$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

"הנהלים בשוויץ אוסרים על תיעוד חשבונות בישראל"

רשות המסים החלה לחקור לפני כשנה ישראלים רבים המחזיקים חשבונות בבנק UBS שוויץ בחשד להעלמת מס. תיק החקירה, שהגיע לידי כלכליסט, כולל עדויות שמסרו בכירים כמו קובי פיגנבוים, מנכ"ל UBS ישראל, וחושף את אחורי הקלעים הבנקאיים

תומר גנון וזוהר שחר לוי 06:4029.07.15

ביוני 2014 נפלה לידי חוקרי רשות המסים הפתעה שלא ציפו לה: במהלך האזנות סתר בחקירה סמויה שנערכה נגדבעלי רשת המרפאות קליניקה און בוריס ואבישר וייסמן, בחשד שהעלימו מס על הכנסות של מאות מילוני שקלים במזרח אירופה, התגלה שאחד מהם עומד להיפגש בישראל עם הבנקאי האישי שלהם ב־UBS שוויץ, ישראלי בעל אזרחות שוויצרית בשם רוני אליאס. כאשר אליאס והבוס שלו, ישראלי נוסף בשם גדעון כרמלי, הגיעו לפגוש את אבישר וייסמן במלון הילטון תל אביב בצהרי 26 ביוני 2014, עצרו החוקרים את שלושתם.

 

אליאס נשא שני טלפונים, אחד זר ואחד ישראלי. ברשימות אנשי הקשר התגלו שמות של כ־110 ישראלים שהוא מנהל עבורם חשבון ב־UBS שוויץ. הרשימה הזאת הובילה לגל מעצרים של עשרות מהם, בחשד שלא דיווחו על הכספים שהחזיקו בחשבון הסודי בשוויץ ולא שילמו עליהם מס; ביניהם שופט בית המשפט המחוזי בחיפה משה גלעד ורעייתו אביבה, חברת מועצת העיר עכו.

 

 

 

פרטים חדשים שנחשפים במסגרת החקירה הזו, וכוללים בין היתר את העדויות של מנכ"ל UBS ישראל קובי פיגנבוים, חושפת את הדרך שבהם מתנהלים חשבונות זרים של לקוחות בבנקים מחוץ לישראל, כפי שתיאר אותה פיגנבוים בעדותו שנחשפת כאן לראשונה: "הנהלים הפנימיים של UBS אוסרים על שמירת תיעוד בישראל".

 

קובי פייגנבוים מנכ"ל UBS ישראל קובי פייגנבוים מנכ"ל UBS ישראל צילום: עמית שעל

 

UBS אינו שונה בהקשר הזה מבנקים זרים אחרים. הוא כשלעצמו אינו עובר בהתנהלות הזו עבירה. מי שעשויים להיות חשופים הם הלקוחות שעליהם, במידה ומדובר בישראלים, מוטלת החובה לדווח לרשויות המס. לפי החשד, במקרים מסוימים, כפי שחשפה אותו חקירה בעניין בעלי קלינקה און (ראו הרחבה במסגרת), חלק מהלקוחות לא רק בחרו שלא לעשות זאת, אלא אף הגדילו לשכלל את העלמות המס לכדי שיטה. למעשה, בעלי קלינקה און שהחזיקו כ־15 מיליון יורו בכמה חשבונות סודיים שניהל עבורם רוני אליאס, היו מהלקוחות האמידים של הבנקאי השוויצרי שניהל בדרך כלל חשבונות קטנים בהיקף של עד 2 מיליון יורו. אנשי עסקים בכירים ומוכרים לא נמנו עם לקוחותיו.

 

עד כה, כמחצית מלקחותיו של אליאס נחקרו ברשות המסים בחשד שההכנסות והרווחים בחשבונותיהם השוויצרים לא דווחו — בהם עורך דין, מרצה באוניברסיטה, מתווך נדל"ן, בעלים של חברת הנדסה, בעל פיצוצייה ועוד.

 

ביום ראשון השבוע החקירה עברה שלב: פרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) הודיעה לאביבה גלעד על כוונתה להגיש נגדה כתב אישום על העלמת מס. לא ידוע כיצד פעלה הרשות בעניינם של אחרים המופיעים ברשימה כמו יהלומן, יועץ מס, יועץ בתחום הנדסת המערכות או רופא שיניים. לגבי חלקם לא ידוע אם נחקרו או לא. חלקם לא נחקרו כלל; ייתכן משום שהרווחים וההכנסות בחשבון שהחזיקו בשוויץ דווחו לרשות המסים כחוק.

