$
בארץ

כשהתקציב נסגר, כל דודי אמסלם מלך

שבועיים נותרו לאישור התקציב והח"כים מבינים שזהו זמן סחיטות. יו"ר ועדת הפנים תקע אתמול את התקציב, עד שיקבל פטור ממע"מ לתרופות מסוימות

רוני זינגר 08:0505.11.15

1. שבועיים נותרו להצבעה במליאת הכנסת, ותקציב המדינה וחוק ההסדרים נכנסים ל"מאני טיים" - תרתי משמע. וכשבוועדות הכנסת מחזיקה הקואליציה ברוב צר של אצבע אחת, כל ח"כ מלך. חברי הקואליציה יודעים שכמו במכונת כביסה, רגע לפני הסיום מגיע שלב הסחיטה.

 

בשבוע שעבר היו אלה בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי וטלי פלוסקוב מכולנו שאיימו לא לתמוך בתקציב אם היישובים החשובים להם לא ייכללו במפת הטבות המס. אולם המהלך שהוביל אתמול יו"ר ועדת הפנים, דודי אמסלם מהליכוד, האפיל על שניהם.

 

בשבועות האחרונים ניהל אמסלם את הדיונים על סעיפי הדיור בחוק ההסדרים, שהסתיימו אתמול באישורם בהצבעה. הכל היה מוכן להעברת החוק הלאה, אנשי האוצר כבר חייכו בהקלה, אלא שאז הודיע אמסלם שהוא מגיש התנגדות על אישור החוק ("רביזיה", בלשון הכנסת). התנגדות? מטעם ראש הוועדה בעצמו? רגע אחרי שהצביע בעדו? עכשיו החוק תקוע עד שאמסלם יקבע הצבעה חוזרת.

 

 

הסיבה נעוצה במאבק אחר שאמסלם מנהל מול האוצר. מאז נכנס לכנסת, מנסה הח"כ החדש לקדם הצעת חוק לפטור ממע"מ על תרופות מצילות חיים. את ההצעה גיבש בעקבות טרגדיה אישית: אשתו נפטרה מסרטן לפני כחמש שנים. "לא אמרנו שנפיל את הממשלה", אמרו בסביבת אמסלם, "אבל אנחנו יודעים מה כוחנו".

 

ואכן כשדיוני הדיור ברקע, אוזניהם של פקידי האוצר היו כרויות יותר. במפגשים בינם לאמסלם כבר דנים על חוק שיפחית 20% ממחיר התרופה. אמסלם דורש שהנושא ייכלל בחוק ההסדרים, וכדי לא לאבד את המנוף שלו, תקע אתמול אמסלם את סעיפי הדיור עד שהאוצר יבין את המסר וישחרר את הכסף לתרופות.

 

משה כחלון, שר האוצר משה כחלון, שר האוצר צילום: אלכס קולומויסקי

 

כשיו"ר ועדה מטעם מפלגת השלטון מנצל את הרוב השביר, שאר הח"כים לומדים את הלקח. יו"ר ועדת העבודה אלי אלאלוף מכולנו הצטרף להתנגדות הרחבה לכוונה לצמצם את הזכאות לדמי אבטלה עד גיל 30. אמנם במפלגתו של שר האוצר העניינים נעשים יותר בשקט, אבל גורמים בכנסת אומרים שככל הנראה הסעיף ינשור מהתקציב.

 

2. "הממשלה הזאת לא מושלת. יש מי שמחזיק אותה בקרניים". היה אפשר לחשוב שאת המשפט הנוקב הזה ישגר אחד הח"כים מהאופוזיציה, אבל דווקא יו"ר ועדת הכספים משה גפני הוא שהתפרץ, כמעט בלי קשר לדיון שניהל בוועדה ביום שני. "יש בעיה קשה של משילות כבר שבועות ארוכים. כל דבר פה הולך בכוח", דפק על השולחן.

 

ההתפרצות של גפני הביעה את האכזבה הרבה שחש כשהבין שמפת הטבות המס שעליה עמל יורדת לטמיון. גפני התעקש לקדם את הנושא למרות עיסוקו בדיונים על התקציב, אך הלחצים בליכוד על ראש הממשלה ושרי המפלגה הכריעו אותו.

אבל למרות התחושה של חוסר משילות, ולמרות ההרגשה שהקואליציה הצרה עלולה למעוד בכל רגע, חוק ההסדרים דווקא הולך ונסגר בלי דרמות גדולות במיוחד.

 

מלשכתו במשרד האוצר משה כחלון מפעיל את חדרי הוועדות בכנסת בשלט רחוק. מוגזם אפילו לומר שהוא "מאחורי הקלעים". אולי נכון יותר לומר שהוא בחדרי ההלבשה, בעוד האחראי על הקשר עם הכנסת בלשכתו, נדב שיינברגר, מתרוצץ בכנסת, מכבה שריפות ותופר הסכמים.

