$
בלדד השוחי

למה השלוק הראשון טעים יותר?

למה בכל פעם שאני לוגם בירה או קפה השלוק הראשון הכי טעים - ומשם ההנאה פוחתת? פלג

בלדד השוחי 08:5717.09.15

פלג היקר,

נכון, הלגימה הראשונה באמת מותירה על חוש הטעם רושם עז יותר, ויש לכך הסבר פיזיולוגי פשוט. אך לפני שניגש אליו, אזהרה: חוויית הטעם, כמו כל שאר חוויות החושים, מתרחשת במח. ואיבר החשיבה שלנו מאד מושפע מהמחשבות שחולפות בו. לדוגמה, כשבניסוי מפורסם מדדו את פעילות המח של טועמי יין, גילו שמרכזי העונג שלהם יותר פעילים כשהם מאמינים שהם טועמים יין יקר מאשר כשהם טועמים את אותו יין עם תווית זולה. זו אינה העמדת פנים – תג המחיר משנה את חווית הטעם באופן מהותי.

 

אז אם אתה מצפה שהלגימה הראשונה תהיה טעימה יותר, הציפיה לבדה מעלה משמעותית את הסיכוי שהנבואה תגשים את עצמה, בלי קשר להסבר הפיזיולוגי. ואם המח שלך מסווג את השלוק האחרון כ"יקר" יותר, רק כי הוא האחרון, ייתכן שדווקא הוא ידמה לך טעים יותר – בניגוד להסבר שלהלן.

 

הלגימה הראשונה מותירה רושם עז יותר הלגימה הראשונה מותירה רושם עז יותר צילום: שאטרסטוק

 

אז מה ההסבר? החושים שלנו, כמו חלקים נרחבים בשאר מערכת העצבים, מדווחים בעיקר על שינויים. זה די הגיוני, אם תחשוב על זה. שינויים הם החלק המעניין. אמבטיה חמה מרגישה נורא חמה ברגע הראשון, שבו אתה מחליט אם להיכנס אליה, אבל אז אתה מתרגל. כשאתה מניח יד על השולחן אתה מיד חש במרקם שלו – בליטות ושקעים, חריצים ולכלוכים – אבל אם אתה נזהר שלא להזיז את היד, בתוך כמה שניות תחושת המרקם נחלשת. ואם לא תזיז את היד במשך כמה דקות (וזה לא מבצע פשוט), לא רק שתפסיק להרגיש את המרקם, אתה תפסיק להרגיש את היד עצמה. כפי שקורה לפעמים בעת נמנום.

 

העיניים שלך, אם ניקח דוגמה אחרת, כל הזמן קופצות ממקום למקום. אבל אם תצליח לקבע אותן לנקודה אחת (אפילו קשה יותר מלקבע את היד), התמונה שאתה רואה תיעלם לאיטה. כשהעין מקבלת את אותו גירוי באופן רציף, היכולת שלה להבחין בו הולכת ופוחתת.

 

גם האף אינו חף מהפשע הזה. יצא לך פעם להיכנס לחדר מסריח ולא מאוורר, ולגלות אחרי כמה דקות שהריח נעלם? זה לא אומר שאין צורך לפתוח חלון. האף שלך פשוט לא רוצה להיות נודניק, אז הוא מפסיק לדווח על הצחנה. וכמו האף, שאחראי לחלק נכבד מחוש הטעם שלנו, כך גם הלשון, שאחראית לרוב השאר.

 

בלגימה הראשונה האף והלשון עדיין מופתעים, והם מדווחים לך על הטעם לפרטי פרטיו. מבחינה אובייקטיבית, הלגימה הראשונה נותנת לך את התנאים הטובים ביותר להתענג עליה. זו גם הסיבה לכך שמסעדות יוקרה מגישות מנות ביניים כדי "לנקות את החיך". כי כל החוויות שלנו מבוססות על שינוי וניגוד. איך אמר איינשטיין? הכל יחסי.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x