$
בארץ

דרעי סירב לחתום על מתווה הגז; ההכרעה עוברת לממשלה

ישיבת הקבינט בעניין ההסכם עם חברות הגז אישרה כי הסוגייה היא מדינית-ביטחונית, אולם המשך הטיפול יעבור להחלטת הממשלה; זאת לאחר ששר הכלכלה סירב להשתמש בסמכותו לעקוף את סמכותו של הממונה על ההגבלים העסקיים

ליאור גוטמן ואורי תובל 17:3925.06.15

חברי הקבינט שדנו בעניין מתווה ההסכם עם חברות הגז אישרו היום (ה') פה אחד כי הסוגייה היא מדינית ביטחונית, אולם המשך הטיפול בעניין יעבור לממשלה. זאת לאחר ששר הכלכלה, אריה דרעי, הדהים את הנוכחים בישיבה שלאחר האישור הודיע שאינו להשתמש בסמכותו לעקוף את החלטת הממונה על ההגבלים העסקיים, דיויד גילה - החלטה שהגבילה את מונופול הגז - והוא מעביר את הסמכות לממשלה. באופוזיציה טוענים כי העברת הסמכות לממשלה חייבת להיעשות באישורה של הכנסת, וגם דרעי כתב דברים דומים בהודעה רשמית שמסר.  

 

דרעי היה אמור לחתום על סעיף 52 בחוק ההגבלים העסקיים, וזאת מתוקף תפקידו כשר הכלכלה. דרעי טען כי אין לו יתרון על שרים אחרים בנושא זה, והוא מסמיך את הקבינט והממשלה לקבל את ההחלטה במקומו. גורמים שהיו בישיבה אומרים כי בעת שדרעי הטיל את הפצצה, השרים הנוכחים היו בהלם. "היתה דממה כשדרעי זרק את זה", אמר אחד המשתתפים.

 

בנימין נתניהו ויצחק תשובה על רקע קידוח תמר בנימין נתניהו ויצחק תשובה על רקע קידוח תמר

 

מקורבי דרעי אמרו כי שר הכלכלה הסביר ש"אין לשר הכלכלה יתרון בהפעלת סעיף 52 מנימוק ביטחוני על פני ראש ממשלה, שר ביטחון ושרי חוץ". לכן העדיף להסמיך את הממשלה או הקבינט להפעיל את הסעיף במקומו. לדבריהם, דרעי לא הודיע על ההחלטה מתחילת הישיבה, כי רצה להקשיב לנימוקים שהציגו בישיבה. מלשכת דרעי נמסר כי "לאחר שהשר שמע בישיבת הקבינט את כל הגורמים הביטחוניים והמדיניים ושאר הגורמים המקצועיים, הוא החליט שהחלטה תקדימית להפעלת סעיף 52 צריכה לקבל הממשלה באישור הכנסת. מדובר בהחלטה בעלת השלכות ביטחוניות וכלכליות עצומות ולכן ראוי שהיא תתקבל על ידי הממשלה כולה".

 

משרד ראש הממשלה הודיע בתום הדיון כי "הקבינט אישר פה אחד שבעת הנוכחית יש חשיבות מכרעת לקידום מהיר של פיתוח והרחבת שדות הגז הטבעי שהתגלו מול חופי ישראל משיקולי ביטחון המדינה ויחסי החוץ של מדינת ישראל. בנוסף הקבינט אימץ את הצעתו של שר הכלכלה להעביר את סמכותו להפעלת סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים לאישור מליאת הממשלה. המתווה יפורסם בימים הקרובים ויובא לשימוע בפני הציבור".

 

בסטטוס שפרסמה שרת המשפטים איילת שקד שהשתתפה בהצבעה היא כתבה כי "הממשלה תצביע בעוד כחודש על המתווה כולו. למרות שההסדר אינו מושלם הוא טוב לאזרחי ישראל ומשרת את האינטרסים הגיאו-פוליטיים שלנו במזרח התיכון ובעולם כולו".

 

"שנתניהו יסביר"

 

ל"כלכליסט" נודע שכדי לשכנע את השרים, הזמינה לשכת ראש הממשלה לדיון גורמים ביטחוניים ומדיניים, שיספקו את נקודת המבט המקצועית שלהם על ההסכם עם חברות הגז. בין הגורמים - מנכ"ל משרד החוץ, דורי גולד, מקורבו של נתניהו שבממשלה הקודמת שימש יועצו המדיני של רה"מ. שרים הפקידו את מכשירי הסלולר שלהם בכניסה, ולדיון הוקצבו שעתיים.

 

בישיבה השתתף גם גילה, שמתנגד למתווה הגז הממשלתי. גילה הגיש את התפטרותו לפני מספר שבועות וזאת לאחר שטען שגיבוש המתווה הממשלתי מול חברות הגז לא יוביל לשינוי ברמת התחרותיות במשק הגז ובשל העובדה שהממשלה מנסה לעקוף אותו על ידי הכרזה על הנושא כבעל משמעות מדינית, הוא פורש מתפקידו.

 

על פי התכנון המקורי, לפני החתימה על סעיף 52, אמור היה דרעי להגיע לוועדת הכלכלה, וזאת על פי החוק. למעשה, אותה התייעצות שכעת לא ברור מי ייצג בה את הממשלה היא האירוע היחיד שבו הכנסת מעורבת בתהליך. לאחר הודעתו של דרעי שלא יחתום על הסעיף, אמר ל"כלכליסט" יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל: "עכשיו אני מצפה שנתניהו, הלוביסט מספר אחת של טייקוני הגז, יבוא בעצמו לוועדה ויסביר למה הוא לא מוכן לייצג את אזרחי ישראל במאבק הזה".

 

מה כולל המתווה?

 

כפי שפורסם ב"כלכליסט", לפי המתווה המוצע דלק ונובל אנרג'י ימכרו בתוך 18-14 חודשים את מאגרי הגז הקטנים כריש ותנין לידי שחקן חדש, ועד שנת 2021 הם ידללו את אחזקותיהם במאגר תמר: דלק באופן מלא (כ-31%) ונובל תצמצם חלקה מ-36% ל-25%.

 

במקביל מאגר לווייתן יפותח עד אמצע 2019. בנוסף, המדינה לא תפתח חוזי גז קיימים, אולם תגביל במידה קלה את מחיר הגז בחוזים שהמונופול יחתום בשנים הקרובות עם כמה תחנות כוח פרטיות, עד שייכנס שחקן חדש למאגרי כריש ותנין. לאחר מכן, לא יהיה פיקוח מחירים בשוק הגז. לפי דו"חות חברות הגז ממוצע העסקאות נע סביב 5.45 דולר ליחידת אנרגיה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x