$
תיירות

ראיון כלכליסט

"airbnb הציל את מרכזי הערים מגטאות לעשירים"

ג'רום מרסירס, המנהל האזורי של אתר הסאבלט הפופולרי, התמקם בדירה בנווה צדק ויצא לחפש שיתופי פעולה עבור airbnb. המנהל האזורי של האתר שמלחיץ את המלונאים ומסקרן את רשויות המס שואף ל"רגולציה הוגנת" ומרגיע את אנשי התיירות המסורתית. אונס? לא אצלנו

ארי ליבסקר 08:2710.09.15

מי שיגיד לג'רום מרסירס, מנכ"ל אזורי של אתר הסאבלטים , שהאתר שלו תורם לעליית מחירי הנדל"ן בעולם, יקבל נאום עתיר דוגמאות שגורס את ההפך הגמור.

 

"אנחנו הצלנו את פריז מלהפוך לעיר רפאים של עשירים", אומר מרסירס, שביקר השבוע בישראל כדי לתור אחר שיתופי פעולה עם חברות סטארט־אפ שפועלות כמו airbnb לפי עקרון הכלכלה השיתופית. כמי שנאמן לפילוסופיה של החברה, מרסירס לן בדירת airbnb בשכונת נווה צדק בתל אביב.

 

airbnb מקשרת בין אנשים המעוניינים להשכיר ולשכור דירות לכמה ימים כתחליף ללינה בבתי מלון. כ־17 מיליון איש התארחו הקיץ בבתים שונים באמצעות האתר, עלייה של 353% לעומת קיץ 2010, אז הושק האתר.

 

כמו שהמודל של הכלכלה השיתופית שמאחורי Uber הכניס ללחץ את ענף המוניות כולו, כך airbnb מאיימת על רשתות המלונות הגדולות. במודל הפעילות של החברה, כל דייר או בעל בית יכול להשכיר חלק ממקום מגוריו או את כולו על בסיס יומי או שבועי לתיירים מזדמנים במחירים שכמעט תמיד זולים מאלו של בתי המלון. פעמים רבות גם ניתן למצוא ב־airbnb מקום לינה באזורים שאינם תיירותיים במובהק או שאין בהם נוכחות של בתי מלון. בגרינץ' ווילג' בניו יורק, למשל, אחת השכונות הטרנדיות בעיר, יש מעט מאוד סידורי הארחה מקצועיים, ועבור תיירים שרוצים ללון בחלק זה של העיר האתר הוא האופציה היחידה.

 

אז התיירים נהנים, וגם המשכירים שנחשפים לפוטנציאל הכנסה חדש ומרשים. האתר שגוזר עמלה מכל עסקה שמתבצעת דרכו הוא כמובן המרוויח הגדול ביותר, במיוחד לאור העובדה שהתקורה שלו מינימלית. בניגוד לבתי מלון, airbnb לא צריך מערך לוגיסטי יקר ומורכב כדי לשכן מאות או אלפי אורחים, ועיקר פעילותו השוטפת מסתכמת במתן שירות ותמיכה לאורחים ולמארחים, לצד שיווק והתרחבות לשווקים נוספים.

 

ג'רום מרסירס. "אנחנו לא מתחרים עם המלונאים. זה סוג אחר של תיירים. בלונדון, ברצלונה ופריז המלונות בתפוסה מלאה אף שאנחנו נמצאים שם" ג'רום מרסירס. "אנחנו לא מתחרים עם המלונאים. זה סוג אחר של תיירים. בלונדון, ברצלונה ופריז המלונות בתפוסה מלאה אף שאנחנו נמצאים שם" צילום: אוראל כהן

 

 

מנגד, עם 1.5 מיליון רשומות, מספר החדרים שמציע airbnb עדיין קטן משמעותית מ־13.5 מיליון חדרי המלון הזמינים בעולם (נכון ל־2012).

 

"הפכנו לשם גנרי"

 

"אם כשהתחלנו נחשבנו לאיביי של החללים להשכרה, עכשיו הפכנו לשם גנרי", מתגאה מרסירס. "יש airbnb של מקומות חניה, של מסעדות, כמעט לכל תחום יש airbnb משלו. בישראל התחלנו לשתף פעולה עם חברת EatWith, שמאפשרת לאנשים לחלוק את הבישולים שלהם עם מטיילים מכל העולם. הם מזמינים אנשים לביתם ומבשלים להם תמורת כסף. כמו לפתוח מסעדה בבית".

