$
משפט

ה-FBI: "אורנשטיין ושאלון הרוויחו מיליונים מהונאת משקיעים"

פרשת הרצת המניות בארה"ב: הישראלים החשודים השתמשו בשמות בדויים, בהם ג'ון אברי ופיליפ מוסט; לפי כתב האישום, הם "הונו בצורה מתוחכמת ורחבת היקף" משקיעים תמימים רבים

זוהר שחר לוי 20:0122.07.15

"פשעים כמו אלו המיוחסים להם הם בינלאומיים ומורכבים בטבעם. הם נאשמים כי הרוויחו מיליוני דולרים מהונאה של משקיעים תמימים ועל חשבונם. ה-FBI מחויב להמשיך ולשתף פעולה עם הרשויות בארץ ובחו"ל כדי להבטיח את היושרה של השווקים וכדי להגן על הקהילה מהונאה ותרמית, למרות הניסיונות, האמצעים והדרך", כך הצהיר היום (ד') נציג ה-FBI, דייגו רודריגז בהודעה על כתב האישום שהוגש נגד  שמעצרם הוארך בישראל ב-20 יום לצורך הסגרתם.

 

רודריגז הוא זה שחתום על בקשת המעצר שנשלחה בתחילת החודש למחלקה הבינלאומית שבפרקליטות המדינה. בבקשה זו דרש כי הרשויות בישראל יעצרו את השניים, וכן נאשם שלישי, ג'ושוע סמואל אהרון, באופן מיידי כדי שיוכלו לבקש את הסגרתם.

 

השלושה, לפי ה-FBI, נוהגים להשתמש בשלל זהויות וכך גארי שאלון מציג את עצמו גם כגארי שללשוילי או גבי או פיליפ מוסט, זיו אורנשטיין נקרא גם אביב סטיין או ג'ון אברי וג'ושוע סמואל אהרון מוכר גם כמייק שילדס.

 

נציג ה-FBI פירט בפני הפרקליטות כי ה-3 מבוקשים בארצות הברית לאחר שהוגש נגדם כתב אישום על ידי חבר מושבעים נרחב, פדרלי, בבית המשפט במדינת ניו יורק.השלושה נאשמים באשמות שונות שבמרכזן הונאת ענק במיליוני שקלים של ניירות ערך, כלומר הרצת מניות. כתב האישום בעניינם הוגש חודש קודם לכן, בתחילת יוני, לבית המשפט הפדרלי במדינת ניו יורק וצפוי להישמע בפני חבר מושבים נרחב.

 

לבקשה, זו שהונחה הבוקר בפני השופט שמואל הרבסט, צורף גם כתב האישום החמור שהוגש בעניינם של השלושה, המייחס להם שלל עבירות של הלבנת הון, עבירות תרמית בניירות ערך, התחזות, מרמה ועוד.

 

כתב האישום מפרט את השיטה שבה פעלו, והדרך שבה הונו "בצורה מתוחכמת ורחבת היקף" משקיעים תמימים רבים. ההונאה התאפיינה בשיטת פעולה המכונה "pump and dump" (נפח וזרוק) המתוכננת לעשות מניפולציות בערך ובנפח של מניות שנסחרו בבורסות הציבוריות בארה"ב. השלושה, נטען, פעלו להרצת מניות בארבע השנים האחרונות – משנת 2011 ועד היום.

 

לפי האישום, שאלון, יחד עם אהרון, קשרו קשר עם שותפים נוספים כדי לבצע את ההונאה בניירות הערך. כחלק מההונאה, השותפים זיהו חברות מסוימות כיעד לביצוע מניפולציה במניות שלהן. שאלון הקים במקביל שתי חברות קש - אחת באנגליה ואחת באיי הבתולה הבריטיים ופתח להן חשבון בנק בקפריסין. אורנשטיין מצידו פתח עבור החברות חשבונות ברוקרים בארצות הברית שנוהלו על ידו תחת הנחיותיו של שאלון. חשבונות הברוקרים, נטען בכתב האישום, נפתחו באמצעות שמות בדויים ודרכונים מזויפים. השותף השלישי, אהרון, כך נטען, הקים במקביל חברת קש ששימשה את השלושה להלבנת "פירות ההונאה".

