$
דעות

על העלמות מס ותשלום משכורות ב"שחור"

בעל חברה רצה להקטין את תשלומי המס ולשלם שכר לעובדים במזומן והתקשר עם בעל חברה פקטיבית. מה חשב על זה ביהמ"ש?

יזהר קנה וג'ק בלנגה 08:1618.09.15

חברה עסקה בשירותי תקשורת ובעליה (זאב) רצה להקטין את חבות המס שלה באופן פקיטיבי וכן לשלם לעובדים שכר נוסף ללא מסים ("שחור"). הם פנו לצד ג׳ (אריה) וביקשו ממנו להוציא להם חשבוניות באמצעות חברה פיקטיבית על רכישת שירותים לכאורה. כך הם שילמו לו גם את השכר שלו.

 

כיצד מתבצעת העלמת המס? הנה דוגמא להמחשה: חברה עסקה בעיקר בפיתוח טכנולוגיה ובשיווק פרסומות ובמכירת תכנים שנרכשו. החברה העסיקה כ-25 עובדים.

 

פקיד השומה חשש שמדובר ברכישת שירותים פיקטיבית שכל מטרתה להעלים מס ע"י החברה עצמה ושל עובדיה. הוא ערך ביקורת, חקר את העובדים וגורמים נוספים והגיע למסקנה כי החברה לא רכשה בפועל שירותים כלשהם וסבר כי החשבוניות שניתנו לה על ידי חברת "השירותים", לא שיקפו עסקאות אמיתיות לרכישת שירותים, אלא הוצאו אך ורק לצורך התחמקות מתשלום מס. לדעת פקיד השומה חברת השירותים, הייתה רשומה אולם למעשה (דה פקטו) שימשה מכשיר להתחמקות ממס.

 

בעל השליטה בחברה הוא בעל השליטה בחברת השירותים: לדברי אריה "בעל השליטה" לכאורה בחברת השירותים, הוא הכיר את זאב, שהציע לו לעבוד עבורו, בתחילה בהקלטת תפריט לתוכן הסלולרי ולאחר מכן כקריין חדשות.

 

בשלב מאוחר יותר פנה אליו זאב וסיפר לו שהוא בעלים של עסקים נוספים ובהם חברת השירותים, והודיע לו כי את שכרו יקבל דרכה. הוא ביקש ממנו לנהל עבורו את "הקופה הקטנה" של חברת השירותים, ושלא לספר לאף אחד על כך שהוא הוא הבעלים של חברת השירותים ובמיוחד לא לספר למנהלת החשבונות.

 

שכרו של אריה שולם באמצעות חברת השירותים. זאב היה מוסר לו חשבוניות ריקות של חברת השירותים ובהן רשם סכומים על פי הוראותיו של זאב. נרשם סכום הכולל את שכרו של אריה וסכום נוסף על פי הוראותיו של זאב. את החשבוניות מסר לעיתים לזאב אישית ולעיתים שלח בדואר.

 

 צילום: shutterstock

 

תשלום שכר במזומן "שחור" לעובדים וכן העברות לאשה ותשלום שכר דירה: את ההמחאות הפקיד אריה בחשבונו שלו אולם והיה מעביר חלק מהכספים לחשבונו האישי של זאב או לחשבונה של אשתו. לעיתים העביר גם כספים לחשבונות של עובדים אחרים בחברה או שילם באמצעותם חובות של זאב כמו לבעלת הדירה אותה שכר. אריה משך כ-70 צ'קים לעובדי החברה של זאב.

 

בית המשפט קבע, כי חברת השירותים לא נתנה כל שירות לחברה אלא רק שימשה כלי להוצאת חשבוניות פיקטיביות, כדי להקטין את חבות המס. אריה, פעל על פי הנחיותיו והוראותיו של זאב ועשה שימוש בכספים שקיבל בשם חברת השירותים לכיסוי התחייבויות של החברה ולהעברת מזומנים לזאב.

 

זאב לא הועמד לדין, אולם "אשמתו" בניכוי הוצאות על פי חשבוניות פיקטיביות הוכחה ודי באשם זה כדי להטיל עליו נטל כבד. מאחר ואין ראיות ברורות איזה מהכספים הגיעו לידיו של זאב או למי מקרוביו ואיזה שימשו לתשלום לעובדים כשכר עבור עבודתם, נקבע כי יש לראות בכל התשלומים האמורים כטובות הנאה (הכנסה) שקיבל זאב עצמו מהחברה.

  

לסיכום - כל ההוצאות על השירותים בוטלו וחוייבו כדיבידנד. ביהמ״ש קבע (ע"מ 27911-08-11) כי החברה אליה בוצעו לכאורה התשלומים, לא נתנה שירותים כלשהם לחברה שתבעה את ההוצאות, וכי ניכוי התשלומים ששולמו על ידה נעשה שלא כדין. חברת השירותים הייתה פיקציה שיצר זאב כדי להתחמק מתשלום מס וכדי להכין חשבוניות על הוצאות שלא היו ולא הוצאו. התשלומים ששולמו לאריה שימשו בסופו של יום את זאב אישית או ששימשו כתשלומים לצדדים שלישיים, על פי הוראותיו.

 

כל הסכומים ששולמו לכאורה על השירותים לא הותרו בניכוי בידי החברה המשלמת וכן שולם עליהם מלא מס החברות ובנוסף בעל השליטה (זאב) חוייב ושילם מס עליהם כדיבידנד שקיבל, כך שבפועל שולם (ע"י החברה ובעל מניותיה) מס שולי הגבוה ביותר גם על המשכורות ששולמו כשכר "שחור" לעובדים ללא הכרה בהוצאה כלשהי.

 

ג'ק בלנגה עו"ד ורו"ח, חבר בועד המרכזי של לשכת רואי חשבון; יזהר קנה רו"ח, נשיא לשכת רואי חשבון

בטל שלח
    לכל התגובות
    x