 

בליל השיא של airbnb לפני כחודש, ב־8 באוגוסט, התארחו בו זמנית מיליון בני אדם במקומות לינה שמצאו באמצעות האתר. גם בישראל airbnb לפופולריות, אלא שלא תמיד המשכירים מצליחים להשיג מחירים אטרקטיביים.

 

 

 

"אנחנו לא מתערבים במחיר", מגיב על כך מרסירס. "אני רק יכול לומר שאם אין לך מוניטין והמלצות מאנשים - עדיף שתוריד את המחיר. ככל שהמחיר יירד, כך הסיכוי להשכיר יגדל".

 

איך אתם מחליטים איזו הצעה תזכה להגיע למומלצים, ובעצם ליותר חשיפה?

"אין אף סוד או טריק. כל אחד רואה רשימה אחרת. יש לנו אלגוריתמים שמתחשבים ב־200 סקטורים שונים. אם תחפש בתים בפריז, תקבל תוצאה שונה לגמרי ממני לדוגמה. אנחנו כל הזמן לומדים אותך כלקוח".

 

מרסירס אינו מתרגש מהלחצים על חברות בינלאומיות להחרים את ישראל. "זה קמפיין שמנוגד למוטו שלנו, שאומר 'אנחנו רוצים להיות שייכים בכל מקום בעולם'. אנחנו רוצים שהמשתמשים ירגישו רצויים בכל מקום. השיטה שלנו היא ההפך מחרם. אנחנו רוצים לאחד ולחבר".

 

כשאני שואל את מרסירס אם אוכל למצוא דירות גם ברמאללה, הוא ניגש לאתר ואכן מוצא כמה אופציות. "די טבעי שיהיו לנו דירות ברמאללה כי אנחנו פועלים ב־20 אלף ערים בעולם. אנחנו פלטפורמה פתוחה שכל אחד יכול להצטרף אליה. כחברה אמריקאית, אין לנו אפשרות לעבוד באיראן או בצפון קוריאה, אך לאחרונה עשינו השקה בקובה".

 

המלונאים מתלוננים

 

בתחילת חודש יולי פנה איגוד המלונאים לעיריית תל אביב וביקש ממנה לפעול להסדרה של נושא ההשכרה לתקופות קצרות של דירות נופש. מנכ"ל התאחדות המלונות אלי גונן טען שבעלי המלונות משקיעים מאות מיליוני שקלים בבניית מלונות חדשים ועשרות מיליוני שקלים בשיפוץ ובהפעלה, ונאלצים להתחרות ב"כלכלה שחורה" של משכירי חדרים שאינם עומדים בשום קריטריון.

 

"זה קורה בהרבה מקומות שנחשבים אתרים תיירותיים חמים", אומר על כך מרסירס. "היו לי הרבה שיחות עם מלונאים. בדרך כלל הגענו למסקנה שאנחנו לא מתחרים אלא משלימים זה את זה. השירות שלנו מאפשר לסוג אחר של תיירים להגיע למדינה. תראה את לונדון, ברצלונה, פריז - המלונות שם בתפוסה מלאה אף שאנחנו נמצאים שם. הרגולציה לגבינו צריכה להיות שונה. רגולציה הגיונית, שבה נוכל לחיות לצד המלונות".

 

יכול להיות שבברצלונה ובפריז התפוסה מלאה, כאן זה אחרת.

"כאב לשלושה ילדים, אני לא יכול להרשות לעצמי מלון בירושלים או בתל אביב. הפתרון הריאלי היחיד עבורי הוא לשכור דירה ולבשל בה לכולנו. בנסיעות עבודה של יום אחד, אעדיף מלון. זה הרבה יותר נוח ומהיר. אבל כשאני מגיע להרבה זמן, מלון פשוט לא משתלם".

 

לאחרונה פורסם שמשכירי דירות נקנסו על אי־תשלום מס. מה המדיניות שלכם בנושא?

"על כל הכנסה צריך לשלם מסים, אבל אנחנו לא יכולים לשלוט בזה כיוון שחוקי המיסוי מורכבים כל כך ושונים מאוד בין מקום למקום. אי אפשר ליצור רגולציה אחידה. אנו משאירים את האחריות לדיווח על ההכנסה בידי המשכירים".