 

בניגוד לשר האוצר הקודם יאיר לפיד, שהוקף בלהקה שדאגה ליחצן את צעדיו, כחלון שומר מרחק ומשאיר לפקידי משרדו את מופע הסולו בוועדות. הוא הבין שתקציב עושים בשקט, או לא עושים בכלל.

 

ראש אגף תקציבים אמיר לוי הטיל את כל יהבו על המלצות ועדת ששינסקי 2. "אתה הולך על זה? לך בכל הכוח", שיגר אותו כחלון. גפני קיבל ממנו אור ירוק לטפל במפת ההטבות. גם משה יעלון יכול להיות מרוצה: התוספת לתקציב הביטחון תנחת בקופתו, כפי שהבטיח ראש הממשלה. מי שמצפה ל"ראש בראש" בין האוצר לביטחון יתאכזב.

 

כחלון לא ייכנס להיתקלות שתסכן את התקציב. הוא בא לאוצר למען הרפורמות בדיור ובבנקאות, ועד כה הוא משיג את המטרות שהציב כמעט בלי קושי. המטרות של נתניהו הן בכלל מחוץ לתקציב: מתווה הגז ומפת הטבות המס. התוצאה היא שחוק ההסדרים מתנהל בוועדות בלי יד מכוונת מורגשת ממשרד ראש הממשלה.

 

בכל התקציב יש קרב אחד "ראש בראש" בין כחלון לנתניהו, והוא מתנהל מחוץ לכנסת. אמיר לוי, בגיבוי כחלון, נאבק בוועדת הארבעה על מסקנות ששינסקי מול מנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר, המייצג את הבוס שרוצה לרכך אותן. אך גם אם ההחלטה שתתקבל תהיה מנוגדת לרצונו של כחלון, נראה שלא נקבל פיצוץ פומבי. על פי דרכו של שר האוצר, ייתפר מאבק שקט ב"חדרי ההלבשה".

 

משמאל: חיים ילין ואיילת נחמיאס ורבין משמאל: חיים ילין ואיילת נחמיאס ורבין צילום: עומר מסינגר

 

קריאה לסדר

קצרים מהמסדרונות

 

בזמן שוועדת הכלכלה דנה ברפורמה בענף גידול העוף למאכל (רפורמת הפטם), התקיימו שתי הפגנות סוערות מחוץ לכנסת. האחת של ארגוני בעלי החיים, שהחזיקו תמונות של אפרוחים מרוטים, והשנייה של תושבי עכו ונהריה, שנשאו שלטים נגד הפגיעה בהטבות המס לעריהם. ראש רשות מקומית שהגיע לכנסת זעם על כך שמחאת הגליל המערבי תוקעת את מתווה ההטבות וגוזלת מעירו את הטבת המס שנקבעה לה. "ארגוני בעלי החיים מחזיקים תמונות של תרנגולות? המפגינים מעכו ונהריה היו צריכים להחזיק תמונות של חזירים", אמר.

 

בתום הדיון הודיע יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל שעל משרד האוצר והחקלאים להיפגש ולחתור לפשרה, ולא, יודיע שרפורמת הפטם תצא מחוק ההסדרים - וזו בדיוק המטרה של מגדלי העופות. הלוביסטית של מועצת הלול חייכה בנחת והודיעה ללקוחותיה: "יפה. עכשיו כל מה שאתם צריכים זה לא להגיע להסכמות בדיונים, והסיפור סגור". 

  

הפגנת יישובי הצפון. שלט שגוי הפגנת יישובי הצפון. שלט שגוי צילום: עומר מסינגר

 

בדיון בוועדת הרפורמות על הקמת רשות החשמל החדשה קיבל ח"כ דוד ביטן הסברים מפורטים על חשיבות החוק והצורך

לתמוך בו דווקא מאנשי חברת החשמל. כזכור, רשות החשמל הנוכחית, שעל חורבותיה תקום הרשות החדשה, היתה אחד הרגולטורים המרים של החברה. את הקמת הרשות החדשה שבמסגרתה פוטרה היו"ר אורית פרקש־הכהן, תיאר בעבר יו"ר דירקטוריון חברת החשמל יפתח רון־טל כ"צעד הכרחי, נבון ומחויב המציאות". (ליאור גוטמן)

 

בדיון על הקמת רשות החשמל פנה דב חנין בכבוד רב אל חיים ילין מיש עתיד. "אני רוצה לומר שח"כ שי חרמש צודק", אמר וקרא לו בשמו של הח"כ לשעבר מקדימה, תושב כפר עזה. "אמנם גם אני מעוטף עזה, אבל זה לא אומר שאני שי חרמש", אמר ילין. ח"כ איילת נחמיאס־ורבין מהמחנה הציוני סיכמה: "שניכם מפא"יניקים שבחרו במפלגות הלא נכונות".

 

חנין תלה את טעותו במחסור בשינה. מאותה סיבה אולי התלונן ילין שעומס הדיונים בחוק ההסדרים כה רב, עד שהוא כבר אינו יודע על מה הדיון שהוא נמצא בו. "בחמש שעות הייתי בשלוש ועדות. אני כבר לא יודע איפה אני", צחק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x