 

מרשות המסים נמסר: "בידי רשות המסים נמצאות כמה רשימות של תושבי מדינת ישראל המחזיקים חשבונות בחו"ל, ובהן רשימות חשבונות בבנק UBS שוויץ. רשימות אלה נבחנות על ידי גורמים מקצועיים ומטופלות על ידי היחידות הרלבנטיות ברשות".

 

 

פגישות אישיות ודיסקרטיות

 

העדויות בתיק החקירה חושפות את מאחורי הקלעים של תעשיית החשבונות שמנהלת UBS שוויץ בישראל. מדובר בתעשייה שחלקה פועל באופן גלוי ולגיטימי, וחלקה באופן מסתורי וחמקמק. אחת העדויות ששופכות אור על התעשייה היא של גדעון כרמלי, מנהל הצוות של אליאס ב־UBS שוויץ.

 

כרמלי הצטרף לפגישה במלון הילטון תל אביב שבה נעצר אליאס, שכן אליאס, שפרישתו מהבנק היתה קרובה באותה נקודת זמן, רצה להכיר את לקוחותיו הווייסמנים לבוס שלו, כדי שהוא ישמור אותם בבנק.

 

כרמלי נחקר במשך יומיים במשרדי פקיד שומה חקירות חיפה והצפון. עדותו מלמדת שאליאס אינו הבנקאי היחיד שהגיע לישראל אחת לכמה חודשים כדי לפגוש לקוחות שלא ברור אם הכנסותיהם ורווחיהם דווחו לרשות המסים. כרמלי הוא קצין צבא לשעבר ועורך דין שגילה ב־2008, במהלך לימודי התואר השני בלונדון, את התעשייה הפיננסית המשגשגת של שוויץ, תחילה בקרדיט סוויס והחל מ־2012 ב-UBS. "אני מנהל צוות שבו יש 100 עובדים ששולט על אזור מזרח אירופה וישראל", סיפר לחוקר איתן שפירא. "תפקידי לראות כמה הכנסות הבנקאי עושה. התפקיד הוא ניהולי. הבנקאי מעדכן אותי פעם בשבועיים על מה שהוא עושה, ואם יש אירוע חריג אז הוא מערב אותי, או אם הוא רוצה שאכיר לקוח.

 

חוקר: "מה מיוחד בלקוח הזה שהוא (רוני אליאס – ת"ג וזש"ל) רצה שתכיר?".

 

כרמלי: "רוני אמר לי שזה לקוח מאוד חשוב שהוא רוצה שאכיר. רוני פורש ורוצה למצוא לו מחליף בבנק".

 

חוקר: "כמה לקוחות אתה מכיר אישית?".

 

כרמלי: "מעט".

 

חוקר: "יש לכם לקוחות נוספים בישראל?".

 

כרמלי: "יש לנו סניף גדול בהרצליה".

 

חוקר: "תן לי דוגמה של לקוחות נוספים שיש לכם בישראל?".

 

כרמלי: "יש לנו הרבה לקוחות בישראל. לכל מי שיש פעילות עסקית בחו"ל יש חשבון אצלנו".

 

חוקר: "האם אתה מכיר אותם?".

 

כרמלי: "אני מכיר את כל החברות הגדולות. יש לי צוות של הרבה אנשים, ואני לא מעורב בעניינו של כל לקוח ולקוח".

 

החוקר הציג לכרמלי מחברת שחורה שבה היו תרשומות שניהל. "אלה ישיבות הנהלה או תרשומות אישיות שלי, או סיכום של פגישות שלי עם עובדים על לקוחות פוטנציאליים. זו מחברת שאני מסכם בה ישיבות עם העובדים, ואיך אני יכול להביא כסף חדש. אני מנהל צוות, אין לי מושג מה קורה בכל חשבון וחשבון. אנשי הצוות שלי יודעים טוב ממני כמה כסף כל לקוח יכול להביא לבנק".

 

חוקר: "האם במחברת הזו יש לקוחות ישראלים שמנהלים את החשבון שלהם אצלך בבנק?".

 

כרמלי: "לא. אני חושב שאלה רק לקוחות עתידיים ולא לקוחות קיימים. בכל מקרה, כל מידע על לקוחות אתם צריכים לבקש מהבנק ולא ממני".

