרה תחזיק ב-8 מיליון ש' שנתפסו אצל אחיו של ראש עיריית עכו

בית המשפט המחוזי מרכז שבלוד קיבל את הערעור שהגישה המשטרה והורה כי הכספים שנתפסו אצל ליאור לנקרי, החשוד במתן שוחד בפרשת נתיבי ישראל, יוקפאו לצורך חילוטם אם יורשע. 400 אלף שקל בלבד שוחררו ללנקרי לצורך תשלום משכורות לעובדי החברה שבבעלותו

זוהר שחר לוי 14:0426.12.15

בית המשפט המחוזי מרכז שבלוד קיבל את ערעור המשטרה והורה כי הכספים שנתפסו במהלך חקירתו של ליאור לנקרי, אחיו של ראש עיריית עכו המעורב בפרשת השחיתות בנתיבי ישראל, יוקפאו ולא יחזרו אליו - וזאת לצורך חילוטם אם יורשע. עם זאת, הורה בית המשפט כי 400 אלף שקל מתוך 8 מיליון השקלים שנתפסו ישוחררו לצורך תשלום משכורת לעובדי החברה שבבעלותו של לנקרי.

בשבוע שעבר פורסם ב"כלכליסט" כי במסגרת חקירת השחיתות בפרשת נתיבי ישראל תפסה המשטרה לאחד החשודים, לנקרי, רכוש בשווי 8 מיליון שקל. לנקרי ביקש, באמצעות עורך הדין ז'ק חן, לשחרר את הכספים ובית המשפט נעתר לבקשתו והורה על שחרור מיידי של 6 מיליון שקל מהרכוש שנתפס.

 

מיכאל גורולובסקי בעת הארכת מעצרו בפרשה מיכאל גורולובסקי בעת הארכת מעצרו בפרשה צילום: נמרוד גליקמן

 

המדינה, באמצעות עורכות הדין מורן ברטפלד וקרן שמיר עוז מפרקליטות המדינה, ערערו על ההחלטה והגישו לבית המשפט מחוזי מרכז דו"ח סודי ובו ראיות חדשות שנוספו לשיטת המדינה ונוגעות ללנקרי. כמו כן פורט הקשר שבין הרכוש שנתפס לעבירות שבוצעו. "ישנן" כך נכתב, "ראיות מפליליות למכביר, ודאי לכאורה, ודי בהן על מנת לבסס תפיסה כמבוקש".

 

לפי המדינה, לנקרי, אחיו של ראש עיריית עכו שמעון לנקרי, הקים את חברת מתן א. הנדסה עם חשוד נוסף בפרשה, יצחק וענונו, והוא רשום כבעליה. לשיטת הפרקליטות, הכספים שנתפסו בחברה במהלך החקירה הינם כספים שמקורם בנתיבי ישראל. "החשד בפרשה שלפנינו", כתבה הפרקליטות לבית המשפט, "הוא להתנהגות מושחתת מן היסוד המהווה גזל של כספי הקופה הציבורית בדרך מתוחכמת ונפסדת שכוללת מתן שוחד, מרמה והלבנת הון. החשודים בתיק עשו שימוש מתוחכם בחברות על מנת לזכות בכספים מחברה ממשלתית שזוכה לתקציב שנתי ממשרד האוצר בסכומי עתק של כ-7 מיליארד שקל".

 

 

בניגוד לעמדת המדינה, טען סנגורו של לנקרי, עו"ד חן, כי הכספים שנתפסו פוגעים קשות בפעילות החברה ויש לנקוט באמצעים מידתיים ככל האפשר שיאזנו בין הפגיעה הקשה לבין עוצמת החשדות והראיות נגד החשודים. לדבריו, חלק ניכר מכספי החברה ומהכספים שמגיעים לה מחברת נתיבי ישראל ניתנו בתמורה לעבודה שבוצעה במספר פרויקטים ולא מדובר בכספי עבירה.

 

השופטת מיכל ברק-נבו קבעה, בתום דיון שהתקיים בפניה, כי הכספים שנתפסו יוותרו בידי המדינה בשלב הזה והחליטה כי רק סכום של 400 שקל ישוחרר כדי לשלם משכורות לעובדים. "על פי החשד הנתמך בראיות שהוצגו", כתבה בהחלטתה, "הסתיר לנקרי יחד עם אחרים מעיני החברה, ניגודי עניינים שהיו קיימים, ואשר אילו נודעו לנת"י (נתיבי ישראל - זש"ל) היו מונעים קבלת עבודות שונות ופרויקטים שונים. לפיכך, על פי גישתה של המדינה, כלל הכספים ששימשו לניהול החברה שבבעלותו, ולא רק הרווחים שנבעו מהפרויקטים שביצעה, נגועים ככספי עבירה".

 

השופטת ברק נבו הוסיפה כי אינה שותפה לעמדת בית משפט השלום שקבע כי לא הוצגו בפניו ראיות מספקות. "לטעמי", כתבה, "הוצגו ראיות מספיקות לשלב הזה. בשלב זה אין לצפות מהמדינה לערוך אבחנה בין פעילות לגיטימית, ככל שהייתה, לבין פעילות שהיא פרי העבירות המיוחסות למעורבים".

 

כזכור, בחודש שעבר עצרה המשטרה 20 חשודים, חלקם בכירים בעבר ובהווה בחברת נתיבי ישראל וחלקם ספקים העובדים מול החברה במסגרת חקירה רחבת היקף. לטענת המשטרה, בכירים בחברה הממשלתית קיבלו שוחד וטובות הנאה בהיקפים של עשרות מיליוני שקלים בתמורה לתפירת מכרזים. במסגרת המעצרים תפסה המשטרה רכוש רב וכספים בשווי עשרות מיליוני שקלים שבכוונתה לבקש את חילוטם אם יורשעו המעורבים.

 

בין היתר, נחשדו במעורבות בפרשה ח"כ לשעבר מהליכוד מיכאל גורולובסקי, שי ברס, לשעבר מנכ"ל נתיבי ישראל, ואלכס ויז'ניצר, שאף הוא שימש בעבר כמנכ"ל החברה.

 

בין העצורים היו גם לנקרי ו-וענונו שהיה סגן ראש עיריית טירת הכרמל. אצל לנקרי תפסה המשטרה 8 מיליון שקל בנכסים ובכספים. בין השאר, נתפס בית המגורים שלו בעכו בשווי של כ-1.7 מיליון שקל (לאחר קיזוז משכנתא), רכב מסוג יונדאי, וכספים של חברת מתן א. הנדסה בשווי של כ-6 מיליון שקלים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x