 

רשות המסים פונה אליכם כדי לקבל מידע על עסקאות?

"עוד לא פנו אלינו בבקשה כזאת, ומאוד לא נשמח לחלוק את המידע הזה. אנשים פותחים בפנינו את בתיהם ובוטחים בנו שנגן על הפרטיות שלהם. בשלוש השנים האחרונות היו לנו פגישות עם רשויות המס בארה"ב, ואנחנו מקווים למצוא פתרון. בגלל שהרעיון שלנו חדש ושונה, צריך להמציא רגולציה חדשה. עם זאת, יש לנו דוגמאות לפתרונות מוניציפליים בערים כמו המבורג, פריז, ברצלונה ולונדון".

 

לפי החוקים המוניציפליים בישראל, צריך לקבל היתר ורישיון להשכרת חדרים ודירות לתקופה קצרה. החוק אינו מאפשר להשכיר דירה לפחות מ־21 יום. הפעילות של airbnb הובילה בפריז לחקיקה שמתירה לאנשים פרטיים לחלוק את דירתם עם אחרים ללא כל דרישה.

 

"בדרך כלל זה מה שקורה בכל מקום שאנחנו מגיעים אליו ושהפעילות שלנו מתחילה לגדול. לרוב זה קורה רק אחרי, כי הרגולציה לא מתקדמת בקצב המהיר שלנו. זה התחיל באמסטרדם ומשם עבר ללונדון ולכל אנגליה. דירות נופש להשכרה היו לפנינו כך שהיתה עליהן רגולציה. הדבר החדש שיצרנו הוא פלטפורמה שבה אנשים משכירים לאחרים את דירת המגורים שלהם, שאינה דירת נופש. אנחנו מעוניינים להסדיר את הרגולציה הזאת גם בתל אביב ובכל ישראל".

 

אתה מודע לכך שהפלטפורמה שלכם הביאה גל של משקיעים שקנו דירות רק להשכרה לטווח קצר?

"80% מהמשכירים שלנו אינם מקצועיים, והאלגוריתם שלנו בנוי כך שגם משכיר עם הרבה המלצות, שעשוי להיות מקצוען, לא יהפוך ליותר פופולרי. אנחנו מחפשים את הייחודי ורוצים שנתח המשכירים המקצועיים אצלנו באתר לא יעלה על 25%".

 

להזדקן בכיף

 

לפי מרסירס, airbnb אינה אחראית לעליית מחירי הנדל"ן אלא להפך. "בפריז הצלחנו לגרום לאנשים שלא יכלו לגור במרכז העיר לעשות זאת משום שאפשרנו להם השלמת הכנסה באמצעות השכרת דירות. זה הציל את פריז מלהיות עיר רפאים של עשירים. יש אפילו אשה מבוגרת בברצלונה שבזכותנו התאפשר לה להזדקן בכבוד. היא משכירה חדרים בביתה וכך אינה חיה בבדידות של הזקנה".

 

למה אין לכם הפרדה בין דירות מסחריות לפרטיות?

"אנחנו מחפשים לזה פתרון, אבל בינתיים אין לנו צורך בזה. יש שאוהבים את הדירות המקצועיות ויש שאוהבים את הסגנון

האחר".

 

מה עושים כשהשוכר הורס לך את הדירה? קראנו לאחרונה על כמה מקרים קשים כאלה.

"כ־15 מיליון אנשים שכרו באמצעותנו דירות מהיום שקמנו. מקרי הוונדליזם היו כה בודדים עד שמצאו לנכון לכתוב עליהם בעיתון. אנחנו מציעים זהות מלאה של המשכיר ויש לנו ביטחון בסכום של מיליון דולר לכיסוי הוצאות כאלו. לא מדובר בביטוח, אלא יותר בהבטחה שנעזור".

 

מה בנוגע לבטיחות של המשכיר? מי ערב לכך שלא ישדדו או יאנסו את התייר?

"אנחנו מעודדים את האנשים לתת לנו פרטי זהות, וכשאתה מגיע למקום, מיד לדווח שהגעת. יש לנו שירות של 24 שעות שמגיב מיד. לפני ששוכרים, אני ממליץ להתכתב ולהכיר את האדם שממנו תשכרו את הדירה. לפי זה תוכלו לדעת ממי אתם שוכרים. עובדה שברוב המקרים זה עובד".

 

סייע בהכנת הכתבה: עומר כביר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x