 

"חובת הדיווח – על הלקוח"

 

במקביל לחקירתו של כרמלי, הגיעו החוקרים אלה זליקסון ועופר שדה למשרדי UBS ישראל בהרצליה. שם הם גבו עדות מכמה עובדים, בהם מנכ"ל UBS ישראל, שהסביר להם שהוא בעצם בית השקעות המנהל כסף עבור לקוחות. כלומר, UBS ישראל הוא לא בנק. הוא הוסיף כי "כל החברות וכל הפעילות של UBS בישראל הן בבעלות UBS AG, שהיא בנק המאוגד בשוויץ עם פריסה גלובלית".

 

פיגנבוים אמר לחוקרים שהלקוחות שלו מתחלקים לשניים - בעלי חשבונות בבנקים ישראליים ובעלי חשבונות בבנקים זרים, רובם ב־UBS שוויץ. הוא הסביר בעדותו שאם לקוח של UBS ישראל מחליט לנהל השקעות בשקלים בלבד, הוא חותם על ייפוי כוח, ו־UBS ישראל פועל בחשבונו המקורי כאן בבנק בארץ.

 

אלא שלקוחות אלה לא עניינו את רשות המסים שרצתה לדעת מי מהלקוחות מחזיקים חשבון בשוויץ. "אם מוחלט יחד עם הלקוח שנדרשת לו חשיפה להשקעות גלובליות", השיב פיגנבוים לחוקרים, "אזי מומלץ לו לפתוח חשבון בחו"ל. אנו מסייעים לו כשירות נלווה לפתוח חשבון בבנק UBS בשוויץ".

 

חוקר: "אז לפחות לחלק מהלקוחות של החברה בניהולך יש חשבון בבנק UBS בשוויץ, לאור הצרכים הפיננסיים שלהם".

פיגנבוים: "כן, פתיחת החשבון מתבצעת לצורך מתן השירות שלנו כאן".

 

חוקר: "הלקוח מוחתם על איזו התחייבות לדווח לרשויות המס על חשבון ההשקעות שלו בחו"ל?".

 

פיגנבוים: "חובת הדיווח היא על הלקוח. גם בהסכם עליו חותם הלקוח אנו מדגישים שחובות הדיווח חלות עליו".

 

החוקרים ניסו לברר מה קורה עם לקוחות שרק רוצים חשבון בבנק UBS שוויץ. פיגנבוים הסביר שישנו נציג של הבנק השוויצרי בישראל שפותח חשבונות עבורם. הוא הדגיש שאין קשר בין פעילות זו לפעילות שהוא מנהל, ואין לו ידיעה מי מדווח לרשות המסים ומי לא.

 

כשנשאל אם ישנה רשימה של ישראלים שפתחו חשבונות ב־UBS שוויץ שמוחזקת במשרדי החברה, אמר פיגנבוים: "לפי מיטב ידיעתי, הטפסים נשלחים בדואר שליחים לחו"ל לאחר הסיוע במילוי שלהם. אין רשימת לקוחות אנונימית או נסתרת, וגם המצאנו לך את הרשימה של לקוחות UBS ישראל ללא חשש".

 

גם מנציג UBS שוויץ בישראל שי ארן נגבתה עדות. הוא סיפר כי לפי נוהלי הבנק, הוא אינו שומר תיעוד של החשבונות שנפתחים בחו"ל או מידע על הלקוחות. "אני איש אדמיניסטרציה. תפקידי לקבל הוראות מהבנק בשוויץ ולתת שירות ללקוחות הישראלים. הם מגיעים אליי ואני נותן להם טלפון של אדם שמטפל בהם בשוויץ. לפעמים אני מגיע אליהם הביתה או למשרד ומחתים על ייפוי כוח. אני לא מחזיק רשימה. אין לי מושג מה מספר הלקוחות בארץ וכמה כסף יש לכל אחד בשוויץ".

 

עוה"ד יעקב וינרוט ועמית חדד המייצגים את אביבה ומשה גלעד, כמו גם עו"ד שרון פישמן המייצגת את רוני אליאס ביקשו לא להתייחס לדברים. מ־UBS ישראל נמסר: "החברה רואה בחומרה את הפגיעה בפרטיות לקוחותיה, הפועלים ומדווחים כנדרש על פי חוק לכל הרשויות הרלוונטיות. לכתבה אין כל ערך חדשותי ומדובר ברכילות גרידא, הבאה על חשבונם של אזרחים שומרי חוק".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x