$
דעות

המודל יובא מצ'ילה, היישום מחלם

השינוי במודל החיסכון הפנסיוני התמהמה שש שנים, ואז הוצא מהמגירה בתקופה הגרועה ביותר

רחלי בינדמן 07:5208.12.15

הרפורמה למודל חיסכון פנסיוני מותאם גיל העלתה אבק במשרדי האוצר במשך יותר משש שנים. השנה היא קמה לתחייה פתאום — ואנשי אגף שוק ההון מיהרו לחייב את יישומה. אולם בינתיים נראה כי תהליכי הוצאת הרפורמה הזאת לפועל עקומים ומלאי חורים, וקשה שלא לתהות אם הפקידים באגף אכן מבינים מה הם עושים.

 

טיימינג זה הכל בחיים

 

חובבי קלישאות נוהגים לומר שטיימינג זה הכל בחיים, ואנשי אגף שוק ההון אכן מצאו את התקופה הגרועה ביותר לחייב את גופי הפנסיה להגדיר סיכון מהו.

 

הריבית האפסית השוררת בשוק תקופה כה ארוכה הופכת את ההשקעה באג"ח ממשלתיות — עוגן התיק של החוסכים המבוגרים — לבעייתית מאוד. באופן אבסורדי למדי יהיה החיסכון הפנסיוני של החוסך שהגיע לגיל 60 ומעלה חשוף כמעט לחלוטין לאג"ח.

 

אם יבחר מנהל ההשקעות שלו להיחשף רק לאג"ח ממשלתיות קצרות מח"מ, משמעות הדבר היא תשואה ברמה של אפס כמעט עד גיל הפרישה של החוסך. לעומת זאת, אם יבחר אותו מנהל להאריך את המח"מ, הוא יחשוף את החוסך לסיכונים של העלאת ריבית עתידית, שעלולים לגרום לתנודתיות בחיסכון שלו — אולי בדיוק כמו תנודתיות של מניה.

 

מנהלי הפנסיה עצמם אינם יודעים איך לצאת מהפלונטר הזה ומנסים לשמור על רמת גמישות מרבית, ונראה כי לפחות בכל הנוגע לחסכונות של החוסכים עד גיל 60 הם בחרו במסלולים די דומים למסלול הכללי הקיים כיום. אך לחוסכים המבוגרים הם נאלצו, בלית ברירה, לבחור קו ברור מזה ולהפחית בעבורם את החשיפה למניות — וכלל לא בטוח כי זה המהלך הנכון לעשות כיום.

 

מדיניות ההשקעה תפורסם רק אחרי שהמודל כבר ייכנס לתוקף ב־1 בינואר, שכן כל כך מיהרו שם באוצר ליישם את המודל — עד שלא שמו לב לכך שהם מאפשרים לגופי הפנסיה לפרסם את הפרטים המדויקים של המסלולים רק בסוף ינואר 2016. בינתיים הם אילצו את הגופים רק לשלוח מכתבים עמומים לחוסכים, ובהם מתוארת מדיניות ההשקעה התקנונית החדשה, שהיא רחבה ואמורפית מאוד ואינה אומרת הרבה על האופן שבו ינוהל החיסכון בכל מסלול גיל. כיצד יוכל חוסך קיים שירצה להצטרף למסלול מותאם הגיל — או חוסך חדש — להבין ולבחור את גוף החיסכון והמסלול המועדף עליו, בלי שהוא יודע מהי מדיניות ההשקעות הברורה?

 

המודל הצ'יליאני. רפורמה מלאה בורות המודל הצ'יליאני. רפורמה מלאה בורות צילום: שאסטרסטוק

 

לא יהיה אפשר להשוות ביצועים

 

אחד המוקשים שמסתתרים ברפורמת המודל הצ'יליאני הוא חוסר היכולת של החוסכים להשוות בין התשואות של הגופים השונים בשנה הראשונה ליישומה, כלומר, לבדוק כיצד הקופה שלהם מנוהלת לעומת הקופות המתחרות בה. על פי הוראות האוצר יוכלו הגופים להציג את התשואות של המסלולים החדשים רק בתום 12 חודשים. בעניין זה נמסר מאגף שוק ההון כי "המידע על תשואות העבר של המסלולים קיים וימשיך להופיע באתר משרד האוצר, במטרה לאפשר החלטה מושכלת".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x