 

גרי שאלון וזיו אורנשטיין גרי שאלון וזיו אורנשטיין צילום: בראל אפרים
כך לפי כתב האישום פעלה השיטה: בשלב הראשון של ההונאה, רכשו השותפים את כל או מרבית מלאי המניות שנסחרות באופן חופשי בחברה שסימנו, מניות שהוחזקו על ידי שאלון ואהרון בחשבונות הברוקרים. בשלב השני שאלון, אהרון ושותפים נוספים ניפחו ("pump") באופן מלאכותי את ערכן של המניות בשתי דרכים: ביצוע רציף של סדרת עסקאות מניפולטיביות באופן עקבי במשך מספר ימים כדי להעלות את ערכן או הפצה של מיליוני הודעות מייל כוזבות (ספאם) שמטרתם לקדם רכישת המניות.

 

הודעות המייל כללו מידע כוזב, טוענים הרשויות בארה"ב, מאחר שהן כללו דיווח על כך שהמסחר במניות אלו הוגבר והוא מעיד על ביקוש לגיטימי למניות. "בפועל", נטען, "כל המסחר בתקופה הזו נבע מהסחר המניפולטיבי שבוצע על ידי השותפים.. כל מטרתם של מיליוני הודעות אלה הייתה לרמות משקיעים תמימים ולגרום להם לרכוש מניות אלו, תוך מצג שווא בדבר ערכן של המניות".

 

בשלב השלישי בקידום ההונאה, לאחר עליית ערך המניות, מכרו השותפים את כל המניותיהם באופן מתואם ("dump") וכך גרפו לכיסם רווחים גדולים. במקרים בהם שאלון ואהרון רכשו מניות, המכירה המתואמת נעשתה גם בתיאום איתם. כך, לפי האישום, הרוויחו השניים מיליוני דולרים באופן לא חוקי על ידי מכירת המניות מחשבונות הברוקרים בתיאום עם שותפיהם, שמכרו גם הם את המניות שהיו בידם. "מהלך זה של מכירה מתואמת וכללית הפעיל לחץ שלילי על ערך המניות וגרם לערכה לצנוח", נטען עוד, "וחשף את המשקיים התמימים שנפלו קורבן למצג השווא להפסדים משמעותיים".

 

לאחר המכירה הכללית של המניות הלבינו השותפים את הכספים. שאלון, אורנשטיין ואהרון "העבירו את פירות ההונאות" מחשבונות הברוקרים דרך חשבון בנק קפריסאי של חברת הקש לחשבון הבנק שנועד לכך.

 

כתב האישום בפרשה מפרט גם את התפקידים המוגדרים של הנאשמים במסגרת התרמית. שאלון, נטען, תוך שימוש בשמות בדויים, בין היתר פיליפ מוסט, כריסטופר אנגלמן ועוד, עשה שימוש בדרכונים מזויפים והוא זה שניהל את אורנשטיין, את אהרון ואת השותפים הנוספים. שאלון, כך מצוין, רכש את התשתיות הנדרשות לביצוע ההונאה, ניהל את חשבונות הבנק והברוקרים שהחזיקו את רווחי ההונאה ופעל ביחד עם אהרון כדי להפיץ את אותן הודעות מייל כוזבות.

 

אורנשטיין, מגדיר כתב האישום את תפקידו, נהג להשתמש בשמות הבדויים אביב סטיין וג'ון אברי, ובאמצעות דרכונים ומסמכי זהות מזויפים הנושאים שמות בדויים אלו, פתח וסייע בניהול חשבונות הבנק והברוקרים ששימשו לביצוע ההונאה.

 

השותף השלישי, אהרון, שטרם נעצר וככל הנראה שוהה ברוסיה, היה, לפי האישום, איש הקשר של תרגיל ההונאה. אהרון, שהשתמש בשם הבדוי מייק שילדס, היה בקשר עם שותפים אמריקאים ופעל תחת הנחיותיו של שאלון וסייע לו לארגן את הפצת הודעות הספאם הכוזבות.  
בטל שלח
    לכל התגובות
    x