$
דעות

לקחת בחשבון את ההשקעות

משקל ההשקעות בתוצר של כמעט כל המדינות המפותחות ירד. האמנם?

אלכס זבז'נסקי 09:5004.11.15

הממשלות, הבנקים המרכזיים, מכוני המחקר הכלכליים והמשקיעים חוזרים ומתריעים שההשקעות בעולם נמוכות, מה שפוגע בצמיחה הכלכלית הקיימת ויפגע עוד יותר בצמיחה בעתיד. ואכן, התמונה שעולה די מטרידה. משקל ההשקעות בתוצר של כמעט כל המדינות המפותחות ירד בשנים האחרונות לעומת הרמות ההיסטוריות. אפילו בסין ההשקעות מתחילות לרדת. 

מצד אחד, הצמיחה הנמוכה אחרי המשבר בשנת 2008 יכולה לגרום לירידה בהשקעות. יחד עם זאת, ההשקעות שנעשו בעבר שונות באופיין בצורה מהותית מההשקעות הנעשות היום בגלל השינויים הטכנולוגיים העמוקים ולכן לא בטוח שהשוואות היסטוריות של רמת ההשקעות בכלל נכונה. סוגי החברות, מבנה החברות, תחומי פעילות החברות משתנים בצורה מהירה וחדה ואיתם בא השינוי בסוגי ובהיקפי ההשקעות הנדרשות לפעילותן.

 

החברות בעלות שווי הגבוה ביותר במדד S&P 500 או נאסד"ק מחזיקות משקל נמוך משמעותית של הנכסים הקבועים, שכוללים מבנים וציוד, ביחס למאזן שלהם בהשוואה לממוצע של כלל החברות במדד. אלה חברות טכנולוגיה כגון: אפל, גוגל, מיקרוסופט, פייסבוק ואחרות. בכלל, המשקל הממוצע של הנכסים הקבועים במאזן החברות במדד נאסד"ק המוטה טכנולוגיה עומד על כ-42% לעומת המשקל הממוצע של כ-60% במדד S&P 500 שכולל חברות יותר מסורתיות. האמת היא שהנכס המהותי של חברה מודרנית הוא לא מבנה או מכונת ייצור, אלא הון אנושי של עובדיה, מודל שיווק דיגיטלי, מותג אינטרנטי, קהילת הגולשים באתר שלה וכו'.

 

סיבה נוספת לצמצום בהשקעות הינה אוטומציה מואצת של התהליכים העסקיים בתקופה האחרונה שמתרחשת כמעט בכל מקום. הרובוטים דוחקים עובדי הייצור מהמפעלים. תוכנות חכמות מחליפות עובדי צווארון לבן במשרדים. לפי המחקרים, 47% מהמקצועות בארה"ב נמצאות בסכנת להיות מוחלפות על ידי המחשב. אוטומציה גורמת לצמצום כוח אדם, במיוחד בתחום הייצור. כתוצאה של תהליך זה, החברות צריכות שטחים קטנים יותר ומשקיעות פחות במבנים שעלותם גבוהה. אגב, נטיית החברות המודרניות להשקעה בציוד מתקדם במקום במבנים גורמת לירידה מהירה יותר במלאי ההון במשק שנחשב למדד מקובל לרמת ההשקעה. זה קורה בגלל שאורך החיים של הציוד המודרני די קצר וערכו במאזן החברות מופחת מהר ומקטין את מלאי ההון.

 

יתכן, שאנחנו כלל לא יודעים למדוד את ההשקעות בציוד המודרני. הביצועים של מערכות המחשב משתפרים במהירות עצומה. לפי חוק מור, כוח החישוב מכפיל את עצמו כל שמונה עשר חודשים. הטלפון הנייד של הדור האחרון היה יכול לעשות את כל העבודה ואפילו יותר של כל מחשבי-על שהיו לנאסא בשנת 1969 ועלו מיליוני דולרים רבים, כאשר נשלחו שני האסטרונאוטים לירח. תיאורטית, מבחינת חשבונאות לאומית, ההשקעה בטלפון מודרני צריכה להירשם אולי בערך יותר גבוה מאשר ההשקעה במחשב-על ישן, אך מעשית ערך ההשקעה כמעט בוודאות ירד. כפי שמראים מחקרים רבים, הסטטיסטיקה הכלכלית הקונבנציונלית לא יודעת לשקלל נכון את הגידול המהיר בעוצמת מוצרי טכנולוגיה, כאשר במקביל המחירים שלהם יורדים במהירות. באופן פרדוקסלי, בתקופות של צמיחה מואצת של חדשנות טכנולוגית, בה אנו נמצאים היום, ערך ההשקעות דווקא עשוי לרדת.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

מגמה נוספת שעשויה להקטין את מדידת השקעות היא המעבר מרכישה להשכרה. מחשוב ענן החליף צורך של חברות רבות להשקיע בעצמן בציוד, וגרם להן להעדיף קבלת שירות מספק חיצוני. מבחינה חשבונאית, ההוצאה שהייתה נרשמת קודם כהשקעה, הופכת כעת להוצאה שוטפת על השכרת שירותים בדו"ח רווח והפסד. לא רק שירותי המחשוב מושכרים. החברות המודרניות, במיוחד הקטנות, כבר לא משקיעות כמעט בשום דבר. הן שוכרות ציוד ומיקום פיזי (WeWork) ומשתמשות בשירותים חיצוניים (מחשוב ענן).

 

עוד גורם שמקטין את ההשקעות הוא ההתפתחות המהירה של הכלכלה השיתופית. אנשים מחליפים ללא תמורה או משכירים אחד לשני דירות, מכוניות, אופניים ועוד דברים שונים באמצעות פלטפורמות אינטרנטיות. כתוצאה מכך, ניצולת המשאבים הקיימים עולה והצורך בהשקעות חדשות יורד. ככל שיותר חדרים מושכרים באמצעות Airbnb, צריכים לבנות פחות בתי מלון. ככל שאנשים משתמשים יותר בשירותים של אובר צריכים לייצר פחות מכוניות.

 

כל הגורמים שנמנו לעיל כבעלי פוטנציאל להקטין את ההשקעות, אם בפועל ואם רק מבחינה חשבונאית בגלל עיוותים סטטיסטיים, אינם משקפים פגיעה בצמיחה כלכלית, ברווחיות החברות או ברווחת הפרט. להפך, כולם מעידים על התקדמות ושיפור מבחינת כל הגורמים. לכן, הקטנת השקעות מהסיבות הללו אינה מעידה כלל על הבעיות, אלא על שינוי מבני חיובי, ויש לקחת זאת בחשבון.

 

הכותב הוא כלכלן ראשי במיטב דש השקעות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x