$
תיירות

לישון במיטה של לואי ה-11

בעמק הלואר במרכז צרפת, הידוע בטירותיו, נמצאת גם שאטו ז'אלאנז' שנבנתה לפני 555 שנה ומשמשת כיום כמלון יוקרתי ואתר לאירועים מיוחדים. בעל הטירה רכש אותה לפני 30 שנה כחורבה ושיקם אותה. ויש בסיפור גם קשר לישראל

דוד הכהן 22:3603.10.15

בשנת 1460 השלים המלך הצרפתי לואי ה-11 את בניית טירת ז'אלאנז' (chateau de jallanges) בעמק הלואר. זו היתה טירה אחת מני רבות בעמק, שחלקן שרדו עד היום. המפורסמות שבהן הן שמבור, בלואה, אמבואז, שנונסו ואזי לה-רידו שניתן לבקר בהן.

 

רק 2 טירות בעמק הלואר משמשות כיום כמלונות. אחת מהן היא טירת טירת ז'אלאנז' אם יש לכם אפשרות (כספית), תוכלו להתאכסן בה באחד החדרים המשוחזרים או בסוויטה, ולדמיין לעצמכם את אותו מלך צועד במסדרונות הטירה מוקף עוזרים, או מסב ליד האח בקומת הכניסה.

 

בשבוע האחרון של חודש ספטמבר התארחנו בטירה וחשנו את עצמנו ללילה כבני משפחת המלוכה. את ארוחת הבוקר סעדנו בחדר האוכל ליד שולחן ענקי עמוס בכל טוב צרפתי בכלי חרסינה לבנה המעוטרת בכחול.

 

האם בעל הטירה היום הוא צאצא של לואי ה-11? ממש לא. שמו סטפן פרי-באלין (Stéphane Ferry-Balin), צרפתי בן 50 שנראה כמו כוכב קולנוע מהוליווד. לפני 30 שנה הוריו והוא נטלו הלוואות מהבנקים ורכשו את הטירה החרבה שמכרה ממשלת צרפת בסכום צנוע יחסית, ולו רק כדי להיפטר מהנכס. זו לא הטירה היחידה שמכרה הממשלה, אבל זו היתה טירה שחלקה התמוטט ומה שלא, היה מתמוטט בהמשך לולא סטפן, בעל המעוף, שראה את הפוטנציאל שבה.

 

הוא נרתם מיד לעבודה ובמשך כמה שנים שיקם את הטירה עד הפרט הקטן ביותר. הוא העסיק בעלי מלאכה, מומחים לכל תחום, והשתתף פיזית בשיקום. הוא סייר ברחבי צרפת ורכש ריהוט עתיק, כלי אוכל, שטיחים, תמונות וחפצי אמנות למלא בהם את הטירה.

 

במקביל לשיקום המבנים, הוא טיפח מחדש את הגנים המקיפים את הטירה ובנה גם בריכת שחייה. בפינה בגן הקים פינת חי ובה עזים, תרנגולות ואפילו חמור לטובת הילדים שמתארחים בטירה. למרות שהוא בעלי הנכס ומנהלו, הוא איננו "בוס בהסוואה". הוא מכין למשל את ארוחות הבוקר לאורחים, מפקח אישית על כל אירוע ומעורב בהכנות עד הפרט הקטן ביותר, ופעם בשבועיים ניתן לראות אותו מכסח את מרבדי הדשא הענקיים כשהוא נוהג במכסחה גדולה.

 

הטירה היא מבנה מרכזי בן 2 קומות, בקומה הראשונה סלון רחב ידיים עם אח, חדר אוכל ואולמות נוספים. בקומה השנייה חדרי השינה, כולל הסוויטה שבה חדר שינה, סלון, חדר אמבטיה גדול ושירותים.

 

באגף הדרומי מצוי מבנה גדול שבו מתקיימים אירועים שונים - החל בחתונות, דרך בר ובת מצוות (כן, מתברר שבעמק הלואר חיים יהודים רבים), דרך כינוסים של חברות גדולות וגם אירועי צדקה, מופעי ענק לילדים ועוד. לחתונות יכולים בני הזוג להגיע במסוק (יש מנחת מיוחד למסוקים) או בכדור פורח, בכרכרה, בלימוזינה ועוד כיד הדמיון של בני הזוג.

 

בת זוגו של סטפן, לורן, וילדיהם גרים במתחם הטירה בדירה צנועה. בצד אחר של המתחם ישנה כנסייה קטנה ועתיקה שנעשה בה שימוש גם כיום לחתונות. חומה מקיפה את מתחם הטירה והכניסה היא דרך שער ברזל מסוגנן.

 

ואיך לא, לסיפור יש צד ישראלי. לורן היפה, בת זוגו של סטפן, היא נכדה של ד"ר נפתלי כהן, ישראלי שנולד בצפת, למד רפואה באוניברסיטה הצרפתית בביירות, ונשבה בקסמי התרבות הצרפתית. בתום לימודיו, לפני כ-80 שנה, הוא היגר לצרפת. שם נישא לסימון הצרפתייה ונולדו להם 4 בנות. אחת מהן היא אמה של לורן. בצד עבודתו כרופא, נודע נפתלי כהן כסופר חשוב באותה תקופה בצרפת ואימץ לעצמו שם ספרותי: פייר נייראק (Pierre Nairac). הוא הלך לעולמו לפני 55 שנה. בישראל יש לנפתלי כהן משפחה גדולה וענפה, המקיימת קשר עם בני המשפחה בצרפת.

 

גם אתם רוצים להרגיש מלכותיים ללילה (החל מ-170 יורו)? לחצו כאן

 

הכותב היה בטיול פרטי.

  

 צילום: דוד הכהן

 

סטפן פרי באלין בעלי הטירה. מכסח לבד את הדשא סטפן פרי באלין בעלי הטירה. מכסח לבד את הדשא צילום: דוד הכהן
עבודות השיקום עבודות השיקום צילום: דוד הכהן
 שיקום הגג שיקום הגג צילום: דוד הכהן
הגנים הגנים
מטבח הטירה המשוחזר מטבח הטירה המשוחזר צילום: דוד הכהן
הסלון בסוויטה הסלון בסוויטה צילום: דוד הכהן
שולחן ארוחת הבוקר שולחן ארוחת הבוקר צילום: דוד הכהן
בקומת הכניסה בקומת הכניסה צילום: דוד הכהן
 צילום: דוד הכהן
סטפן ולורן. הסבא שלה היה ישראלי סטפן ולורן. הסבא שלה היה ישראלי צילום: דוד הכהן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x